Dupuytren contractura

Minden műtét előtt PCR tesztet végzünk!

A furcsa nevű betegséget Napóleon orvosáról és hadisebészéről nevezték el, aki elsőként alkalmazott nyitott műtétet gyógyítására. Magyarul talán tenyéri hegesedésnek lehetne nevezni. Fiatal középkorúakon és idősebbeken egyaránt előfordulhat, férfiakon jóval gyakoribb.Az észak európai és angolszász országokban igen gyakori a tenyéri hegesedés, a Vikingek terjesztették el a világban, angolul ezért hívják Viking-betegségnek.

Oka : A betegség genetikai hátterű, kialakulására való hajlam öröklődik, de a hegesedés létrejöttében számos tényező játszhat szerepet, ilyenek a cukorbetegség, epilepszia, túlzott mértékű dohányzás és alkoholfogyasztás. Az ujjak mozgását akadályozó hegesedés lényege az ínhüvely és a bőr közötti erős kötőszövetes lemez, az aponeurosis hegesedése. Ennek a bőnyeszerű lemeznek a rostjai hosszirányban zsugorodnak, és a kézujjak mozgását, elsősorban a nyújtását akadályozzák.

Tünetei : A tenyéri hegesedés több fázisban zajlik, az évek folyamán fokozatosan rosszabbodik. Mivel fájdalmat szinte egyáltalán nem okoz, a kezdeti tüneteket a betegek jó része észre sem veszi, vagy nem veszi komolyan. Kezdetben általában kis heges , bőrt behúzó csomó formájában jelentkezik a tenyéren, leggyakrabban a gyűrűs- vagy kisujj sugárban. Később egyre inkább húzó, húrszerű heg formáját veszi fel, és a kisujj és gyűrűsujj mozgását jelentősen akadályozza. Igen késői formája, amikor az ujjak szinte már teljesen a tenyérbe simulnak, gyakorlatilag mozdíthatatlanok. A Dupuytren contractura gyakran jelentkezik mindkét kézen, az egyiken általában enyhébb, a másikon súlyosabb formában.

Kezelése: A Dupuytren contractura gyógyítása során nagyon sok szempontot kell figyelembe venni, hogy jó döntést hozhassunk. A kezelés elsősorban a betegség stádiumától függ: csak egyedüli csomó észlelhető-e, vagy már kialakult húzó hegesedés, az milyen sugarakra terjed ki, esetleg már teljesen merev zsugorodás áll-e fenn, az ujjak ízületeinek teljes merevségével. Természetesen figyelembe kell venni a beteg korát, fizikális állapotát, egyéb betegségeit is.

Egyedüli csomók vagy nem túl durva hegek esetében esetleg lehetőség van kisebb feltárásból eltávolítani a hegeket, egyes esetekben elég lehet bőrön keresztüli átmetszés a mozgás javításához. A betegek legnagyobb részénél azonban széles feltárást kell végezni a tenyéren, gyakran az ujjakra is vezetve, hogy a heges szöveteket maradéktalanul eltávolíthassuk és az ujjak mozgása szabaddá váljon. Nagyon fontos a beteg részéről a türelem és kitartás, mert műtét után nagyon lényeges a kellő ideig alkalmazott gyógytorna a jó végeredmény érdekében.

További információk

Orvosaink

A rendelést és a műtéteket Dr. Hábel Tamás kézsebész szakorvos végzi.
Rendelési idő:
szerda 12:00 - 15:00 óráig
Bejelentkezés:
Minden nap, munkaszüneti és ünnepnapokon is 0-24 óráig
Telefon:
E-mail:
On-line foglalás

Bejelentkezés

Bejelentkezés:
Minden nap, munkaszüneti és ünnepnapokon is 0-24 óráig
Telefon:
On-line foglalás
Megkérjük kedves Pácienseinket, hogy betegbiztonsági okokból szakrendeléseinkre lehetőség szerint
kísérő nélkül
érkezzenek!