Tájékoztató a gasztroenterológiai vizsgálatokról

A rendelést és a vizsgálatokat Prof. Dr. Kupcsulik Péter gasztroenterológus szakorvos végzi.
Rendelési idő:
csütörtök 12:00 - 17:00 óráig
Bejelentkezés:
Minden nap, munkaszüneti és ünnepnapokon is 0-24 óráig
Telefon:
On-line foglalás

Miért érdemes gastroenterológiánkat felkeresni?

  • Magyarország legrégebben alapított magánklinikáján működik. Bemutatkozás
  • Könnyen megközelíthető, központi elhelyezkedés.
  • Telefonos előjegyzés.
  • Rövid várakozási idő.
  • Teljeskörű kivizsgálás, gyomor és vastagbélszűrés altatásban.
  • Személyes figyelem és gondoskodás a betegekről.
  • Az operáló orvossal a munkaidőn túli kapcsolattartás.

Gasztroenterológiai árlista

Általában a gasztroenterológiáról

Ars Medica recepció A gasztroenterológia az emésztőszerv betegségeivel foglalkozik. A gyomor és bél-rendszer vizsgálata különösen indokolt, amikor a daganatok, gyulladásos bélbetegségek, a Helicobacter pylori fertőzések és az ételérzékenységek előfordulása is jelentősen megnövekedett. Az életmóddal, táplálkozással, túlsúllyal kapcsolatban a máj, epe és hasnyálmirigy betegségek is népbetegségnek számítanak.
A megelőző szűrővizsgálatok elvégzése a betegségek és a rákmegelőző állapotok időbeni megállapításával a panaszmentes betegnél is kiemelten fontosak.

A gasztroenterológiai kivizsgálás a nyelőcső, gyomor, vékony és vastagbél a máj, a hasnyálmirigy, az epehólyag betegségeire terjed ki, de emellett sokszor egyéb - pl. allergológiai, bőrgyógyászati, fül-orr gégészeti, nőgyógyászati stb. problémák hátterében is lehet emésztőrendszeri probléma.

A leggyakoribb gasztroenterológiai betegségek: reflux-betegség, rekeszsérv, diszpepszia, gyomor és nyombél gyulladás, fekély, irritabilis bél szindróma, gyulladásos bélbetegség, Crohn-betegség, colitis ulcerosa, polipok, daganatok, étel érzékenység ( pl. laktóz és liszt), májbetegségek, epekövesség, hasnyálmirigy betegségei állnak. Sürgős kivizsgálás javasolt véres vagy fekete széklet, vérszegénység, sárgaság, hasi görcsös fájdalom esetén.

A reflux-betegség savas felböfögéssel, toroktáji kaparó érzéssel, fájdalommal, rekedtséggel, rossz lehelettel, fogazat romlásával járhat együtt. Gyomortáji fájdalom, puffadás hátterében állhat a gyomor vagy a nyombél gyulladása, Helicobacter pylori fertőzés, amely gyakran társul fekélybetegséggel. Ennek diagnosztizálásával és kezelésével megelőzhetők a vérzéses illetve akár daganatos szövődmények, amelyek a betegség előrehaladtával kialakulhatnak. Különösen fontos ez olyan betegeknél, akik más betegség miatt szednek gyógyszereket - pl. fájdalomcsillapítókat, rheuma elleni szereket, vagy véralvadásgátlókat.
Hasi fájdalom, puffadás mögött egyéb okok, mint pl. hasnyálmirigy-betegség, máj illetve epebetegség is állhat.

Gasztroenterológiai vizsgálatok

Ars Medica vizsgáló

A gasztroenterológiai vizsgálatnál a beteg panaszainak, előzményeinek megbeszélése után kerül sor a vizsgálati terv kialakítására, majd a szükséges vizsgálatok elvégzésére. Fontos, hogy a beteg a vizsgálatra előző dokumentációit, gyógyszereit, esetleges allergiáról levő leleteit hozza magával. Amennyiben a vizsgálat során eszközös vizsgálat (gyomortükrözés, vastagbéltükrözés) szükségessége merül fel, az orvos részletesen tájékoztatja a beteget a vizsgálat előtti és utáni teendőkről, a vizsgálat menetéről, az esetleges szövődményekről.

Fizikális vizsgálat

A fizikális vizsgálat típusosan külső vizsgálat, melynek során megtekintjük a szájüregben a nyelvet, a fogak állapotát, a hasi szervek állapotáról a has áttapintásával tájékozódunk.

Hasi ultrahang vizsgálat

A hasi ultrahang vizsgálat mindenképpen javasolt első vizsgálatként az endoszkópos vizsgálatok elvégzése előtt is. Az UH vizsgálattal számtalan betegséget tudunk diagnosztizálni, pl. epe és máj, valamint hasnyálmirigy problémákat, de a bélbetegségek tisztázásában is fontos szerepe van. Természetesen a vizsgálatnál egyéb hasüri szerveket is áttekintjük, pl. a lép, vese, stb.
A vizsgálat előtt kb. 4 órával a beteg szilárd ételt már ne fogyasszon, vizet ihat.

Laboratóriumi vizsgálatok

A laboratóriumi vizsgálatok minden esetben éhgyomorral történnek.

Endoszkópos vizsgálatok

Gasztroenterológiai árlista

Bejelentkezés

Bejelentkezés:
Minden nap, munkaszüneti és ünnepnapokon is 0-24 óráig
Telefon:
On-line foglalás
Megkérjük kedves Pácienseinket, hogy betegbiztonsági okokból szakrendeléseinkre lehetőség szerint
kísérő nélkül
érkezzenek!