Tájékoztató az arcplasztika (facelift) és nyakplasztika műtétekről

Minden műtét előtt PCR tesztet végzünk!

Műtét előtti és utáni fotók

Műtéttel kapcsolatos költségek

Az elváltozás

Arcplasztika

Az arc az emberi test azon része, amely a legjobban szem előtt van, éppen ezért esztétikai hibái komoly gondot jelenthetnek. Az arc az a testtájék, amely mivel szabadon van a külvilág felé, ezért a külső bántó hatások (nap, szél stb.) fokozottan érik.  A fáradtság, a hirtelen fogyás, a betegségek és a kor ezért leggyakrabban az arcon válnak mindenki számára láthatóvá. Gyakori tünet a ráncok megjelenése és arc bőrének petyhüdtté, lógóssá válása, ami esztétikai és pszichés panaszokat okozhat. Oka az arc és nyak bőrének öregedése, víztartalmának, ezzel együtt rugalmasságának elvesztése.

Vizsgálat és konzultáció

A műtétet plasztikai sebész szakorvosi vizsgálat előzi meg. A vizsgálat után a beteg elmondja, hogy milyen eredményt vár a műtéttől, az operáló orvos elmondja mindazokat a lehetőségeket, amelyeket a műtét tud nyújtani. A várható esztétikai eredményt, a műtét utáni hegek elhelyezkedését fotókon tudja megmutatni. Ezután esik szó a műtéthez szükséges laboratóriumi, esetleg egyéb kiegészítő (laboratóriumi, belgyógyászati) vizsgálatokról, a műtéti érzéstelenítés fajtáiról, a lehetséges szövődményekről, az otthoni ápolási teendőkről, a gyógyulás szakaszairól, egyszóval mindazokról az információkról, amelyek szükségesek a beteg számára annak eldöntéséhez, hogy milyen kezelési módot, ill. műtétet válasszon. A vizsgálat végén a teljes körű szóbeli felvilágosítás megtörténtét a beteg a tájékoztató jegyzőkönyvének (Vizsgálati lap) aláírásával igazolja.

A kezelés lehetőségei

Az arc és nyakplasztikai műtétek célja az eredetit legjobban megközelítő állapot helyreállítása, amely fiatalosabb, kellemesebb megjelenést biztosít. Már a régebbi korokban lefektették a plasztikai sebészet alapjait.

Az arcplasztika vagy másnéven "lifting" műtét lényege, a megnyúlt, petyhüdt bőr "kifeszítése", valamint a felesleges bőr eltávolítása.

Arcplasztika

A páciensnek őszintén meg kell beszélnie a műtétet végző orvossal elvárásait, de nem szabad elfelejteni, hogy az elvárható eredmény a meglévő állapot javítása és nem tökéletes állapot elérése. A nyak és arcplasztikai műtétek javítják külsejét, megteremtik önbizalmát.

Arcplasztika Arcplasztika
A képen látható mini lifting a kisebb elváltozá-
sokat tudja korrigálni.
A teljes liftinggel a nagyobb elváltozások is
megoldhatók.

Arcplasztika Arcplasztika
A képen a teljes arc és nyak plasztika látható. Nyakplasztikánál a nyak bőre alatt lévő izmot is
be kell szűkíteni.

A műtéti érzéstelenítés

A konzultáció során gyakran kérnek tanácsot az érzéstelenítés módjával kapcsolatban: helyi érzéstelenítést vagy altatást javasolok? Segítségként azt szoktam ilyenkor elmondani, hogy az arcplasztikai műtét - tekintettel a műtét hosszúságára és súlyosságára - csak altatásban végezhető. Bár a műtéti érzéstelenítés kiválasztásánál nagyon fontos a beteg egyéni érzékenysége, de ezen kívül fontos tényező a műtét súlyosságának a foka is.

Tájékoztató a műtéti érzéstelenítések fajtáiról

Műtét előtti teendők

A műtét napján egyeztetett időpontban megjelent beteg hozza magával a laborleleteit, papucsot, hálóinget (pizsamát). Mielőtt lefektetjük a kórterembe egy Megbízási szerződést kell aláírnia, melyben megbízza a klinikát a beavatkozás elvégzésére. Emellett vállalnia kell az otthoni sebkezelést és a megbeszéltek szerinti műtét utáni teendőket. Ha altatásban vagy helyi érzéstelenítéssel kombinált altatásban történik a műtét - az altatóorvos is megvizsgálja. Ekkor írja alá a "Tájékoztató a műtéti érzéstelenítésről" nyomtatvány altatási beleegyező nyilatkozat mellékletét.

Fontos!

Ha a műtétet érzéstelenítéssel kombinált altatásban végezzük, előtte való napon éjfélig lehet ételt, italt fogyasztani, a műtétre teljesen éhgyomorral kell érkezni!

A rendszeresen szedett gyógyszereket a szokott időben és dózisban vegye be. A reggeli gyógyszert kevés folyadékkal, otthonában indulás előtt és ha van olyan gyógyszere, amelyet napközben is be kell vennie, azt hozza magával a klinikára.

A műtét

A metszés halántéktájékon a hajas fejbőr területén a fül előtt, onnan visszakanyarodva a fül mögött és a tarkótájon ismét a hajas fejbőrön halad, többségében haj által borított helyen. Ezért a gyógyulás után a hajjal fedett hegek nem látszanak. A műtét lényege az arc bőrének és bőralatti kötőszövetnek felpreparálás utáni megfeszítése, valamint a felesleges petyhüdt bőr eltávolítása.

A műtétről itt tekinthet meg egy animációs videót:

Vérzéscsillapítás után a sebeket plasztikai bőrvarrattal zárjuk, erről itt tekinthet meg egy animációs filmet.

A műtét végén kötést és kompressziós fejpántot helyezünk fel.

Arcplasztika

Műtét utáni teendők

A helyi érzéstelenítésben végzett műtét után 6-8 órával, az altatásban végzett műtét után 16-18 órával a műtét után engedjük haza a beteget, kísérővel. Otthonában kímélő életmód és pihenés javasolt. A műtét viszonylag nagy területen történik, ezért antibiotikum, fájdalomcsillapító szedése javasolt. A műtéti területen duzzanat, kékes-lilás elszíneződés keletkezhet, ami normális műtét utáni képnek felel meg. Pár napos jegelés alkalmazásával ez mérsékelhető, a hematomák lassan felszívódnak. A szem esetleges duzzanata miatt szemcsepp használata javasolt. Első kontroll vizsgálatra a műtétet követően egy hét múlva kerül sor. Ekkor a fejpánt alatti nyomókötést távolítjuk el. A varratok eltávolítására a műtétet követően két és három hét elteltével kerül sor. A fejpánt viselése otthonában, éjszakára hat hétig javasolt.

Az arc a kívánt eredményt csak 6-8 hét múlva fogja mutatni.

A műtét előtti és utáni fotókat ide kattintva tekintheti meg.

Lehetséges szövődmények

Valamely beavatkozás szövődménymentességét egy orvos sem garantálhatja. A leggondosabb orvosi beavatkozás után is kialakulhat szövődmény. A lehetséges korai szövődmények: utóvérzés, gyulladás, idejében felismerve, kezelhetők. Ezek felismerését szolgálja a műtét utáni 6-16 órás megfigyelés. A klinikáról való távozás után, otthonában bármilyen csekély jelét is tapasztalja szövődmény kialakulásának, azonnal értesítse operáló orvosát, aki gondoskodik a szövődmény megoldásáról. Esztétikai szövődmény a nem megfelelő mennyiségű bőr eltávolítása. Az arc- és nyakplasztika speciális szövődménye, hogy a preparáláskor ideget érinthet a műszer, ezért általában csak átmenetileg működési vagy érzészavar léphet fel az arc bőrén és a mimikai izmokban. A legsúlyosabb szövődmény az arcideg sérülése, aminek féloldali arcbénulás a következménye. A heg megvastagodásával, az ún. "hegdaganattal", gyógyuló műtétek ezen a testtájon ritkák, de előfordulásukkor, a műtétet követő három hónapon belül, injekciós kezelést lehet alkalmazni. Az említett szövődmények a korrekt műtéti technikával igyekszünk elkerülni. Az eljárás más műtétekhez hasonlóan, bár kockázatot is rejt magában, de elterjedt beavatkozás a klinikánkon és a páciensek minden esetben elégedetten távoznak.

További információk

Orvosaink

A plasztikai sebészeti rendelést és a műtéteket Dr. Bene Ruzsena plasztikai sebész szakorvos végzi.
Rendelési idő:
kedd 16:00 - 18:00 óráig
Bejelentkezés:
Minden nap, munkaszüneti és ünnepnapokon is 0-24 óráig
Telefon:
On-line foglalás
A plasztikai sebészeti rendelést és a műtéteket Dr. Pór Ferenc plasztikai sebész szakorvos végzi.
Rendelési idő:
hétfő 12:00 - 16:00 óráig
Bejelentkezés:
Minden nap, munkaszüneti és ünnepnapokon is 0-24 óráig
Telefon:
On-line foglalás

Miért érdemes az arc és nyakplasztikát nálunk elvégeztetni?

  • Plasztikai sebészetünk Magyarország legrégebben alapított magánklinikáján működik. Bemutatkozás
  • Könnyen megközelíthető, központi elhelyezkedés.
  • Telefonos előjegyzés a vizsgálatra.
  • Rövid várakozási idő a vizsgálatra / műtétre.
  • Gyors, pontos és hatékony műtét.
  • Személyes figyelem és gondoskodás a betegekről.
  • Az operáló orvossal a munkaidőn túli kapcsolattartás.

Bejelentkezés

Bejelentkezés:
Minden nap, munkaszüneti és ünnepnapokon is 0-24 óráig
Telefon:
On-line foglalás
Megkérjük kedves Pácienseinket, hogy betegbiztonsági okokból szakrendeléseinkre lehetőség szerint
kísérő nélkül
érkezzenek!