Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Évfordulók - események (85 kép)

Egy tanárnő pályájának részletei - 4.rész

Meséltem korábban is  "egy tanárnő pályájának részleteiről". című történeteket az 1., 2. és 3. részben. A tanárnő férjhez ment 1940. ben, gyermeke született, 1947 novemberében. Az alábbi dokumentumok a gyermekváráskor, majd a szülést követő időszakokban keletkeztek. "Legnagyobb kincsünk a gyermek", és a baba én vagyok. 

Home office-gyűjteményem

Folytatom a gyűjtést a távoli országból, nagymamámmal. Nála gyűlnek, én gyönyörködöm, és örülök nekik. 

A képen lévőket Karácsonyra kaptam. Köszönöm szépen! Ármin

Boldog Karácsonyt!

Az idén december 13-ára esett Advent harmadik vasárnapja. Ma meggyújtjuk az adventi koszorúkon lévő harmadik, az egyetlen rózsaszín gyertyát is. A rózsaszín az öröm színe, mert a mai nappal áttértünk az adventi időszak második felébe, s nemsokára itt a Karácsony, Jézus születésének ünnepe.

64 év után - emlékezés 1956 októberére

Ma különös csend, fátyolos napsütés indítja most az emlékezést 1956 októberére, valahol ott legbelül megbújva a lelkünkben. 

Kiskoromból vannak már saját fátyolos emlékeim, Esztergom 1956-os eseményeiről. Ráleltem egy kiadványra nemrégen, ma ennek segítségével emlékeznék meg a város nevesített elhunytjaira. 

Kérem, csatlakozzatok kegyelettel!

Egy tanárnő pályájának részleteiről /3. rész

Édesanyám elnyerte a megpályázott állást Tatán. Ahhoz a megtiszteltetéshez, hogy tanítást, oktatást kezdhessen, esküt kellett tennie. Lásd az itt bemutatott képet!

(megjegyzés: azokban az időkben, kevés kivétellel kézírással készültek az iratok,  dokumentumok. Vajmi kevés írógép volt használatban, azok is inkább a közigazgatást szolgáló hivatalokban.)

Jubileumi kitüntetés csokorszalagon?

Felmerült bennem egy érdekes kérdés:

A mellékelt ábra a cs. és kir. haditengerészet sematizmusából származik, a tengerészet által fenntartott nép- és polgári iskola tanítónőinek névsora (ők speciel a nyugdíjasok, de ez most nem lényeges).

Mint látható a hölgyek mindannyian megkapták a jubileumi kitüntetéseket, méghozzá a fegyveres erők szalagján. A korabeli adományozási gyakorlatnak megfelelően csokorszalagon kellett volna hogy kapják.

A kérdés: látott valaki valaha ilyen példányt?