Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Német jelvények (29 kép)

A német 11. hadsereg sapkajelvényei

Kezdő jelvénygyűjtőként egy ideig zavarban voltam, hogy miért van a 11. hadseregnek két nagyon eltérő stílusú jelvénye. Aztán rájöttem, hogy két 11. hadsereg is szerepelt a Monarchia háborús frontjain. Az osztrák-magyar 11. hadsereg Tirolban működött. A másik, mint kiderült német 11. hadsereg a keleti fronton és a Balkánon. Ez utóbbi alárendeltségében is sok monarchiás egység is bevetésre került, így a németekkel a fegyverbarátság gyakorlása mindennapos volt (leírások, főleg a magyarok, sokszor kritikusak a németek pedantériája, forsriftossága és gőgje miatt). Minden kritika ellenére állíthatjuk, hogy 1916-tól csak a német egységek segítségével tudott a Monarchia tovább kitartani. Minden jelentősebb támadó hadművelet ekkor már német támogatással, gyakran inkább német vezetéssel történt. A fegyverbarátság okán a jelvénykészítők is hamar hozzáláttak a német vonatkozású darabok legyártásához. Talán a legnagyobb példányszámban a 11. hadsereg jelvénye készült, amit persze a monarchia harcosai is szívesen viseltek a sapkájukon.

Szalagsáv

Segítséget kérnék a beazonosításba. Igazából nem tudom, hogy pontoson mi is lehet? Szalagsáv, vagy gomblyukjelvény? Létezett vajon ilyen összetételben? Lehetséges, hogy II. világháborús lenne? 

Előre is köszönöm!

A 27. Német Jogásznap jelvénye 1904

A jelvény ezüstözöttnek tűnik, felirata: "27. Deutscher Juristentag - Innsbruck 1904", az angyalka a város címerét fogja a kezében. A gyártója egy bizonyos müncheni illetőségű Gustav Deschler.

Bundeswehr csapatjelvény-változatok

Ezek a jelvények a Bundeswehr Fegyverzet-ellenőrzési Központjának (Zentrum für Verifikationsaufgaben der Bundeswehr) emblémái. Bizonyosra veszem, hogy ez nem a teljes variációszám. Nekem "csak" ennyi volt, de ma már egy másik kedves Gyűjtőtárs gyűjteményét gazdagítják.

Német Gyalogsági Rohamjelvény

Ásott jelvény.Nagybajom környékéről került elő. Ez az egyetlen ásott jelvényem, hozzám került, megtartottam mert tetszik és mert a gyártó elég ritkának számít ennél a jelvénynél: Carl Wild.

A Gyalogsági Rohamjelvényt 1939. december 20-án alapították. Az elnyeréséhez részt kellett venni három egymástól független napon történő győztes gyalogsági harci cselekményben, vagy hadállások sikeres védelmében.

A Nemzetiszocialista Német Jogász Szövetség jelvénye

A náci Németország jogászait tömörítő egyik társadalmi szervezet (Bund Nationalsozialistischer Deutscher Juristen) tagsági kitűzője. 

A jelvény mindössze 23,5×30,5 mm. A tű kb. 60 mm. A hátoldalon készítői jelzéssel, "Klotz u. Kienast".

Létezik ezüstözött változatban és gyártójel nélkül is.