Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Törzstisztek és főtisztek (15 kép)

Dr. Gänger Jenő orvos ezredes

Gy. Riba János festménye.

Dr. Gänger Jenő 1873. június 20-án született Miskolcon. 1899-ben már orvos a 17. számú helyőrségi kórházban Budapesten. 1907. október 31.-től a k.u.k. 5. dzsidás (ulánus) ezredben 1. osztályú ezredorvos. 1915. januárjában Przemysl-ben fogságba esik. A fogságban a berezowkai és krasznojovszki fogolytáborok orvosa. 1916 októberében kicserélik. 1917. áprilisában kitüntették a Ferenc József rend hadiékítményes lovagkeresztjével. A háború után a szombathelyi vámőrkerület főorvosa. Felesége Hirschmann Terézia. 1933. július 7-én hunyt el Szombathelyen.

vitéz Jánky Vilmos

A képet az ismert aukciós oldalon vásároltam, ahol vitéz "Lengyel István nevű főtiszt" portréjaként árulták. A bibi az, hogy a Vitézi Albumban szereplő azonos nevű személyek közül csak egy volt tiszt, aki vitéz dr. Lengyel István néven a világháború után rendőrtisztként szolgált és aki így nem lehet azonos a portrén szereplő személlyel. A kereskedő esküszik rá, hogy a kép egy leszármazottól származik, a család Kiskunhalas környékén élt.

 A képen kétség kívül egy gyalogos őrnagy szerepel nagytársasági egyenruhában. További érdekessége, hogy viseli a badeni Oroszlán rend lovagkeresztjét, ami elég ritkán felbukkanó kitüntetés magyar vonatkozásban. Vajon ki lehet?

Ismeretlen főhadnagy

Ami számomra is kiderül; hivatásos gyalogos főhadnagy, akit nem sokkal a háború előtt avathattak tisztté, de már fiatalon felhívhatta magára a figyelmet, erre utal a katonai szalagos Signumja. A hadiszalagos, kardos Signumja mellett II. o. Vaskeresztje és német Sas rendje is van. A német kitüntetései egyikét talán a hadiszalagos, kardos Signummal együtt érdemelhette ki, ugyanazzal a fegyverténnyel, de ez egyáltalán nem biztos. A festő osztrák, ami talán arra utal, hogy a háború végén nyugatra került, elképzelhető, hogy maga a kép már emigrációban készült. 

Minden további ötletet szívesen fogadok.

Ismeretlen ezredes a Monarchiából - festmény

Vajon ki lehet? A festmény 1915-ben készült. A sora; Katonai érdemkereszt, Signum vörös szalagon, Szolgálati Jel, Jubileumi emlékérem, Jubileumi kereszt, Mozgósítási kereszt. Egy ezredes esetében nem nevezhető túldekoráltnak... A festmény Kálmán Péter ismert festőművész munkája, akiről tudjuk, hogy még a háború előtt, Zágrábban, Ljubljanában és Budapesten katonáskodott. A világháborúban "haditudósítóként" vett részt, 1918-ban megkapta a Ferenc József Rend hadiékítményes (!) lovagkeresztjét. Egyenruhások, sematizmus szakértők, mi a véleményetek?

Gróf Takách-Tolvay József

Most láttam az ismert külföldi árverési oldalon, kikiáltási ára 9 EUR. Leginkább az 1919-es bankgassei puccs szervezőjeként ismeretes, tiszttársaival elfogták a Kommün bécsi képviselőit, de az osztrák kormány őt tartóztatta le (Khmmm...) illetve ő volt az Országos Frontharcos Szövetség elnöke. Szépen dekorált tiszt, az első világháborús fotón ha jól látom a szász Albrecht rend kardos tisztikeresztjét is viseli.