Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Törzstisztek és főtisztek (14 kép)

vitéz Jánky Vilmos

A képet az ismert aukciós oldalon vásároltam, ahol vitéz "Lengyel István nevű főtiszt" portréjaként árulták. A bibi az, hogy a Vitézi Albumban szereplő azonos nevű személyek közül csak egy volt tiszt, aki vitéz dr. Lengyel István néven a világháború után rendőrtisztként szolgált és aki így nem lehet azonos a portrén szereplő személlyel. A kereskedő esküszik rá, hogy a kép egy leszármazottól származik, a család Kiskunhalas környékén élt.

 A képen kétség kívül egy gyalogos őrnagy szerepel nagytársasági egyenruhában. További érdekessége, hogy viseli a badeni Oroszlán rend lovagkeresztjét, ami elég ritkán felbukkanó kitüntetés magyar vonatkozásban. Vajon ki lehet?

Ismeretlen főhadnagy

Ami számomra is kiderül; hivatásos gyalogos főhadnagy, akit nem sokkal a háború előtt avathattak tisztté, de már fiatalon felhívhatta magára a figyelmet, erre utal a katonai szalagos Signumja. A hadiszalagos, kardos Signumja mellett II. o. Vaskeresztje és német Sas rendje is van. A német kitüntetései egyikét talán a hadiszalagos, kardos Signummal együtt érdemelhette ki, ugyanazzal a fegyverténnyel, de ez egyáltalán nem biztos. A festő osztrák, ami talán arra utal, hogy a háború végén nyugatra került, elképzelhető, hogy maga a kép már emigrációban készült. 

Minden további ötletet szívesen fogadok.

Ismeretlen ezredes a Monarchiából - festmény

Vajon ki lehet? A festmény 1915-ben készült. A sora; Katonai érdemkereszt, Signum vörös szalagon, Szolgálati Jel, Jubileumi emlékérem, Jubileumi kereszt, Mozgósítási kereszt. Egy ezredes esetében nem nevezhető túldekoráltnak... A festmény Kálmán Péter ismert festőművész munkája, akiről tudjuk, hogy még a háború előtt, Zágrábban, Ljubljanában és Budapesten katonáskodott. A világháborúban "haditudósítóként" vett részt, 1918-ban megkapta a Ferenc József Rend hadiékítményes (!) lovagkeresztjét. Egyenruhások, sematizmus szakértők, mi a véleményetek?

Gróf Takách-Tolvay József

Most láttam az ismert külföldi árverési oldalon, kikiáltási ára 9 EUR. Leginkább az 1919-es bankgassei puccs szervezőjeként ismeretes, tiszttársaival elfogták a Kommün bécsi képviselőit, de az osztrák kormány őt tartóztatta le (Khmmm...) illetve ő volt az Országos Frontharcos Szövetség elnöke. Szépen dekorált tiszt, az első világháborús fotón ha jól látom a szász Albrecht rend kardos tisztikeresztjét is viseli.

Jáky (Jaksics) Aladár alezredes

Nem olyan rég szereztem ezt az emléklapot az alezredes úr arcképével. Aki eladta nekem mondta, hogy ki van a képen és tisztogatás alatt erről még biztosabb lehettem. Majd néhány hét múlva az öreg barátom még néhány ajándékkal lépett meg a témában. Ezeket szeretném bemutatni.