Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Törzstisztek és főtisztek (12 kép)

Ismeretlen ezredes a Monarchiából - festmény

Vajon ki lehet? A festmény 1915-ben készült. A sora; Katonai érdemkereszt, Signum vörös szalagon, Szolgálati Jel, Jubileumi emlékérem, Jubileumi kereszt, Mozgósítási kereszt. Egy ezredes esetében nem nevezhető túldekoráltnak... A festmény Kálmán Péter ismert festőművész munkája, akiről tudjuk, hogy még a háború előtt, Zágrábban, Ljubljanában és Budapesten katonáskodott. A világháborúban "haditudósítóként" vett részt, 1918-ban megkapta a Ferenc József Rend hadiékítményes (!) lovagkeresztjét. Egyenruhások, sematizmus szakértők, mi a véleményetek?

Gróf Takách-Tolvay József

Most láttam az ismert külföldi árverési oldalon, kikiáltási ára 9 EUR. Leginkább az 1919-es bankgassei puccs szervezőjeként ismeretes, tiszttársaival elfogták a Kommün bécsi képviselőit, de az osztrák kormány őt tartóztatta le (Khmmm...) illetve ő volt az Országos Frontharcos Szövetség elnöke. Szépen dekorált tiszt, az első világháborús fotón ha jól látom a szász Albrecht rend kardos tisztikeresztjét is viseli.

Jáky (Jaksics) Aladár alezredes

Nem olyan rég szereztem ezt az emléklapot az alezredes úr arcképével. Aki eladta nekem mondta, hogy ki van a képen és tisztogatás alatt erről még biztosabb lehettem. Majd néhány hét múlva az öreg barátom még néhány ajándékkal lépett meg a témában. Ezeket szeretném bemutatni.

Kautz-Zombory Valér

Kautz-Zombory Valér m. kir. repülő százados (1903-?)

Édesapja Kautz Róbert a 23. közös gyalogezrednél volt helyi alkalmazású tiszt, az I. világháború végén őrnagy lett, majd alezredesként vonult nyugalomba.

A Zombory nevet az édesanyjától, Zombory Amáliától kapta.

Valér a Ludovika Akadémián végzett 1925-ben.

1935-ben nősült, jó partit csinált: a Ganz-Danubius igazgatójának, Király Andornak a lányát, Évát vette el.

Frontra tudtommal nem került, a látható kitüntetésein kívül egy Signumot kapott 1943 decemberben, már őrnagyként a a csapatkiképzés és a katonai közigazgatási szolgálat terén mutatott érdemeiért.

A háború végén szovjet hadifogságba esett, ahonnan 1948-ban jött haza.