Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Törzstisztek és főtisztek (18 kép)

Ismeretlen ezredes

A tagtársak segítségét kérem az ezredes azonosításában. A kép Pécsett készült, a Kolos fényképészet műtermében. A város és a jellegzetes bajusz talán ad valamilyen támpontot.

Iskolai jelvény kérdés

A fotón dr. Kiszely Pál bv. ezredes a Szegedi Fegyház és Börtön volt parancsnoka látható. A rendőrtiszti akadémiai és  polgári főiskolai/egyetemi végzettséget igazoló jelvényen kívül milyen jelvényt visel harmadikként?

Vonatcsapatbeli őrnagy kistársaságiban

Legújabb szerzeményem, Bartók Bélát elvileg egy tüzér őrnagyot ábrázol barna kistársasági öltözetben, kitüntetéseivel. Ami zavar, hogy a tüzérek skarlátvörös hajtókájának is látszódnia kellene a galléron, de azt a festő úgy tűnik megspórolta. Ha valaki tud bármit mondani az őrnagy úrról, megköszönném!

Dr. Gänger Jenő orvos ezredes

Gy. Riba János festménye.

Dr. Gänger Jenő 1873. június 20-án született Miskolcon. 1899-ben már orvos a 17. számú helyőrségi kórházban Budapesten. 1907. október 31.-től a k.u.k. 5. dzsidás (ulánus) ezredben 1. osztályú ezredorvos. 1915. januárjában Przemysl-ben fogságba esik. A fogságban a berezowkai és krasznojovszki fogolytáborok orvosa. 1916 októberében kicserélik. 1917. áprilisában kitüntették a Ferenc József rend hadiékítményes lovagkeresztjével. A háború után a szombathelyi vámőrkerület főorvosa. Felesége Hirschmann Terézia. 1933. július 7-én hunyt el Szombathelyen.

vitéz Jánky Vilmos

A képet az ismert aukciós oldalon vásároltam, ahol vitéz "Lengyel István nevű főtiszt" portréjaként árulták. A bibi az, hogy a Vitézi Albumban szereplő azonos nevű személyek közül csak egy volt tiszt, aki vitéz dr. Lengyel István néven a világháború után rendőrtisztként szolgált és aki így nem lehet azonos a portrén szereplő személlyel. A kereskedő esküszik rá, hogy a kép egy leszármazottól származik, a család Kiskunhalas környékén élt.

 A képen kétség kívül egy gyalogos őrnagy szerepel nagytársasági egyenruhában. További érdekessége, hogy viseli a badeni Oroszlán rend lovagkeresztjét, ami elég ritkán felbukkanó kitüntetés magyar vonatkozásban. Vajon ki lehet?

Ismeretlen főhadnagy

Ami számomra is kiderül; hivatásos gyalogos főhadnagy, akit nem sokkal a háború előtt avathattak tisztté, de már fiatalon felhívhatta magára a figyelmet, erre utal a katonai szalagos Signumja. A hadiszalagos, kardos Signumja mellett II. o. Vaskeresztje és német Sas rendje is van. A német kitüntetései egyikét talán a hadiszalagos, kardos Signummal együtt érdemelhette ki, ugyanazzal a fegyverténnyel, de ez egyáltalán nem biztos. A festő osztrák, ami talán arra utal, hogy a háború végén nyugatra került, elképzelhető, hogy maga a kép már emigrációban készült. 

Minden további ötletet szívesen fogadok.

Ismeretlen ezredes a Monarchiából - festmény

Vajon ki lehet? A festmény 1915-ben készült. A sora; Katonai érdemkereszt, Signum vörös szalagon, Szolgálati Jel, Jubileumi emlékérem, Jubileumi kereszt, Mozgósítási kereszt. Egy ezredes esetében nem nevezhető túldekoráltnak... A festmény Kálmán Péter ismert festőművész munkája, akiről tudjuk, hogy még a háború előtt, Zágrábban, Ljubljanában és Budapesten katonáskodott. A világháborúban "haditudósítóként" vett részt, 1918-ban megkapta a Ferenc József Rend hadiékítményes (!) lovagkeresztjét. Egyenruhások, sematizmus szakértők, mi a véleményetek?