Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Fejfedők, sapkajelvények (13 kép)

Iparőrség tányérsapkája?

Kedves Tagtársak!

 Segítséget szeretnék kérni a kettő darab sapka be azonosításához! 

Elvileg iparőr sapkák (sapkajelvény szerint), de nem vagyok 100%-ig biztos benne, hogy helyes az elméletem. A kék talán vízügyi is lehetne. A fehér "közlekedési rendőr" sapka sajnos a tisztítás után picit kékes színű lett. Amennyiben jól tudom, előfordult,hogy anyag hiány miatt átfestették a sapkákat, talán ezért is "engedte" a színét, mivel az álló része sötétkék. 

Bocsánatot kérek a képek nem megfelelő háttere miatt.

1951M tiszti/tiszthelyettesi tányérsapka

Egy szép állapotban megmaradt tányérsapkát szeretnék bemutatni.

Hagyatékból került elő, sajnos a belsejéből hiányzik a gyártócimke, de az tudható a pecsétekből, hogy 1953-ban készült.

Tűzzománcozott sapkajelvénnyel.

Lovas Zrínyi sisak 1945-1947

Minden szempontból nézve egy történelmi ritkaságot sikerült a gyűjteményembe helyezni. A Zrínyi sisakokat 1909-ben rendszeresítik. Ez is lovas szolgálati sisak, a később feltöltendő képeken látszani fog a lószőr tartó maradványa is. A Rendőrség 1947-es R-9 -es szabályzatának bevezetéséig a Zrínyi sisak rendszerben marad, számos fotón megtalálható 1945-1947 között. A különlegességet a címer korona hiánya adja. Lefűrészelték. Tudjuk, hogy a Repülős jelvényekről is letörték vagy lefűrészelték a koronát és úgy használták tovább. Fotókon soha nem láttam rendőri Zrínyi sisakot, melyről a korona hiányozna. Továbbiakban beszéljenek a képek.

Vasutas sapkajelvény

A Rákosi-korban rendszeresített vasutas sapkajelvények ez az egyik korai típusa, két részes és a szárnyaskerék még ezüstözött. Később egy darabból préselték. Ennek még az anyagvastagsága is más, mint a későbbi daraboké.

Így tűzzománcozva nekem kifejezetten tetszik. :)

Rendőr tábori sapka 1951M

"A sapka anyaga acélkék posztó vagy sávoly. Két egybeszabott oldal és lehajtó fülvédő részből valamint két darabból álló tetőrészből áll. A tetőrész harmonikaszerűen összehajtható. A posztósapka belső, alsó szélére 4 cm széles verítékbőrt kell varrni. Sávoly sapkánál ezt saját anyagából kell készíteni. A sapka férfi és női rendőrök részére, rendfokozatra való tekintet nélkül azonos.

A tábori sapka jelvény azonos a rendőrségi jelvénnyel, azzal a különbséggel, hogy ennek vízszintes és függőleges átmérője 20 mm. A csillag sugara 9 mm. A redőzött szalag hossza 17 mm. A jelvényt a sapka lehajtható részének elülső közepére kell felerősíteni úgy, hogy a jelvény alsó széle a sapka alsó szélétől 1 cm-re legyen"

Ideiglenes Egyenruházati és Felszerelési Szabályzat a Rendőrség részére 1951