Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Rendfokozatjelzés (29 kép)

Határőrség 1987M "lepke" kar rendfokozatok

A Magyar Néphadsereg 1982-ben rendszeresíti a repülős állomány részére a hímzett csillagú "lepke" kar-rendfokozati jelzést. A Határőrség az 1987M EJE ruházathoz rendszesíti a fegyvernemi színével egyező kar-rendfokozati jelzéseket, melyet 2001-ig tart rendszerben. Tudomásom szerint az MN-MH-val ellentétben egyedülállóan a HŐR-nél jelenik meg a főiskolai gyakorló és köznapi változat is.

Tartalékos tiszti iskolai hallgató katonai pályája váll-lapokban

A múltkor, decker tagtárs által feltöltött váll-lap után gondoltam, hogy bemutatom ezt a sort.

A volt tulajdonosuk a váll-lapoknak mindegyikből eltett fél párt, emlékbe.

Egyben ezzel indítanék egy topicot és egy szakmai vitát is a "rigó" váll-lapok ügyén.

Jelen esetben jól látható a katonai pálya.

Ami még érdekes, hogy az első hadnagyi gyakorló váll-lap alhadnagyiból lett csinálva, még látszik is a középső paszomány helye.

Tartalékos tisztiiskolai hallgatói váll-lap

Ebay-es találás, az amerikai eladó úgy hirdeti, hogy "1980s HUNGARIAN ARMY TANKERS FIELD SUMMER SHIRT", vagyis "1980-as évek-beli magyar katonai harckocsizó nyári gyakorló zubbony".

Számomra nem ismerős, csak részeiben. Az alap rigó (tartalékos parancsnoki hallgatói) váll-lap, nekem is ilyen volt a kimenő ruhán 2001-ben, de azon az elején (az alap- és szak-alapkiképzés során) semmilyen csillag nem volt, utána a végéig (a csapatszolgálat ideje alatt) főtörzsőrmesteri rendfokozatot viseltünk, a leszerelés délelőttjén pedig "sima" hadnagyokká léptünk elő.

Szóval a három krumplivirág (ha úgy tetszik: csontcsillag) nem jön össze ezzel a rendszerrel. Korábban több variáció/fokozat volt az előlépésre?

Rep. szer. váll-lapok

Régóta a gyűjteményemben vannak, ritka darabok.

Sajnos sok az utólag "gyártott" darab, leszedik a sima tth. gyakorló vállap gombjait és hímzett csillagokat ragasztanak rá.

Kádár rendszer-beli parolik

Az egyedül álló darab nem tudom, hogy miért ilyen kicsi méretében a felette lévő darabokhoz képest, valamint a felső sor gombjai feketék. Ki tudja, hogy mik ezek a darabok?!