Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Rendfokozatjelzés (17 kép)

Női, enciánkék karlap rendfokozatok

Nagyon ritka még gyűjtői körökben is az 1990-1994 között (pontos időpontot nem tudok) rendszeresített női, enciánkék, bal karon a karjelvény alá helyezendő rendfokozatok. Motoros és vízirendészeti szolgálatokat ellátók kapták. Sajnos még a tisztesi sorom nem állt össze.

Határőrség társasági rendfokozatai 1993 és 2001

A Határőrség 2001-ig az MN és az MH rendszeresített ruházatait használta, néhol eltéréssel. Rendfokozati jelzések terén az 1989-es változásokat követően a váll-lapok és vállszalagokon lecserélődnek a csillagok és a gombok. A társasági ruházatuk az MH-val azonosan 1993-ban megváltozik. A tábornokok esetében nem, őrmestertől - ezredesig viszont az akkor még használatos "határköves - géppisztolyos" fegyvernemi jelvényük helyet kap a rendfokozati jelzésen. Érdekesség továbbá, hogy a főtisztek is az arany jelvényt, nem az ezüstöt helyezik fel. A tábornoki parolinok teljesen megegyeznek az MH-val.

1995-ben már BM irányítás alá kerül a ruházati szabályozás, de markánsan 2001-ben változik meg a Határőrség egyenruházati és rendfokozati arculata. Így 2001-ben a szilvakék - sötétkék társasági ruházatra ugyanúgy a fűzöld színű paroli rendfokozatok kerülnek, viszont a fegyvernemi jelvényt felváltja az újnnan rendszeresített testületi jelvény. Ez esetben az őrmestertől a tábornokig felkerül a rendfokozati jelzésre az új jelvény. Ezüstöt továbbra is csak az tiszthelyettesek és már a tábornokok viselnek.

MH rendfokozati jelzések 2003M sivatagi ruházaton

Talán a rendszeresítés miatt teszem fel utolsóként. A missziós szerepvállalás új egyenruha választását, fejlesztését vonja maga után, az adott helyszín figyelembe vételével. Afganisztán és Irak ilyen volt. A ruházathoz színben passzoló rendfokozatok formájában nem különböznek a 93M-től csak a színükben. Matt sárga az arany csillag és fehér a tisztesi, szürke a tábornoki, főtiszti, tiszthelyettesi Ugyanúgy gyakorló zubbonyon, kabáton, pólón láthatjuk.

MH rendfokozati jelzések köznapi-gyakorló-társasági 1996M

Az egyenruhafejlesztés mindig folyamatos. Így rendszeresítésre kerültek a "csőváll-lapok" avagy a hímzett rendfokozati jelzések társasági ingre, köznapi ingre és pulóverre, gyakorló pulóverre. Később a hadihajós (flottilla) és repülős köznapi és gyakorló változat is bevezetésre került.

MH rendfokozati jelzések 1993M gyakorló ruhához

Ahogyan a társasági ruházat esetében is, a gyakorló ruházat rendfokozati jelzéseinek terén is változás történt 1993-ban. Nemcsak nyári és téli gyakorló zubbonyon, hanem pólón, esővédőn és sapkán is. Természetesen a 65M váll-lapok idővel kikerültek a rendszerből. A címképen a 90M és 93M gyakorló zubbonyra való rendfokozatok láthatóak. Különlegesség is van rajta, a sorállományú tiszteseknek készített darabok, viselt példányok voltak.

Természetesen 23 év alatt a hímzéstechnikai változások mellett alapanyagbeli (szövet és cérna) eltérések is vannak. 

MH társasági rendfokozati jelzések fegyvernemi színek szerint

A Magyar Honvédségnél 1993-ban egyenruházati kérdéskörben sok minden történt. Közöttük a különböző rendfokozati jelzések bevezetése a különböző célú egyenruhán (társasági, köznapi, gyakorlóruha). A címet azért írtam így, mivel a fegyvernemi színek takarnak fegyvernemeket, mely több esetben azonos, de napjainkig új és újabb fegyvernemek is megjelentek. Az igazi cím "MH társasági rendfokozati jelzések fegyvernemi színek szerint 1993M" lehetett volna, de a fentire esett a választásom. Nálam több információval rendelkezők kiegészítik a pontos jogszabályi rendelkezésekkel az információkat. Minden fegyvernemi színt bemutatok, sajnos egy kivétellel, a palackzölddel, mely a Honvéd Palotaőrségé.

A címképen a fehér fegyvernemi szín egyetlen birtokosa: a felderítő.

MH mozgó rendfokozati jelzések 2013M

A mozgó rendfokozati jelzések rendszeresítéséről szóló VKF intézkedést itt lehet elolvasni:

http://signum-laudis.hu/forum/temak/65-202-2013-hk...

A társasági és köznapi kistársasági paroli jelzések sajnos még nem kerültek a gyűjteményembe, viszont a többit be tudom mutatni. Bizonyos rendfokozatok elkészítésére nem került sor az intézkedésben foglaltakkal ellentétben. Ennek egyszerű az oka, a MH nem rendelt belőlük. Ezek a tisztesi rendfokozatok valamint az altábornagyi és vezérezredesi rendfokozat.