Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Kitüntetés- és jelvényviselési fényképek (142 kép)

Érdekes jelvényviselés

Rákosi határőr honvéd, légierős fényképész kiváló jelvénnyel. Nem sok viselési fotót láttam még légierős jelvénnyel, de, hogy határőrt!?

Ismeretlen alezredes

Szerintetek is rendőr az úr? Jól látszik hogy kétszer is megkapta a Kiváló Szolgálatért Érdemérmet (Rendet), Szolgálati Érdemérmet,  A Haza Szolgálatáért Érdemérmet, Árvízédelemért Emlékérmet és a Közbiztonsági Érmet (ezüst és bronz (?) fokozat).

Van rá esély hogy megtudjuk ki is volt ő?

Kiskarandi Nánássy Dezső huszár hadapród

A képen Nánássy Dezső huszár hadapród látható.

A M. Kir. 1. Honvéd Lovasezred tisztikarának 'tettleges állományának' hadapródja. Később 1889-ben már százados.

Kíváncsi volnék hogy a tagság tud e segíteni abban hogy a későbbi életéről (családjáról) is megtudjunk valamit.

(Több Nánássy nevű katonatiszt neve is előkerült : Nánássy Mihály huszár alezredes (győri levéltár gyászjelentés), Nánássy-Megay Ernő altábornagy)

Lovag Tóth István

A képen látható úr Tóth István - nyomdász. Röviden, amit érdemes róla tudni:

Pesten született 1832 november 4-én. Először a pesti Trattner-Károlyi nyomdában szedőinasként tanulja a nyomdászatot. Az 1848-49-es Szabadságharcban részt vesz és harcol. A Szabadságharc leverése után egy ideig Olmütz-ben sikerül nyomdászként dolgoznia. Később hazatér, Egerben helyezkedik el, az egri Érseki nyomda nyomdászaként, később már műszaki igazgató a nyomdánál. Nagy tudású szakember, igazi műszaki 'koponya'. Az Egri Érseki Lyceumi nyomdát 'mai modern sajtótechnika színvonalára emeli'.  E beosztásában 1897-es nyugdíjazásáig dolgozik. Nyugdíjba vonulásakor 10.000 Koronás alapítvánt hozott létre a nyomda dolgozói javára, (internetes források szerint ebben az időben egy munkás kb. 100-130 Koronát keresett) feltehetően a dolgozók javadalmazására, vagy életkörülményeik javítására. 1856 és 1870 között Szabóky Adolffal a hazai katolikus legényegyletek alapításán fáradozott, mely munkájáért két pápai kitüntetésben is részesül. Az Egri Legényegylet titkára és a Pesti Kat. Legényegylet tiszteletbeli védnöke is. 1890-ben saját emlékiratait is kiadja, mely főként a saját legényegylet körüli munkásságát taglalja. Egyben közzéteszi saját kitüntetései és oklevelei képeit is. (Katholikus Legényegyleti Emlékeim 1850-1890). Egerben külön kriptája van a temetőben. Ő adta ki az első magyar nyomdász szaklapot, a 1865-1867 között.

Források : Katolikus Lexikon, Heves megyei népújság 1989. dec.22., OSZK.HU.

(Bevallom őszintén, hogy az Interneten megtaláltam a forrást, ahol a két, a képen lévő kitüntetést megnevezik, és így a személy 100%-ban azonosítható vált - mivel a hátoldalon szerepel a neve, de persze most nem találom.)

A tisztelt Tagság szerint, mely kitüntetéseket viseli? Esetleg a szabadságharcos szerepéről vajon lehetne találni valamit? (Ekkor mindössze 16-17 éves)

"Csillaghullás" 1960

Ha már papi béke-mozgalom:1960. szeptember 14-én, a fennállása 10. évfordulóját ünneplő katolikus békemozgalom 25 papját tüntették ki, a Népköztársaság Zászlórendje különféle fokozataival. 

Az első sorban álló prominens személyiségek (név szerint, balról jobbra: Mag Béla, dr. Beresztóczy Miklós, dr. Horváth Richárd), a II. fokozatot kapták (s ők már rendelkeztek a kitüntetés alacsonyabb fokozataival), a többiek, a IV. és V. fokozatot kapták. 

Az átvétel előtti perceket kapta el a fotósunk.