Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Kitüntetés- és jelvényviselési fényképek (138 kép)

Ritka kitüntetésviselési fénykép

A fényképre az Interneten akadtam, a 16. önálló vontató és javító zászlóalj (MN 2290) néhány női dolgozója látható rajta, és ami miatt mutatom, polgári alkalmazott hölgy kitüntetéseket viselve. 

Ezerméteres tekintet

A Life magazinban megjelent 1945-ös cikk címe szerint ezeryardos tekintet. A kifejezéstelen, fásult arc, távolba meredő szemek, amelyek nem is a környezetet látják, hanem valahol belül az átélt borzalmak jeleneteit. 

Kicsit más ez, mint Svejk jópofiskodó mosolya. Ez valóság. 

Ma úgy hívják, poszttraumás stressz. De már Remarque regényalakjai is pontosan ezt a rémes lelki torzót ábrázolták a Nagy Háború idejéből. A szerencsés túlélők is áldozatok. Kinek volt itt kedve a sikeres sültcsirke beszerzésért kapott nagyezüsttel viccelődni?!

Tábornok?

Segítséget kérnék, az azonosításban. A karpaszomány alapján, én Tbk. nézem, de ez nem biztos. A kép hátulján, olvasható a neve, de én nem tudom kiolvasni.

Tőkés Béla hadnagy

Hozzáértőktől kérdezném: a képen látható vadász hadnagy (?) sapkáján látható jelvény a formája alapján azonosítható? Ami adalék lehet hozzá: 1914.12.28-án (más adat szerint 31.én) elesett.

Ha jól azonosítom, akkor lovassági bekecset visel. A zubbonyzsebénél lefelé futó zsinór vagy szíj mi lehet?

Furcsa sor

Ritkán veszek fényképet, ezt a furcsa sor miatt vettem meg. Ha nem tévedek, akkor őrnagy és ha jól látom; III. o. Katonai Érdemkereszt, Vöröskereszt II. osztályú díszjelvénye (hadiékítmény nélkül!), Károly csapatkereszt, Sebesülési érem, Jubileumi emlékérem, Jubileumi kereszt...

Csak számomra furcsa?

Nem túl magas kitüntetés egy főtörzsőrmesternek?

Nem vagyok a Rákosi kori kitüntetések szakértője, így abban se vagyok biztos, hogy milyen kitüntetés van a képen. MNK Érdemérem vagy Érdemrend? Nekem ez a kettő szinte ugyan az.

De nem túl magas egy főtörzsőrmesternek?

A kép forrása vatera. Az eladó mint századost árulja de én a 3 csillag mögött látok egy csíkot is és a gombok is szerintem ezüst színűek.