Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Jelvények 1990-től (62 kép)

Szombathelyi alakulat stációk III. - MH. Savaria Kiképző Központ

"1997. november 1-től kezdődött meg egy új fejezet az alakulat számára, amikor is megalakult a Dunántúli Kiképző Központ, Tapolcán és Szombathelyen diszlokáló alegységekkel. 2000. január 1-től önálló katonai szervezetként dolgozott, mint a MH Savaria Kiképző Központ a 2004. december 31-i végső felszámolásáig.

Az egykori Savaria Laktanya területe 2008 márciusa óta a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetnek ad otthont."

Wikipedia

Szombathelyi alakulat stációk I. - MN 3715

"A kiképző központ első jogelőd szervezete a Magyar Néphadsereg 3715 katonai alakulata volt. Ezen katonai szervezet teljes neve: Magyar Néphadsereg 15. Gépesített Lövészezred. A 15. Gépesített Lövészezred 1950. április 15-én alakult meg Piliscsabán. Kettő nappal megalakulása után díszlokált Rétságra. E helyőrségben folytattak kiképzési feladatokat, gyakorolták az alapvető harceljárásokat, majd 1951-ben Aszódra települtek át.

1956-ban a forradalom fegyveres harcaiban az alakulat katonái mindkét oldalon részt vettek. A harcokban 1 fő tiszt és 4 fő sorkatona esett el.

Kiemelkedő időpont az alakulat életében 1971. Ekkor állítják hadrendbe a Magyar Néphadseregben elsőként, a magyar ipar által előállított – akkor korszerűnek számító – páncélozott szállító harcjárműveket (PSZH).

1974-ben kezdik meg építeni az ezred katonái a szombathelyi honvéd laktanyát, melybe 1975. augusztus 1-én kezdi meg az ezred a díszlokációját. Az áttelepülés 1976. márciusában fejeződött be. Ezt követően megkezdődik az ezred átfegyverzése, s ennek során 1979-ben a Magyar Néphadsereg legkorszerűbben felszerelt kötelékévé válik, a rendszerbe állított BMP-1 típusú gyalogsági harcjárművekkel. A laktanya mellett volt egy 800 méter mélységű elektromosított lőelőkészítő-pálya, 100 m-es lőtér és egy 1500 m mély és 800 m széles gyakorlótér is. Gyakorlatilag a Szombathely, Söpte, Lukácsháza közti terület katonai gyakorlótér volt.

A korszerűsítés tovább folytatódik és 1982-ben 2SZ1 Gvozgyika 122 mm-es önjáró lövegekkel megalakul az önjáró tüzérosztály. A fegyverzetek korszerűsítését követően, magas szintű technikai bemutatók, harcászati gyakorlatok sora következett.

Ebben az időben, a laktanyában folyt a hivatásos állomány átképzése az új technikai eszközökre Magyar Néphadsereg szinten. A korszerűsítés első lépcsőjeként a fegyverzet, ezt követően a szervezet korszerűsítésére került sor. 1987-ben a 15. Gépesített Lövészezred átalakításra került 37. Budapesti Forradalmi Dandárrá.

Az 1988. októberében lefolytatott Honvédelmi Miniszteri szemle "JÓ” szintű értékelése következményeként a Honvédelmi Miniszter "ÉLENJÁRÓ DANDÁR” kitüntető címet és csapatzászlót adományozott az alakulatnak."

Wikipedia

Elhunyt Kővári László - PG jelvény

Elment az Aranysas főszerkesztő-helyettese szeptember 27-én a vírusban. Rá emlékezem, a cikkein nőttem fel (Top Gun, Top Flight, Aranysas) - és a rengeteg netes megosztása, blogja által stonefort néven.

S mi a kapcsolódás? Évtizedekig a Pestvidéki Gépgyár, a Duna Repülőgépgyár Rt., a "pégé" szerelője volt.

MH/2KRDD gombjelvény

A MH 2. Vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár gombjelvénye, melyet a társasági egyenruha ingjén viselendő.