Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Jelvények 1990-től (63 kép)

(Kormány)Őrségben

A rendszerváltás utáni kevés belügyi jelvények egyik. A Kormányőrség civilben szolgálatot teljesítő objektumőrei viselték 1990 és 1992 között.

Egy jelvény továbbélése

A Belügyminisztériumban a kiváló címek még rövid ideig túlélték a rendszerváltást, sajnos sem a jelvények kivitelezése, sem a dizájnjuk nem érte el a régebbi kor színvonalát. Ezek közül az egyik a Kiváló Határőr cím és a hozzátartozó jelvény, ami a képen is látható.

Rendőr végzettségi jelvények

Végzettségi jelvények (egyetemi, ill. főiskolai). Ismereteim szerint mindkettőből létezik zománcos és műgyantás típus is, ezek az utóbbiak.

Az érdekesség, amit több év után most, a fotózásukkor vettem észre, az az, hogy a kettő nem egyforma kialakítású, minimum abban különböznek, hogy eltérőek a levelek mintái. 

Feltűnt hasonló másnak is?

Kiváló Tanulmányokért Kitüntető Cím

15/2013. (VIII. 22.) HM rendelet a honvédelmi miniszter és a Honvéd Vezérkar főnöke által alapítható és adományozható elismerésekről39. § A Kiváló Tanulmányokért Kitüntető Cím a tanulmányait kiváló eredménnyel befejező honvéd tiszt- és altiszt-jelölt részére adományozható.43. § (2) A Kiváló Tanulmányokért Kitüntető Cím adományozására a katonai oktatási intézmény vezetője tehet javaslatot.44. § (4) A Kiváló Tanulmányokért Kitüntető Címet a tanulmányok befejeztével az első beosztásba történő kinevezéssel egyidejűleg, ünnepélyes keretek között kell átadni.45. § (...) a Kiváló Tanulmányokért Kitüntető Címet az érintettől visszavonni nem lehet.7. melléklet a 15/2013. (VIII. 22.) HM rendelethez /A Honvéd Vezérkar főnöke által adományozható elismerések leírása/2. Kiváló Tanulmányokért Kitüntető Cím leírása:Sugárkoszorúval határolt, a honvéd tisztjelölt részére arany, az altiszt-jelölt részére ezüstszínű jelvény, előlapján Kossuth-címer, keresztben elhelyezett kard és toll rátéttel. A jelvény mérete 38×56 mm, tombak anyagú, aranyozott, illetve ezüstözött kivitelben. Patentrögzítéssel.

(További képek hozzászólásban)

A HM Fegyverzet-ellenőrzési Hivatal jelvénye

A képen felül a két darabból álló jelvény (plusz tű) két munkadarabja látható. 

Alatta a színminták tűzzománcos kivitelezésben a színválasztáshoz.

Az alsó két jelvény a megvalósult jelvény tűzzománcban és műgyantában.