Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Jutalomtárgyak, emléktárgyak és dísztárgyak (70 kép)

Vitézi Rend - Zsolnay porcelánok

Ezek a darabok nem rég érkeztek. Régebben volt már négy nagy lapostányérom  és egy csészém alátéttel de azok tovább költöztek. 

Kíváncsi lennék, hogy hány teljes készlet kerülhetett legyártásra. Lehet csak egy volt és azok megmaradt darabjai cirkulálnak? 

Köszönőlevél

Ma kaptam kézhez a Hadtörténeti Múzeum levelét, amelyben a fórumjelvény ajándékozását köszönték meg.

Így a jelvény és a miniatűr már közgyűjteményben is megtalálható.

Pápák emlékezete 2023.01.01.

XVI. Benedek emeritus pápa tegnap, 2022.12.31. napján Vatikáni rezidenciáján 95. éves korában visszadta lelkét teremtőjének. Emlékére és előtte való tisztelgésünk alkalmából készítettem ezt az ismertetést. A képen bemutatott korábbi pápákra emlékező emlék-medailonokat Ármin unokám, gyüjteményéből kölcsönöztem. (a kép saját)

Máté evangéliumában leírt egyházalapítás egyben Simonnak (Péter) a kijejölése is volt Krisztus földi helytartójává. A katolikus egyház tanítása szerint a pápa Szent Péter utóda a római püspökségben. "Ez a püspök Krisztus helytartója és ezen a földön az egész egyház pásztora;  tehát hivatalánál fogva a legfőbb, teljes, közvetlen és egyetemes rendes hatalma van az egyházban, és ezt a hatalmát mindig szabadon gyakrolhatja." A pápai primátus hármas jellegű: papi, tanítói és kormányzati.

/Tényszerű ismertetések hozzászólásban./

Dublini Eucharisztikus Kongresszus - emléktányér, 1932

Erre a darabra most akadtam a helyi bolhapiacon. Nem gyűjtöm a témát de megfogott a tányér kidolgozása, majd kiderült, hogy nem egy gyakori darab.

Az elefántcsont színű porcelán tányér közepén XI. Piusz pápa (1922-1939) portéja és a „Kr. u. 1932. évi Dublini Eucharisztikus Kongresszus” körfelirat látható, melyet az ír és a vatikáni zászló zár össze.

A tányért felülről a pápai címer uralja melyekből kétoldalt kelta csomó motivumok futnak körbe, melyek a dublini egykori parlament épületének képében végződnek. Baloldalt Daniel O'Connell ír politikus dublini szobra, jobboldalt pedig ír nemzeti jelképek kollázsa látható (hárfa, védőtorony) a kollás alatt egy felirat "Éire ᵹo Brách" - "Írország Mindörökké"

Kossuth Lajos Colt revolvere

10 éves együttműködésünk emlékéül kaptam a BRFK vezetőjétől Terdik Tamás tábornok úrtól. Replika, annak a Colt Navy-nek a másolata, amelyet Kossuth Lajos kapott 1852-ben személyesen Colt-tól.