Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Iskolajelvény

Régen volt már szó az iskolajelvényekről. Mindig megjegyezzük, hogy milyen igényesen készült kis ékszerek voltak ezek. Jó sokféle van belőle, érdekes gyűjtési terület. Főleg, ha az ember utánanéz az iskolának magának. Néha nagyon érdekes történeteket lehet megtudni. Néhányat megnéztem, és azt látom, hogy a 70-100 évvel ezelőtti iskola hálózatnak már csak töredéke működik. Az elcsatolt területeken az iskolák 70-80 %-át átalakították és már semmi emléke nincs a korabeli magyar tannyelvű oktatásnak. Kivételt csak néhány volt egyházi fenntartású iskola jelent, amelyeket az egyházaknak sikerült a rendszerváltás után visszaszerezni. 

De nem sokkal jobb a helyzet a magyarországi iskolák terén sem: Én 50 %-ra becsülöm a csökkenést. Jobb esetben az épületek legalább megmaradnak (Budapesten például: Óbuda-Újlak: bankszékház, Margit körút: irodaház). Ugyanis a századfordulón épült iskolák többnyire jó karban megmaradtak és építészeti szempontból is értékesek. Persze a fő bajom nem annyira az iskolabezárásokkal, hanem ennek a folyamatnak az okával, a csökkenő tanulói létszámmal van...

Itt egy szép általános jelvény. Ez szerintem a legritkább, a felirat nélküli, mert az iskolák adtak magukra annyira, hogy saját, feliratozott jelvényeket készíttettek. 

M