Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Békefenntartó és humanitárius kitüntetések, jelvények, jelképek (21 kép)

Egy Cipruson szolgált magyar katona relikviái

Kitüntetései: Legénységi Szolgálati Jel III. fokozata, Békefenntartásért Szolgálati Jel és az ENSZ misszióban való részvételért szolgálati jel (2-es számmal, azaz két időszakot szolgált ebben a misszióban)

A tizedes (majd szakaszvezető) kétszer fél évet töltött Cipruson. A fél év letelte után nem is jött haza, ott mindjárt hosszabbított még egyszer fél évet. Állítólag engedéllyel ezt is lehet. Gépjármű-vezető beosztásban szolgált. (Idehaza a HM-ben is gépjárművezető volt ahol a MINISTRY OF DEFENCE PROTOCOL csapatjelvényt kellet viselnie a társasági ruházatán.) Számomra azért érdekes ez az összeállítás, mert a születésnapja alkalmából itthon és kint is felköszöntötték, ahogy az oklevelek elárulják. Ehhez a kedveskedéshez szerintem idehaza nem vagyunk hozzászokva :-) A kép alján levő csapatjelvényeket egyébként nem ő viselte, csak a kép közepén levőt a kör alakút. A kérdésem, hogy tudja valaki hogy ezeket pontosan kik is visel(het)ték és mikor? Hivatalosan viselték ezeket vagy csak emlékbe csináltatták? Az ő elmondása alapján, a végrehajtó állomány nem viselt csapatjelvényt csak a törzsben szolgáló katonáknak járt. Ezeket a relikviákat nekem ajándékozta és hozzájárult ahhoz hogy a neve kitörlése nélkül megosszam veletek.

MFO barettsapka a missziós jelvénnyel

Az MFO (Multinational Force and Observers - Többnemzetiségű Erők és Megfigyelők) az 1979-es Camp David-i békeszerződés ellenőrzésére jött létre 1981. augusztus 23-án. Ezt a független békefenntartó erőt az Amerikai Egyesült Államok, Egyiptom és Izrael hozta létre. Magyarok 1995 óta vesznek részt a misszióban, váltásonként 41 katonai rendésszel (rendőrrel).