Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Sport- és sporttal kapcsolatos jelvények, érmek, plakettek (66 kép)

Dobó István emlékverseny 1954

A magyar jelvényvilág viszonylag nagy szegmensét jelentették régebben a sport témájú csapat/emlék/esemény-jelvények. Ezeken belül is a természetbarát, természetjáró, túra, emlékverseny stb. tematikájú darabok elég szép számmal készültek. A korai, az 50-es és 60-as években készült jelvények még tartani tudták a minimálisan elvárható igényességet - minőséget. (Lásd: más hasonló témájú jelvények ebből a korszakból, törzsgárda, vállalati, kiválók stb.) Idővel viszont elmaradt a zománc és sajnos a fantázia is a jelvényt rendelők és készítők részéről.

 A szocialista időszakban a természetjárás jóval szélesebb kör szabadidős tevékenysége volt mint manapság, nem volt olyan nagy vállalat akinek ne lett volna természetjáró köre, vagy legalább ne szerveztek volna buszos kirándulásokat a dolgozóinak. Sok vállalatnak, ágazatnak komoly történelme van ezen a téren, például a villamosipar rendszeres, éves találkozói. 

 A Dobó István emlékverseny jelvénye 1954-ből származik, szerencsére szépen átvészelte az eltelt évtizedeket.

Falusi szpartakiád jelvény - 1955.

1949-ben az akkori politikai és sportvezetés - szovjet mintára - egy országos mozgalmat indított MHK néven. A sportprogram alulról építkezve - többek között a falusi szpartakiádokon keresztül - igyekezett megmozgatni a tanuló és dolgozó ifjúságot.

Egy téma - három esemény

A három rendezvényre szóló érmek/plakettek? elég nagy méretű darabok lettek, 50*64 mm - rátéttel.  Érdekes, hogy a három rendezvényre ugyanazzal a kialakítással készültek, kivéve az időközben történt politikai változások jelennek meg rajtuk - mint címer. 

Nemzetközi Balaton Kupa

Nemzetközi Duna Kupa

V. Öttusa VB Budapest 1954

Tüzér Tereplovaglás díja

A Ludovika Akadémián a magas szintű szellemi és gyakorlati kiképzés, az erkölcsi (vallásos) nevelés mellett a testnevelésre is gondot fordítottak. Az emberi szervezetek teljesítőképességének a fokmérője a verseny, amelyeket a testnevelési célok szolgálatába állítottak. Kialakult a küzdőképesség, a bajtársiasság, lovagiasság.

A testedzést nemcsak az erre adott órákon, hanem a kiképzésben is biztosította az Akadémia. Megfelelő sport létesítmények, sportpályák, uszoda, lőtér és lovarda épült ki. Lehetőség volt, hogy az akadémikusok versenyeken vegyenek részt. Ehhez a jó tanulmányi eredmény elengedhetetlen volt.

Jelen bemutatott díjat a Borbála tüzér tereplovaglási versenyben a győztes lónak és lovasának ítélték oda.