Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Kitüntetés- és jelvényviselési fényképek (137 kép)

Ismeretlen alezredes

Szerintetek is rendőr az úr? Jól látszik hogy kétszer is megkapta a Kiváló Szolgálatért Érdemérmet (Rendet), Szolgálati Érdemérmet,  A Haza Szolgálatáért Érdemérmet, Árvízédelemért Emlékérmet és a Közbiztonsági Érmet (ezüst és bronz (?) fokozat).

Van rá esély hogy megtudjuk ki is volt ő?

Kiskarandi Nánássy Dezső huszár hadapród

A képen Nánássy Dezső huszár hadapród látható.

A M. Kir. 1. Honvéd Lovasezred tisztikarának 'tettleges állományának' hadapródja. Később 1889-ben már százados.

Kíváncsi volnék hogy a tagság tud e segíteni abban hogy a későbbi életéről (családjáról) is megtudjunk valamit.

(Több Nánássy nevű katonatiszt neve is előkerült : Nánássy Mihály huszár alezredes (győri levéltár gyászjelentés), Nánássy-Megay Ernő altábornagy)

Lovag Tóth István

A képen látható úr Tóth István - nyomdász. Röviden, amit érdemes róla tudni:

Pesten született 1832 november 4-én. Először a pesti Trattner-Károlyi nyomdában szedőinasként tanulja a nyomdászatot. Az 1848-49-es Szabadságharcban részt vesz és harcol. A Szabadságharc leverése után egy ideig Olmütz-ben sikerül nyomdászként dolgoznia. Később hazatér, Egerben helyezkedik el, az egri Érseki nyomda nyomdászaként, később már műszaki igazgató a nyomdánál. Nagy tudású szakember, igazi műszaki 'koponya'. Az Egri Érseki Lyceumi nyomdát 'mai modern sajtótechnika színvonalára emeli'.  E beosztásában 1897-es nyugdíjazásáig dolgozik. Nyugdíjba vonulásakor 10.000 Koronás alapítvánt hozott létre a nyomda dolgozói javára, (internetes források szerint ebben az időben egy munkás kb. 100-130 Koronát keresett) feltehetően a dolgozók javadalmazására, vagy életkörülményeik javítására. 1856 és 1870 között Szabóky Adolffal a hazai katolikus legényegyletek alapításán fáradozott, mely munkájáért két pápai kitüntetésben is részesül. Az Egri Legényegylet titkára és a Pesti Kat. Legényegylet tiszteletbeli védnöke is. 1890-ben saját emlékiratait is kiadja, mely főként a saját legényegylet körüli munkásságát taglalja. Egyben közzéteszi saját kitüntetései és oklevelei képeit is. (Katholikus Legényegyleti Emlékeim 1850-1890). Egerben külön kriptája van a temetőben. Ő adta ki az első magyar nyomdász szaklapot, a 1865-1867 között.

Források : Katolikus Lexikon, Heves megyei népújság 1989. dec.22., OSZK.HU.

(Bevallom őszintén, hogy az Interneten megtaláltam a forrást, ahol a két, a képen lévő kitüntetést megnevezik, és így a személy 100%-ban azonosítható vált - mivel a hátoldalon szerepel a neve, de persze most nem találom.)

A tisztelt Tagság szerint, mely kitüntetéseket viseli? Esetleg a szabadságharcos szerepéről vajon lehetne találni valamit? (Ekkor mindössze 16-17 éves)

"Csillaghullás" 1960

Ha már papi béke-mozgalom:1960. szeptember 14-én, a fennállása 10. évfordulóját ünneplő katolikus békemozgalom 25 papját tüntették ki, a Népköztársaság Zászlórendje különféle fokozataival. 

Az első sorban álló prominens személyiségek (név szerint, balról jobbra: Mag Béla, dr. Beresztóczy Miklós, dr. Horváth Richárd), a II. fokozatot kapták (s ők már rendelkeztek a kitüntetés alacsonyabb fokozataival), a többiek, a IV. és V. fokozatot kapták. 

Az átvétel előtti perceket kapta el a fotósunk.

Rozsáli Menyhért (1916-1973)

Rozsáli Menyhért, az egri főegyházmegye érseki helynöke, jászberényi apát-plébános. Népköztársaság Zászlórendje V. fokozatával és Munka Érdeméremmel.

Zsolnay Vilmos (1828-1900) A Zsolnay porcelánmanufaktúra 'atyja'

Zsolnay Vilmos (1828-1900) A Zsolnay porcelánmanufaktúra 'atyja'.

Kitüntetései között megtalálható a :

A Ferenc József rend , 

A Vaskorona rend , 

A Francia Becsületrend lovagkeresztje.

A Török Medzsidi rend.

Bevallom az utolsó nem ismertem fel hirtelen. A tagtársak tudják? Vajon milyen kitüntetései lehettek még ennek a nemzetközi szinten is elismert úrnak?