Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Karszalagok (18 kép)

Rendező Gárda karszalag

1945 elején Budapesten tevékenykedtek bizonyos politikai nyomozócsoportok. Némelyikek a közigazgatási szervezet részeként jön létre, de a pártok is létrehoznak rendőri alakulatokat. Ilyen a Szociáldemokrata Párt (SZDP) Rendező Gárdája. Egykori nyilasokat és a rendszer kiszolgálóit keresték. Ilyen volt még a "Miklós Gárda", a "Magyar GPU", a " Magyar Nemzeti Felkelés Felszabadító Bizottság". Munkájukat 1945 március elejéig folytatták, ekkor a Péter Gábor és Tömpe András nevével fémjelzett Magyar Államrendőrség Budapesti Főkapitányság Politikai Rendészeti Osztály a szovjetekkel közösen felszámolta azokat.

BM tolmács karszalagok

A kilencvenes években történt selejtezés alkalmával kerültek elő a Heves MRFK-n ezek a tolmács karszalagok. A hetvenes évek közepén volt egy nemzetközi rendőr konferencia Egerben, a feltevések szerint akkor viselték ezeket a megfelelő nyelvtudású személyek. Sajnos több információ a több hónapos kutatásom során nem merült fel. Annyi bizonyos, hogy a hímzéstechnika vizsgálata alapján megállapítható: a 70-es években készülhettek.

Ügyeletvezető Rendőrkapitányság Debrecen

Az 1990-es években a korábbi "ŐRS.ÜGY." (rendőrőrs ügyeletes) - "RK. ÜGY." (rendőrkapitányság ügyeletes) - "Ü.T.I." (ügyeletes tiszt) - "MRFK ÜGY" (megyei rendőr-főkapitányság ügyeletes) karszalagok érvényben voltak, a pontos elhanyagolásuk vagy megszüntetésük időpontját nem tudom. Ennek a karszalagnak az elnevezése már az 1998-as bevezetésű "ügyeletvezető" elnevezésre utal. Konkrétan nem volt meghatározva a kivitelezése és én is csak ezzel az egyel találkoztam ezidáig, Debrecenből került elő.

Rendőrség karszalag 1951

Mint ismeretes az 1945-ben rendszeresített rendőri karszalagok 1947-ig voltak rendszerben. Az 1947-es és 1951-es szabályzat viszont nem rendszeresít új karszalagot. És mégis van. Az egyik képen létszani fog a pecsét az évszámmal. Sőt viselési fotó is előkerült, méghouuá 1950.11.07.-én készült a Sztálin híd (most Árpád híd) avatása napján Budapesten. Mivel civil ruhás viseli így feltételezhető, hogy az operatív és nyomozói állomány részére rendszeresítették.

Határrendőr karszalag 1945

Az "145.389/1945.IV.-12.B.M. számú rendelet A Magyar Határrendőrség felállítása tárgyába" nem tesz róla említést. Talán arról lehet szó mint a rendőr karszalagok esetében, amikor egyenruha nincs, de valami megkülönböztető dolog kell.

Önkéntes Rendőr karszalagok

Ugyanazt funkcionálja mindegyik darab, de mégsem. Gyűjtői szempontból más és más darabokat sikerült összegyűjtenem alapanyag, festés és más szempontok alapján.