Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

MH 25/88 KVZ barettje

,,Bevetésre kész!’’

(Vári Tibor)

Mint ahogy az idézet is utalást tesz rá, a MH25/88. könnyű-vegyes zászlóalj, valamint annak elődjei és utódjai az egyetlen olyan alakulat hazánkban, amely a légimozgékonyságú képesség koncepciójával és az arra jellemző gyors reakcióidejével rendelkezik. Ebből fakadóan az alakulat képes volt egy esetleges hazánkat ért támadás, fegyveres csoportok behatolása esetén az ellenséges erőket feltartani és felvenni velük a küzdelmet, gyakorlatilag egy légidesszant alakulat feladatait ellátva.

Országunk déli szomszédságában zajló Délszláv háború fokozott veszélyeztetettséggel járt számunkra, mely életre hívta a zászlóaljat.

Ennek az alakulatnak a 2009-ben megjelenő, nem hivatalos barettjét és sapkajelvényét mutatom be, melyet később a fémből készült ,,88-as’’ jelvény cserélt le.

A barett a hazai szokásokhoz híven nem rendszeresített verzió, hanem a francia ,,Plein Ciel’’ cég gyártósoráról került le. A hazai gyártású, rendszeresített barettjeink az állomány körében mutatott népszerűtlensége miatt egyénileg, különböző ,,military’’ boltokban beszerezhető, megvásárolható típusokkal pótolták már a korai 90-es években.

A sapkajelvény követte az amerikai ,,Air Assault’’ jelvény mintáját, főbb motívumait. A hímzett jelvény közepén egy helikopter látható szemből (a légi szállításra utalva), ezt pedig szimmetrikusan két szárny fogja közre (a gyorsaságra utalva), illetve a szárnyak alsó találkozását két fekete színű puska takarja (könnyű lövész képességre utalva).

Az említett sapkajelvény a fém ,,88-as’’ jelvény elterjedése után érdemelte ki a ,,szakalap’’ sapkajelvény nevet, mivel ezt azok az újoncok kapták meg, akik teljesítették a 8 hetes szakalap képzést és ezután lettek jogosultak a fém jelvény viselésére.

12 éves használat után, a hímzett jelvény 2018-ban vonult nyugdíjba az új, homokszínű barett és az új, egységes dandár sapkajelvényének rendszeresítésével.