Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Lovas század

Hazatért. Ez az 1. lovashadosztály lovas-századának a jelvénye. Mifene? Miért ne lennének lovasok egy lovas hadosztályban??

Kis nyomozás:

A jelvényen 1 KD szerepel. 1917 nyarától volt használatban a KD elnevezés (Kavalleriedivision), előtte KTD volt (Kavallerietruppendivision). Szóval, kései jelvény.

Azért az eléggé közismert, hogy szegény huszárokat levették a lovakról, és lövészárkokba kényszerültek, gyakorlatilag már 1915 tavaszán. Vagyis többnyire lövészként alkalmazták őket. Néha ez egészen különös alkalmazkodást igényelt tőlük. Például a kardokat lerövidítették, hogy inkább szurony-szerűek legyenek: nem volt hely a lovasság fegyvereinek az árkokban.

Már 1916-ban átszervezték a lovasságot, és az állománynak nagyjából felét lovas lövész osztályokba irányították. Ők gyakorlatilag gyalogságként működtek. A felszerelésüket is a gyalogságnak megfelelően megváltoztatták. 

1917-ben jött az újabb átszervezés: ekkor már végleg föladták a gondolatot, hogy nagyobb lovas egységeket vessenek be. Az egyben tartott 7 lovashadosztályt a gyaloghadosztályok mintájára szervezték át. Ezek mellett is volt egy-egy lovas század, amely hírvivő futár feladatot látott el. Ugyanígy, a lovas hadosztályoknál is egy századnyi lovasságot hagytak meg. 

El lehet képzelni azt az örömöt, amit az a néhány huszár érezhetett, akit kiválasztottak erre a szolgálatra! Összesen 100 lovas a négy ezredből álló hadosztályból! Nem véletlen, hogy még jelvényt is csináltattak maguknak: ők megmaradtak lovas katonának!

Mert hogy az 1. lovas hadosztály állományába huszár ezredek tartoztak: ezt jelképezi a magyar Szent Korona is a jelvény tetején. 

Sajnos, lent az 1-es számnál van egy kis sérülés, de azt hiszem ezzel együtt szép kis darabról van szó. 35x20 mm a mérete.