Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Károly és családja

IV. Károly népszerű uralkodó volt. Már trónörökösként is gyakran látogatta a harcoló csapatokat. No azért nem a frontvonalat, csak a mögöttes területeket. Vigyázni is kellett rá, olvastam, hogy a Nagy Háború alatt is több merényletet szerveztek ellene, amit a titkos rendőrség szerencséjére mindig időben lefülelt. 

A népszerűség egyben üzleti lehetőséget is jelentett. Ezért aztán az ő portréjával díszített sapkajelvények tömegei készültek, nagyjából 1915 végétől kezdődően. Sok jelvényt évről évre kiadtak, lényegében csak az évszám megváltoztatásával. Ez is mutatja, milyen kelendő volt az uralkodót bemutató sapkajelvény. 

A képen látható példányok mellett még tucatnyi további változat ismert, szóval összességében legalább 50-60 féle károlyos jelvényt lehet kigyűjteni, hozzá Zita és Ottó jelvényeit is, hogy teljes legyen a család. 

További jelvények inkább a patriotika kategóriába sorolandók, de ezeken is látható Károly. Az én értelmezésem szerint a hazafias, lelkesítő szöveggel vagy a Központi Hatalmak színeivel díszített jelvények tartoznak ebbe a körbe. Ezekből 2-3 darab szerepel ezen a tálcán, főleg a koronázási jelvényeket gondolnám ide tartozónak.

M