Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Vegyes, eredeti fényképek és képeslapok (25 kép)

Polgári fegyveres őrség rendőrségi ellenőrzése

Polgári fegyveres őrség rendőrségi ellenőrzése a Fővárosi Vízművek Szentendrei-szigeti őrségén. A kép 1964-ben készült, közvetlen az iparőrség nevének polgári fegyveres őrségre történő változtatását követően. A tányérsapkán még a korábbi sapkarózsa látható, ezt követően ezek lecserélésre kerültek. A sötétkék színű egyenruházat és rendfokozat, egészen 1978-ig fennmaradt, azt követően történt ruházat váltás és a rendfokozatok megszüntetése.

1943-2023 Magyar önjáró tarack Ukrajnában

Persze, nem vagyok benne teljesen biztos, hogy a Zrínyiket már 1943-ban bevetették-e. A kerek évforduló miatt viszont mégiscsak ezt az évet írtam a képre. 

Gondolom, hogy mindenkinek szemet szúrt a magyar 2. vh-s felségjelzés a most is harcban álló fegyveren!

Nem, nem küldtünk "halált hozó fegyvereket" a mostani háborúba. A tarack (nem kényszersorozott) magyar legénysége festette fel a jelzést.

Kívánom, hogy épségben egészségben tudják leadni lövegüket ha majd nem kell már harcolniuk. Azt se bánom, ha akkor majd kék-sárga felségjelzésre változtatják a keresztet.

M

Hadisír "érdekes" felirattal

Kedves Tagtársak,

Ezt a fotót a vaterán árulják. Azt hiszem elmondható, hogy nem hétköznapi a sírfelirat. Nekem van egy tippem, hogy miért van ez így, de hátha másnak is feltűnik, de lehet, hogy másnak más megfejtése lesz erre.

Honvédek orvoslása, ápolása 1849.től

Levelező lapokat is szoktam nézegetni a Galéria Savaria katalógusában. Most ezt a felvételt találtam, amely a képen látható! Szokásom szerint kutakodtam, ismerkedtem a Magyar Királyi Honvédség megalakításakor létrehozott betegellátás megoldásával és a rendeletekkel. Az 1848.-1849. években, a Szabadságharc idején köztudottá vált, hogy szükség van a sebesültek ellátását, a betegek ápolását végző intézetekre, honvéd csatákben jellemző szakmai sérülések, sebesülések ismereteivel is rendelkező orvosokra!

A megtudottakat hozzászólásban szeretném elmesélni!

Vivat-lap

Kedves gyüjtőtársak! Ki milyen informácioval rendelkezik róla? Az ismert Vivat-szalagok mintájára léteztek a Vivát-Képeslapok is? Ez az első darab, amivel találkoztam. A bekarikázott jelvény ismeretlen előttem, valamint a sapkán látható villám jelet sem láttam még wgy képen sem. Létező alakulat lehet, vagy valami fantázia propagandalap? 

Ezen kivül más példány vagy megjelenités nem került hozzám, igy  én neveztem el Vivat-lapnak a felirata alapján..

Repülős csoportkép

Üdvözlök mindenkit! Szeretném bemutatni azon kevés kép egyikét ami a dédpapámról rám maradt. A képen nem egyenruhában van (feltételezéseim szerint még a kiképzés elején készülhetett a kép). 1931-ben vonult be. Hathetes gyalogsági kiképzést kapott, majd repülőgép-kiképzést. Karpaszományos rajparancsnok lett, őrmesteri rendfokozatban (holott csak lakatossegéd volt a szakképzettsége). 1935-ben szerelt le és egészen 1941-ig évente újította meg repülési engedélyét. A képen az első sorban, jobbról a legelső.

Táblacsere

Sziasztok!

A mai napon a dédapám Erdélyi-albumának egyik legmeghatóbb fotóját osztanám meg veletek.

Helyileg nem tudom hol készülhetett a kép. A fotón látszik az az öröm a magyarokon, hogy a román nyelvű utcatáblákat újra magyar anyanyelvűekre cserélhetik egy rendőr társaságában. 

Erdélyi Szent Anna-tó II.

Üdvözlök mindenkit!

A mai napon az erdélyi Szent Anna-tónál készült másik képemmel jelentkezem.

Sajnos nem tudok mást mondani a képről, minthogy egy nagyon hangulatos fotó és nagyon szeretem, mert árad belőle a nyugalom.