Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Egyéb katonaszemélyek (14 kép)

Őrmester rejtély

Vásároltam egy képet, nincs szegény túl jó állapotban, de ezen talán segíthetünk. Furcsaság azonban több is felmerül a képpel kapcsolatban. Elvileg egy tüzér (lovastüzér?) őrmester (tűzmester) monarchiás egyenruhában. Ugyanakkor Vitézi jelvényt visel és Horthy szolgálati keresztet, bár ez lehet átszalagozott is, ami alapján a kép 1923 után készülhetett. Ez lehetséges volt, vagy csak a festő kedvéért vette fel a régi egyenruháját? A kitüntetései között ott van egy arany koronás érdemkereszt is, ami meg tiszti kitüntetésnek számított... Jó lenne megfejteni ki lehetett.

Huszár főhadnagy

Legújabb festményem, akvarell, 1919-ben valószínűen hadifogolytáborban készült, talán egy huszár (?) főhadnagyról (?). A piros sapkából és a két aranycsillagból ezt a következtetést vontam le. A keret természetesen már új. Ha valaki esetlegesen hozzá tud valamit tenni, szívesen veszem.

Zászlós a Horthy korszakból

Egy magyar zászlós a harmincas évekből, a fegyvernemet majd a hozzáértők megmondják. Mindig úgy gondoltam, hogy egy gyűjtő nem csak gyűjt, de tulajdonképpen értékeket is ment. Ezt a festményt a neten találtam borzalmas állapotban. Az eladója szerint orosz tiszt, amit nem tudom, hogy honnan vett, mert a képen eredetileg is látható volt egy magyar név (a festő) és az 1935-ös évszám. Megvettem, megtisztítottam, bekereteztettem, megmentettem... Hozzászólásban teszek fel képet, hogy nézett ki.

Pusztai Emil főhadnagy

A csatolt fényképet ma készítettem Őriszentpéter középkori katolikus templomának kertjében az ott lévő sírok közt. Kérlek segítsetek többet megtudni a főhadnagy úrról.

Gábos János

A minap kerültek hozzám a fényképek, több infóval, mint például születesi dátum a következö napokban jelentkezem, hogy minél többet megtudjunk a katonai pályafutásáról.

Csatolok további képeket.

96001

A képen Ács Gyula 1926-2016 (Zalaszentgrót) Látható.

A fotó mérete: 42X55mm, a hátoldalán kézzel írt szöveg:

1945 év. I.hó 30-án készült, Németország, Augzsburg (Augsburg) lekfeld (Lechfeld) B114 247

Rákosi katona könyve alapján 1945.05.03.-1945.09.20-ig amerikai fogságban volt. Arról, hogy levente lett volna, nincs tudomásom, 1936-os elsőáldozói emléklap alapján római katolikus vallású. Nem népi német ez is biztos.

Kérdésem lenne, milyen fotó is ez, melyből 2db. is megvan?

Hanisch Ferenc hajóskapitány

Most került hozzám ez a fotó, a hátulján a névvel és az évszámmal. Kis kutakodással ezt sikerült róla megtudnom; a képen a Dunagőzhajózási Társaság (DGT) hajóskapitánya Hanisch Ferenc látható 1929-ben. A háborúban a hadsereg sajátos státuszt biztosított a polgári hajózási cégek alkalmazottainak, gyakorlatilag félig-meddig civilben végezték a hadsereg számára fontos munkájukat, szállítmányozást stb. Érdemeikért hadi kitüntetéseket is kaphattak, ahogy az látható is a képen. Hanisch 1891-ben született és 1912-ben végezte el a polgári hajóskapitányi tanfolyamot.