Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Külföldi egyenruhák és tartozékok (127 kép)

Rejtvény - ritka és egzotikus

Egy kis játékra invitálom a t. Tagságot: azt kell kitalálni, hogy melyik országból származik a bemutatott egyenruha. 

Mivel a feladvány nem könnyű (de nem megfejthetetlen) ösztönzésképpen az első helyes megfejtőnek felajánlom a Hadtörténeti Múzeum 2013-as Értesítőjének egy példányát.

A megfejtést indokolni is kell!

Részletek:

A Brit Királyi Hadsereg Jogi Szakszolgálatának egyenruházata és jelvényei

A kép egy képeslapot ábrázol, ami egy, a brit hadsereg alakulatait bemutató soktagú sorozat 80. tagja.

Történelmi háttérA hadseregben mindig is voltak jogászok. Az első rögzített adat a Legfőbb Katonai Ügyészi (Judge Advocate General) tisztségről Dr. Samuel Barrow-val kapcsolatban található, aki 1666-ban lett kinevezve, és 16 évig töltötte be ezt a pozíciót. A Legfőbb Katonai Ügyész hivatalában 1923-ban hoztak létre egy speciális katonai egységet. A katonai bíróságon ekkortól – mind bíróként, mind ügyészként - ennek az alakulatnak a tagjai jártak el. A második világháború előtt merült fel kifogás azzal kapcsolatban, hogy a bírák és az ügyészek ugyanannak a szervezetnek a tagjai, ezért 1948-ban létrehozták a Katonai Jogi Szolgálatot, 1978-ban pedig ebből alakították ki a Hadsereg Jogi Szakszolgálatát (ALS - Army Legal Service).Ez a csekély méretű alakulat körülbelül 50 tisztből állt, akik a hadvezetés és a beosztott katonák részére tanácsot adtak fegyelmi ügyekben, peres eljárásokkal kapcsolatban, képviselték őket a hadbírósági eljárásokban (akár külszolgálatban is), személyes jogi tanácsadást nyújtottak a katonák részére, valamint jogi iránymutatást adtak a katonai vezetők és a beosztott katonák részére is.

A sapkajelvényJustitia szemkötős, egyik kezében mérleget, a másikban kardot tartó alakja áll rajta a és a keresztbe fektetett kardok előtt, körben a JUSTITIA IN ARMIS felirat, alatta az ARMY LEGAL CORPS felirat található.

Százados (2. számú egyenruha)Szolgálati egyenruhát visel Sam Browne övvel, kardot, kitüntetéseit és kesztyűt – ahogy a hadbíróság előtt az megkövetelt. Az 1. típusú tányérsapka sötétkék színű, az annak állórészén körbefutó szalag ugyancsak, alul és felül egy-egy skarlátvörös sávval.

Őrnagy (társasági ruha)Fekete selyemből készült női társasági ruházatot visel, feketével szegélyezett vörös kendővel; a kendő első részén az alakulat jelvénye látható. Bal vállán hímzett rendfokozati jelzés található.

A háttérEgy tipikus hadbírósági tárgyalás képe. A talárban lévő Legfőbb Katonai Ügyész, illetve balján a hadbíróság elnöke foglal helyet középen, tőlük jobbra és balra a tanács tagjai. A bal oldalon a tanúk padján egy katonai rendész tesz tanúként vallomást, a vádlott pedig sapka nélkül a kép közepén, a bírósággal szemben foglal helyet. A bíróság tanácsa felett a falon a királyi címer látható.

A Jogi Szakszolgálat 1992 után megszűnt önálló alakulatnak lenni, beolvasztásra került az Adjutant General Corps-ba, ami jelenleg már minden humán jellegű alakulatot (pénzügy, személyi nyilvántartás, stb.) magában foglal.