Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Felső- és alsóruházat (47 kép)

Rendőr pelerin (körköpeny) 1936M

Szürke színű, ujjatlan, búzavirágkék parolinnal, rajta koronás arany gombok. A jobb oldali parolinon 1945-ös átalakítás nyomai (puskajelvény lyukak). 1936-os rendszeresítésű, kiváló állapotban, rendkívüli ritkaság. További információ: Signum Laudis Fórum, forrásanyagok könyvtár: 123.000-1936 BM rendelet egyenruházat és felszerelési szabályzat.

Vidéki rendőregyenruhák - Trencsén

"A legénység ruházata: kék huszáratilla, hasonló csizmanadrág vörös-fehér zsinórral, kék mente hasonló zsinórzattal és fekete prémmel, könnyű lovassági kard, vörös-fehér kardszíj és kötő, szürke pantalló, zsávolynadrág, zubbony (sötétkék posztó), gyalogsági szürke köpeny, kaucsuköpeny, honvéd gyalogsági kék csákó a város címerével, sötétkék sapka ezüst-vörös zsinórral és rózsával, T. V. betűkkel, éjjel forgópisztoly. A legénység ruházata elég csinos, de inkább hajdús, mint rendőri.A rendőrbiztos ruházata – ki azt kötelezőleg hordja – épp olyan, mint a m. kir. budapesti államrendőrség fogalmazói szakmájú hivatalnokoké, a rendőrkapitányé – ki azt hordani nem köteles – szintén olyan, csakhogy lovassági kardot hord."

Képforrás és idézet: A Közbiztonság almanachja az 1910. évre. 268. p.

Vidéki rendőregyenruhák - Székesfehérvár

A vidéki Magyarország rendőregyenruháit az 1919-es összállamosításig nem egységesítették, így azok elég színes képet mutattak. A legtöbb helyen természetesen a fővárosi rendőrség ruházata szolgált zsinórmértékül, máshol azonban a hagyományokhoz való ragaszkodás volt a jellemző.

"Székesfehérváron [...] csak a rendőrlegénység viselhet egyenruhát. [...] a tárgyalás alá kerülő rendőrségi szervezési és szolgálati-, úgy a városi szervezési szabályzat rendelkezései szerint [...] a rendőrtisztek részére, budapesti minta szerinti egyenruháról is gondoskodik. A rendőrök is budapesti mintára lesznek felszerelve, mert bizony a hajdu viseletnek az ideje már lejárt."

Képforrás: A Közbiztonság almanachja az 1910. évre

Idézet: Közbiztonság (Rendőri Lapok), 1908. március 1. 109. p.

Rendőrtisztviselői díszegyenruha (1896-1936)

Az 1945 előtti magyar rendőrség egyik leghosszabb ideig (40 évig) rendszerben tartott öltözeti darabja - a Zrínyi-sisak mellett - a képen látható dolmány volt. 1896-ban látták el vele a rendőröket, alapjául az 1885 M csendőrségi dolmány szolgált. Az 1908-as, Boda Dezső főkapitány nevéhez fűződő egyenruhareform a fogalmazó karbeli tisztviselőket nem érintette. Ez a 20-as évektől kezdve több vitát is generált, mivel az uniformis nem idomult a felügyelőkéhez és az őrszemélyzetéhez, akik viselni kényszerültek, nevetségesnek, magyartalannak és idejétmúltnak tartották. Mellette a bivalyszőrforgós kalap hivatalosan még 1936-ban is a díszöltözet részét képezte, a gyakorlatban azonban ezt igyekezték mellőzni és a szolgálati babmérőt viselni helyette. Az 1936-os egyenruhareform során aztán a fogalmazó karbeliek is kisatillát kaptak díszöltözetnek.A kép forrása: Rendőrségi Almanach (Bp., 1923) 

Gépkocsizó vonatcsapat ezredesének 1939M zubbonya

Nevesített zubbony viszonylag ritka kávébarna fegyvernemi színnel és magas rendfokozattal.

Az eredeti kitüntetés-sorból sajnos hiányzik egy Vaskorona rend III. osztály az első helyről és egy III. osztályú katonai érdemkereszt a harmadik helyről.

Részletek, részletképek (Ottó kedvéért a belsejéről is!) és egy kis meglepetés hozzászólásként.

Páncélos alezredes 1939M zubbonya

Abban az állapotban látható, amiben hozzám került.

A Szolgálati Jel az eladó által került rá, a többi ékítmény előadás szerint rajta volt korábban is. Ha az az állapot megfelel a hetven évvel ezelőtti valóságnak, valamint egy további feltétel teljesül(t korábban) akkor a ruhadarab nevesíthető.

Szakszolgálatos (gazdász) őrnagy 1939M zubbonya

Számomra két érdekessége van a névtelen, de a vele érkezett dokumentumok alapján meghatározott személyhez kötődő ruházati cikknek. Egyfelől a nagy számban előforduló tényleges katonaállományú zubbonyoktól eltérően nincsenek rajta vállzsinórok, ami a szakszolgálatos tisztek esetében teljesen normális, másfelől pedig jól megfigyelhető a hajtókán a fegyvernemet jelző posztó színe, aminek - elvileg - sötét kárminvörösnek kellene lennie, ehelyett inkább természetes fénynél lilás árnyalatú, vakuval fotózva középmély-bordó. (Mivel a tulajdonosát nyugállományba vonulása után léptették elő őrnaggyá, felteszem, a hajtóka privát készítésű, a szabónak pedig ez a szín lehetett készleten, ami leginkább közelített az előírásoshoz.)

Rendőr őrmester lovas zubbony 1936M

Két hónapos kutatást követően jutottunk rendőr egyenruhát gyűjtő társaimmal arra a következtetésre, hogy egy 1936M rendőr lovas zubbony van a birtokomban. Hiába kerestem az 42.014/1908. BM. r. és 123.000/1936. BM. r. Egyenruházati szabályzatot az akkori Belügyi közlönyökben, feltételezhetően máshogyan és másképpen jelentek meg. Egyéb szakirodalom segítségével maradt a következtetés. A rendfokozat is fejtörést okozott, de más gyűjtőknél lévő daraboknál is előfordult ugyanez, így az őrmesterinél maradtunk. További képek a hozzászólásokban.

Rendőr hadnagy társasági kisatilla, 1936M

Ezt a tipusú rendőri ruházatot (társasági öltözet avagy kisatilla) 1936-ban a nagy egyenruhareform keretében rendszeresítik. A zubbony már az 1942M hadi rendfokozati jelzések bevezetésekor érvényben lévő felszereléssel rendelkezik. Ekkortól megegyezik a Honvédség és a Rendőrség rendfokozati sora és kinézete. A különlegesség, hogy hibátlan állapotban maradt fenn a díszöv is. Nem gyűjtöm az 1945 előtti egyenruházatot de erre nem tudtam NEM-et mondani.