Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

A Kádár-kor kitüntetései - (1957-1989) (72 kép)

Magyar népköztársaság Zászlórendjének doboza

Kedves Gyűjtőtársak! 

A mai nap során találkoztam ezzel a dobozzal. Nekem tűnik csak furcsának? A doboz belseje bordó, viszont nincs egy körbefutó "bemélyedt csík" a doboz tetején. De, ha alapból nincs, akkor meg világosabb piros belsőjének kéne lennie nem? 

Nem vagyok szakértő a témában, de korábbi bejegyzéseket olvasva nem találtam hasonlót a fórumon. 

http://www.vatera.hu/magyar-nepkoztarsasag-zaszlorendje-1976-minivel-dobozaban-tombak-2604612935.html

A Békéért

Nem rég jutottam a képen látható kitüntetéshez, de semmi infóm nincs róla. Ha valaki tudna segiteni, megköszönném. 

Az Emberi Környezetért Érdemérem

Egy ritkán látható darab. 

Ismereteim szerint, 1981-ben alapította az Országos Környezetvédelmi– és Természetvédelmi Hivatal elnöke. A természet- és környezetvédelemben kimagasló érdemeket szerzett személyeknek adományozták.

"Kissé" eklektikusnak érzem a darabot: mintha mindenféle, a környezetvédelemhez köthető szimbólumot bele akartak volna zsúfolni egy kitüntetésbe. Nos, ez lett a végeredmény...

Emlékek

Nemrég került hozzám ez a kitüntetés-hagyaték.

Egy tablóban voltak, volt tulajdonosuk rendezte így be őket, de később család számára már nem képezett értéket, így megváltak tőle. Sajnos a tabló-képkeret össze volt törve, így az nem került hozzám, csak a tartalma.

Azért is osztom meg a darabokat, mert egy érdekes életútról tanúskodnak. Annyit sikerült megtudnom, hogy a tulajdonosuk évekig rendőrként szolgált, utána ment át a Honvédséghez, ahonnan nyugdíjba ment.

Az volna a kérésem a téma szakértőihez, hogy milyen sorrendben rendezzem a kitüntetéseket, ugyanis rekonstruálni szeretném a tablót.

Ahogy nézem, egy kitüntetés a Magyar Köztársasági Érdemkereszt hiányzik, ezt még majd be kell valahonnan szereznem.

Ez a darab is valószínűleg a tablón lehetett, de nem tudni hova lett, a család nem foglalkozott vele, így nem hiszem, hogy direkt megtartották volna.

Csepel Autógyár 10 éves emlékérme

Részlet az 1949. november 18-án kelt alapítólevélből:

A Népgazdasági Tanács a Magyar Népköztársaság Kormányától átruházott hatáskörben az 1949. évi november hó 3. napján 322/16/1949. szám alatt hozott határozatában CSEPEL AUTÓGYÁR nemzeti vállalat alapítását határozta el.a./ A nemzeti vállalat székhelye: Budapest, V.,Akadémia u. 9.Telephelye: Szigetszentmiklós,b./ a vállalat tárgya: gépjárművek és motorok, valamint traktormotorok gyártása,c./ a vállalat tartama: határozatlan idő,d./ a vállalat tekintetében a nehézipari miniszter illetékes.

Bár a kitüntetésen 1949.november 15. dátum szerepel.

A kitüntetésen a Csepel 450-es egyik típusa látható.