Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Felső- és alsóruházat (71 kép)

BM Kormányőrség szolgálati ruházat

Jeszter anyagú, zárt nyakú zubbony és jeszter anyagú csizmanadrág. Ez a ruházat szolgálati volt.  A Parlamentet ábrázoló szolgálati jelvényt 1967-ben rendszeresítik tisztek és tiszthelyettesek részére. Viselt darab, mégis meglepő módon makulátlanul tiszta, foltmentes a külső része. Főtörzsőrmesteri rendfokozatú, biztosan 1973 utáni állípotú, mert a hajtókán már a puskás fegyvernemi jelvény található. Karjelvénynek, szalagsávsor és jelvény tűnyomoknak nyoma sincs rajta.

BM Kormányőrség fésűs köpeny

A Belügyminiszter 1966.12.30-i parancsa rendszeresíti 1967.01.01.-től a fésűs köpenyt, melyet mindenkinek a Kormányőrségnél 1968.12.31.-ig be kell szereznie. Egyidejűleg a posztóköpenyt törlik a rendszerből (azaz kivonják). A később rendszeresített karjelvényen és a fegyvernemi jelvényen kívül a köpenyen más ékítmény (kitüntetés, jelvény, szalagsávsor) nem volt viselhető.

BM Kormányőrség társasági ruha törzszászlós

Egy igazi évszámokat felsoroltató ruházat a BM Kormányőrségtől. A fésűs tányérsapka a meggypiros állórésszel, a rendőrségi sapkarózsát, sapkazsinórt (melyet ekkor viharzsinórnak neveznek), jeszter zubbonyt és csizmanadrágot, a Parlamentet ábrázoló szolgálati jelvényt 1967-ben rendszeresítik. A zászlósi rendfokozatot 1971-ben a HSZT vezeti be, tehát a törzszászlós rendfokozat valamikor a 70-es évek közepén járt a tulajdonosának soros előléptetés esetén. A karjelvény 1978-as, a Parlamentet ábrázoló szolgálati jelvényt ekkor vonják ki 1983-as határidővel.

Ez is előkerült

Kárpáti Ferenc ruházata. Dohos, büdös, hiányos, de legalább megmaradt. Sajnos a lombok letörtek, az egyik megvan, lábak nélkül, szinte felismerhetetlen színben.

Rendőr esőgallér 1957M

Sajnos az 1957-es egyenruha és felszerelési rendszeresítő BM parancs nem fellelhető. Így az 1961-es BM öltözködési szabályzat az irányadó. Ebben a BM szerveknél egységesen PVC szürke esőgallérként szerepel ezen darab. Mivel sem fém és textil valamint rendfokozati jelzés helye nincs rajta, így az összes BM szerv használhatta. Egy biztos, ezen darab nyugdíjas rendőr által részemre adományozott darabja, címkével, használatlan állapotban.

Olivzöld tábornoki gyakorló vietnami látogatásra

A feltett zubbony, már nincs a birtokomban, kb. 25 percig örültem neki. Nem magamnak szántam, hanem egy gyűjtőtársnak. Altábornagyi rendfokozatú, hímzett tölgyfalomb. Olivzöld anyag mely eltér az itthon használt gyakorló anyagától. Ki lehetett? Összehasonlítottuk más MN tábornokéval és majdnem mindenben egyeznek. A méret alapján és egyéb következtetések szerint Csémi Károly vezérezredesé lehetett. További képek a hozzászólásban (a képek minőségéért elnézést kérek, mobiltelefonnal készültek remegő kezekkel).

Női rendőr tiszti posztóköpeny 1957M

Ritkaságnak számítanak az 1957-1975 közötti korszakból a rendőri női egyenruhák. Ez egy főtiszti rendfokozatú (1964M) posztóköpeny. Fordított gombozású, ez a legfontosabb ismertető első ránézésre, hogy férfi vagy női ruhadarabbal van dolgunk.