Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Felső- és alsóruházat (70 kép)

Zárt nyakú BV zubbony tányérsapkával

Büntetésvégrehajtás fésűs szövetből készült zárt nyakú zubbonya. A sapka bőr ellenzős, viseltes darab, kör alakú bélyegzőt és méretjelölést (55-ös) találtam a belsejében. A körbélyegző sajnos olvashatatlan. Szeretném megkérdezni a Tagtársakat, hogy meddig viselhették ezeket a zubbonyokat, volt-e valamilyen dátum ezek kihordására?

BM Karhatalom egyenruha

A képen látható egyenruházati cikkek egyetlen helyről kerültek elő, Nyékládházáról, amely  Miskolctól 15 km-re található. Feltehetően a Miskolci 1. Karhatalmi Zászlóalj hadnagya lehetett az illető. 

Díszelgő legénységi ruházat

A Magyar Néphadsereg felsővezetésében is megjelent az igény egy reprezentatív, a díszfeladatok ellátásának minden körülmények között megfelelő ruházat kialakítására. 

Katonadiplomata öltöny

Az 1965-ös egyenruhareform keretében terveztek  bevezetni a hivatásos állomány számára társasági ruházatot palackzöld színben. Ez nem valósult meg, de ebből született meg a katonadiplomata öltözet. 

BM Őrbunda 1957-1989

Az őrbunda 1945 előtt is volt rendszeresítve a M. Kir. Honvédségnél. Formájában nem igazán változott a háború után sem. A Belügyminisztérium keki színű ruházatot viselő szervei részére szintén rendszeresítették 1957-ben, egészen 1989-ig rendszerben volt. Ez a darab hordatlan, hibátlan állapotú, SzR1963 pecséttel. Bronz gombos. Belső zsebek nincsenek. A külső nyakszőrme fekete, a testfelület belső szőrméje fehér színű. A Határőrség, Karhatalom, Kormányőrség használta. 

A BM Határőrség sor- és tartalékos állomány 1970M szövet zubbonya

Benkei András belügyminiszter 10-22/6/1970 iktatószámú utasítása alapján rendszeresítik a BM Határőrség és BM Karhatalom sor és tartalékos állománya részére 1970.04.01. hatállyal. A BM I. főcsoportfőnök 10-22/9/A/1970. iktatószámú utasítása részletezi a ruházati normák módosítását. Ekkor jelenik meg a hímzett Kossuth címerből stilizált pajzs, "HŐR" illetve "KH" betűjelzéssel. A rendfokozatok a vállszalagon jelölődnek. Ez egy tizedesé volt.

BM Kormányőrség szolgálati ruházat

Jeszter anyagú, zárt nyakú zubbony és jeszter anyagú csizmanadrág. Ez a ruházat szolgálati volt.  A Parlamentet ábrázoló szolgálati jelvényt 1967-ben rendszeresítik tisztek és tiszthelyettesek részére. Viselt darab, mégis meglepő módon makulátlanul tiszta, foltmentes a külső része. Főtörzsőrmesteri rendfokozatú, biztosan 1973 utáni állípotú, mert a hajtókán már a puskás fegyvernemi jelvény található. Karjelvénynek, szalagsávsor és jelvény tűnyomoknak nyoma sincs rajta.