Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Felső- és alsóruházat (71 kép)

1963M esőkabát

Meglehetősen ritka darab, ezen régen a vállszalagra voltak rögzítve a csillagok.

Gondoltam, hogy bemutatom a darabot, főleg, hogy meg lett említve egy másik témánál.

Egy repülőtiszt hagyatéka

Elsőnek ezt a 65M zubbonyt szeretném bemutatni. 

Így került hozzám, egyedül a baloldali f.n. jelvényt kellett visszarakni, minden más már rajta volt.

Tulajdonosát 1954-ben avatták repülőtiszté és sokáig berepülő-pilóta volt Kecskeméten és Szolnokon.

Rendőr tiszthelyettesi nyári fehér szolgálati öltözet 1961M

Igazán kevés fennmaradt darab ilyen szép állapotú, mint ami hozzám került. 1961-ben a szabályzat a tiszthelyettes szolgálati öltözetek között említi mint "B" változatot nyári időszakban. Valójában csak a közlekedésrendészet és a lovasrendőrök viseltek ilyet. A tiszteknek nem volt rendszeresítve, de két okból is lehet találkozni arany gombozásúval. A zászlósi rendfokozat bevezetésével a hetvenes évek elején rendszerben van még, tehát viselik, nem megengedettként viszont a közlekedésrendészeti és lovas rendőr tisztek viselték hivatali szolgálatban (megtűrték). Ehhez a darabhoz 64-ig viselik a szilvakék, kék paszpolos tányérsapkát, majd a 64 utáni tányérsapkát. A közlekedéseiknek fehér vászonhuzatot kellett a tányérrészre húzniuk. Bujtatós, ezért is van van rajta 1964M posztó váll-lap. A nadrág 1961M fésűs, kék paszpollal. A lovasrendőrök loaglónadrággal és csizmával használták.

Rendőr tiszthelyettesi posztóköpeny 1957M

Egy ritkaságot szeretnék decker tagtárs jóvoltából bemutatni. A teljes tisztítását Ő végezte, és mára sikerült beazonosítani. Egy rendőr tiszthelyettes posztó köpeny 1957-ből. Rákosi gombok, 1946 - 1957 mintájú vállszalagok. Szabása más mint az 1951M szilvakék - acélkék köpenyeké és még nem olyan, mint az 1961M szürke, kék paszpolos. A tiszthelyetteseké egyébként 1961-ben nem volt paszpolos, csak a tiszteké! Jellegzetessége, hogy nem váll-lapok kerülnek rá hanem vállszalagok. Háromnegyedes bélelésű, a tiszteké teljes bélelésű volt.

Nem rendszeresített repülő hajózó síruha

Ezt a síruhát viselték a hajózók téli rekreációs pihenésük alkalmából. Először egy 1990-es bulgáriai pihenésük alkalmából kapták. A viselője elmondása alapján a kiutazásuk előtt méretre gyártották le minden hajózónak. Majd teszek fel viselési fotót is.

BV-s bricsesznadrág

Egy egri nyugdíjas BV-s ismerősömtől kaptam ezt a nadrágot. Mikor kérdeztem tőle, hogy mire is használtak lovagló nadrágot, nem igazán tudott mit válaszolni. Azt mondta, anno kiosztották nekik, de ő sosem hordta.

Rendőrtiszti hallgatói posztóköpeny

Ez egy meglehetősen ritka, hallgatói posztóköpeny. Elég rossz állapotban volt, ennyire sikerült restaurálni.

A volt tulajdonosa a '70-es években hordta. Csak ez az egy ruhája maradt meg, a többi sajnos megsemmisült, ezúton is köszönöm neki, hogy hozzám kerülhetett ez a köpeny.

Nyári hajózó alsó

Szintén pilóta "hagyaték". Ez még nem volt használva,nem hajtogattam szét. Nem tudta megmondani a pontos nevét ő úgy ismeri nyári hajózó alsó ruha. Volt téli is az vastagabb és más anyagból volt sokszor télen is ezt hordták elmondása szerint. Ez megkönnyítette a hajózó ruha felvételét és a nedvességet is magába szívta. Mert bizony leizzadtak mikor a gépből ki és be szálltak és a gépben várakoztak.

Tiszti ingblúz dobozában

Ha jól gondolom 1970 M ingblúz.

Volt taszári pilóta első ellátmányából egy szmena fényképezőgépért cserébe.

Több ingblúzt is kaptam de azt mondta kedves kollégám ez való a dobozba. Igaza van?

MN Forgalomirányító és Rendész öltözetek és felszerelések (kicsit másképp)

Mivel itt az Új Év, új lehetőség, ezért gondoltam, hogy egy érdekesebb anyaggal indítok. :)

A most következő képek 1968 és 1971 között készültek és nagyrészt kísérleti, végül nem rendszeresített felszerelési cikkeket és egyenruhákat mutatnak be. 

Ezek az eredeti rajzok, gyűjteményem féltett kincsei, egy idősebb gyűjtőtől sikerült cserélnem még régebben.

Ha érdekli a Tagságot akkor majd scannelek be még rajzokat.