Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Jelvények 1919-1945 (124 kép)

A Prónay-féle Magyar Országos Fasiszta Párt Nagyjelvénye

Korábban már szóba kerültek, a 20-as, 30-as évek jobboldali pártformációi. Ez a darab, az 1931-ben Prónay Pál és Ostenburg-Moravek Gyula által alapított "Magyar Országos Fasiszta Párt" nagyjelvénye. Ez is a rövid életű és a magyar politikumra kis befolyással bíró szervezetek egyike volt. Ami érdekessé teszi, az az alapítók személye és az igényes kidolgozás, ami számomra azt sejteti, hogy (a kezdeteknél legalábbis) nagyon komolyan akarták venni magukat... 

A képet, a tulajdonosa engedélyével töltöm fel.

Magyar Fascista Munkások Országos Pártja

Egy érdekes kis politikai formáció, nagy és kisjelvényét szeretném bemutatni, a T. tagtársaknak.

A fenntnevezett párt-formáció, több hasonlóval egyetemben, a 20-as évek végén alakult, az olasz mintát szolgai módon másolva. Rövid, nem túl dicsőséges működés után, a 30-as évek elejére gyakorlatilag megszűntek ezek a pártocskák. 

Számomra kész csoda -  ismerve a viharos XX. századi történelmet - hogy ezek a jelvények fennmaradtak. Stílusa és mérete, vitézi jelvényhez hasonló. A háttérben, az egyetlen, izlandi vulkanikus kövecském látható. :))

Hungarista Medál

Egy apró zöld zománcos, de meglehetősen ritka medál került hozzám. Szálasi Ferenc bebörtönzése idején készítették. "9323" Szálasi rabszáma volt, a rácsokat magyarázni nem szükséges, a mögötte található csillag, pedig szegedi Csillag börtönre utal, ahol fogvatartották őt. 

A körirat: "Nagypéntek nélkül nincs feltámadás".

Przemysl - Turkesztán

Dédapám hadifogsága elejét Turkesztánban töltötte, de onnan sikerült átkerülnie a Don vidékére. Mivel gazdálkodó volt, a seregben ellátó őrmester, nem hinném, hogy ennek a bajtársi szövetségnek tagja lett volna. Mégis, megörültem a jelvénynek, ez az egyetlen olyan tárgyi emlékem van, ami háborús szolgálatára, hadifogságára emlékeztet. No meg a háttérfotó (az már doni kozák egyenruha) és a visszaemlékezései. 

A kérdésem az lenne, hogy valaki hallott-e már erről a bajtársi szövetségről?