Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Jelvények 1919-1945 (201 kép)

Iskolajelvény

Régen volt már szó az iskolajelvényekről. Mindig megjegyezzük, hogy milyen igényesen készült kis ékszerek voltak ezek. Jó sokféle van belőle, érdekes gyűjtési terület. Főleg, ha az ember utánanéz az iskolának magának. Néha nagyon érdekes történeteket lehet megtudni. Néhányat megnéztem, és azt látom, hogy a 70-100 évvel ezelőtti iskola hálózatnak már csak töredéke működik. Az elcsatolt területeken az iskolák 70-80 %-át átalakították és már semmi emléke nincs a korabeli magyar tannyelvű oktatásnak. Kivételt csak néhány volt egyházi fenntartású iskola jelent, amelyeket az egyházaknak sikerült a rendszerváltás után visszaszerezni. 

De nem sokkal jobb a helyzet a magyarországi iskolák terén sem: Én 50 %-ra becsülöm a csökkenést. Jobb esetben az épületek legalább megmaradnak (Budapesten például: Óbuda-Újlak: bankszékház, Margit körút: irodaház). Ugyanis a századfordulón épült iskolák többnyire jó karban megmaradtak és építészeti szempontból is értékesek. Persze a fő bajom nem annyira az iskolabezárásokkal, hanem ennek a folyamatnak az okával, a csökkenő tanulói létszámmal van...

Itt egy szép általános jelvény. Ez szerintem a legritkább, a felirat nélküli, mert az iskolák adtak magukra annyira, hogy saját, feliratozott jelvényeket készíttettek. 

M

3/5-ös könnyűbombázó század nagy jelvénye

Idei szerzeményem ez a jelvény. Kör, átmérője pontosan 50mm

Készítő és a feltételezett sorozat száma hátul jelölve, ez a 11-es példány. Általam ismert és olvasott szakirodalom nem hivatkozik ilyen nagy méretű jelvényekre a repülős témában, ezekről olvasott esetleg valaki?

Kormányos ügyességi jelvény

Legújabb szerzeményem, aluminium rátétes Kormányos ügyességi jelvény. Olaszországból jött haza. Vigyázni kell, mert állítólag már ezt is hamisítják itthon. A hamisak rendkívül jó állapotban lévő, gyári újnak kinéző darabok.

A Magyar Királyi Honvédség Közelharc/Roham-jelvényeinek evolúciója

Kedves Tagtársak,

A tegnapi napon sikerült megszerezni gyűjteményembe a középső, eddig hiányzó "láncszemet", nagy köszönet érte Robi barátomnak.

Elnézést a kép minőségéért, de egyes darabok kopottak, más darabok pedig fényképezéskor becsillognak, így a silány technikai tudásommal és felszerelésemmel ezt tudtam kihozni a készítéskor.

9-es huszár jelvény

Kedves Tagtársak,

Van esetleg valakinek konkrét információja a csatolt jelvényre vonatkozóan? Mely alakulathoz köthető, ki gyárthatta stb-stb.

Nekem van egy teóriám, de szeretném a Ti véleményeteket meghallgatni először a darabbal kapcsolatban.