Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Múzeumok, kiállítások (23 kép)

Nyíregyháza II. - Jósa András Múzeum

Vasárnap látogattam el párommal a múzeumba, igen családias volt, mert rajtunk kívül csak egy úr volt még látogató.

Néhány kép, a megosztásban, melyek passzolnak fórumunk tematikájába (természetesen a más területet bemutató állandó és időszaki kiállítások miatt is érdemes meglátogatni  a múzeumot):

Nyíregyháza I. - Kállay-gyűjtemény

Nyíregyházán nyaraltam, bár nem táblázzák agyon, de be lehet hétköznapokon jutni a Széchenyi 1. szám alatt álló Nyírvíz palotába a II. emeleti kiállítására, ahol falerisztikai szempontból  nem sok, de annál értékesebb darabokkal lehet találkozni.

Limanova Hőse, Muhr Ottmár, furcsa keveredés

A volt Monarchia területét járván, útba ejtettem a már többször hallott és dicsért sárvári "Nádasdy Ferenc" huszármúzeumot. Őszintén bevallva, nagyon pazar a kiállított anyag és a kiállítás módja is, szóval csalatkozásra nem volt ok. Kisebb nagyobb hibákat természetesen felfedeztem., de a többi múzeumhoz képest ezek tűrhetőek voltak.

Ami viszont szemet szúrt nekem az Muhr Ottomár körüli keveredés volt. Amint ugye jól tudjuk az ezredes 1914-ben elesett. Posztumusz megkapta a Lipót és Arany Vitézségi érmet. Az általam befotózott festmény állítólag halála után készült nemsokkal az ezredesről. Az rendben van, hogy a két posztumusz kitüntetést ráfestették, de akkor mért van a F.J. Arany Vitézségin K. monogram. S még egy furcsaság, hogy a mellette lévő vitrinben már "Károlyos" Tiszti Vitézségi van, amelyet a család adományozott a múzeumnak, csak épp az arany szín hiányzik az éremről. Esetleg ebben az esetben feltételezem, hogy az aranyozás lekophatott, s ezért ezüstös színű az érem. A monogramon az aranyozás az szépen látszik. Egy vitát szerintem mindenképpen megérdemel a téma!:)

Siklóson jártam

December 30-án megtekintettem újra a várat. Nagyon szép lett a felújítás után. Néhány kép ízelítőül a hozzászólásban. A képben részben benn vagyok :)

A portugál Ismeretlen Katona Sírjánál

A napokban, volt szerencsém megjárni Portugáliát. Ezen út alatt eljutottam, a Batalhai "Győzedelmes Szűz Mária" kolostorába, ahol a portugálok egyik nemzeti szentélye található.

Az ismeretlen katona sírjának meglátogatása után, egy, pompás kis kiállítást találtunk a kolostorban, ahol szebbnél szebb kitüntetéseket mutatnak be a szervezők. Javarészt portugál darabok, de találunk spanyol, olasz és francia darabokat is.

Lőttem néhány képet, melyet szeretnék megosztani, a nagyérdemű tagsággal! Csemegézzünk bátran, s nagyon örülnék, ha közösen tudnánk beazonosítani őket. 

"Volt egyszer a Nagy Háború" cimű kiállitás

Tavaly felkérésre, lakhelyemen szerveztem egy első világháborús kiállitást, mely 90 %-ban a saját anyagomból, 10%-ban kölcsönkapott anyagból állt össze. A megnyitó várakozást felülmúlóan jól sikerült, külön örömmel töltött el, hogy iskolások és érdeklődő fiatalok is szép számmal megjelentek. A megnyitó után néhány érdeklődő kérésének engedve rövid tárlatvezetést tartottam, majd vagy egy órán át alig győztem kérdésekre válaszolni. 

További képek a hozzászólásokban.

Huszármúzeum Sárvár

A hetet volt szerencsém Sárváron a fürdőben tölteni, ami ugye nem igen érdekli a tagtársakat, azonban a múzeumot nyilván nem lehetett most sem kihagyni, így aztán a  hozzászólásban megörvendeztetném a társaságot néhány gyönyörű ott kiállított sapkajelvénnyel.