Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Katonai Érdemkereszt (31 kép)

Katonai Érdemkeresztek egy kicsit eltérő nézetben

Balról jobbra látható egy korai (kb. 1860-as), egy I. világháborús III. osztály hadidíszítményes és egy - időben - a kettő közti kiadású darab. 

A kép alsó részén ezen keresztek vastagsága látható az alábbi sorrendben. Alul a baloldali, a középső és logikusan a jobboldali felül. Szemmel látható a vastagságbeli eltérés. Okát nem tudom, vélhetőleg gyártói eltérés és/vagy anyagtakarékosság miatt vékony a háborús kiadás.

Katonai Érdemkereszt II. típus (kb. 1860-1870)

A kiadás korát néhány év eltéréssel más időpontban határozza meg egynémely szakirodalom (Nagy Magyar Kitüntetéskönyv, Marko-féle kiadvány), de mindenképpen korai kiadás a fém- és gyártójel nélkülisége miatt. További érdekessége a medalion zománcozása.

Egy szép Katonai Érdemkereszt

Egy ritkábbnak mondható változat. A felirat nem rátett fém, hanem zománcfestett. A koszorú érdekessége, hogy elől teljesen lekopott, de hátul jól látható aranyozás és zöld zománcozás nyomok.

A karikában Diana-fejes fémjel és kivehetetlen gyártójel.

Katonai Érdemkereszt

A darab érdekessége, hogy még nincs háromszögbe hajtva a szalagja, s a kitüntetés rá van varrva, de már van hadiékítmény a kitüntetésen, ami azt jelenti, hogy mindenképpen 1860 január utáni. Aranyozott a hadiékítmény szimbolizáló koszorú. A szalagok háromszögbe való hajtogatása az 1860-as évek elején indult meg, fokozatosan terjedt el, majd az évtized végére már általánossá, s később kötelezővé vált. A darab valamikor 1867/1868 magasságában születhetett, mert már van rajta fémjel is és mesterjegy: F.R., vagyis Rothe.