Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Lovag Tóth István

A képen látható úr Tóth István - nyomdász. Röviden, amit érdemes róla tudni:

Pesten született 1832 november 4-én. Először a pesti Trattner-Károlyi nyomdában szedőinasként tanulja a nyomdászatot. Az 1848-49-es Szabadságharcban részt vesz és harcol. A Szabadságharc leverése után egy ideig Olmütz-ben sikerül nyomdászként dolgoznia. Később hazatér, Egerben helyezkedik el, az egri Érseki nyomda nyomdászaként, később már műszaki igazgató a nyomdánál. Nagy tudású szakember, igazi műszaki 'koponya'. Az Egri Érseki Lyceumi nyomdát 'mai modern sajtótechnika színvonalára emeli'.  E beosztásában 1897-es nyugdíjazásáig dolgozik. Nyugdíjba vonulásakor 10.000 Koronás alapítvánt hozott létre a nyomda dolgozói javára, (internetes források szerint ebben az időben egy munkás kb. 100-130 Koronát keresett) feltehetően a dolgozók javadalmazására, vagy életkörülményeik javítására. 1856 és 1870 között Szabóky Adolffal a hazai katolikus legényegyletek alapításán fáradozott, mely munkájáért két pápai kitüntetésben is részesül. Az Egri Legényegylet titkára és a Pesti Kat. Legényegylet tiszteletbeli védnöke is. 1890-ben saját emlékiratait is kiadja, mely főként a saját legényegylet körüli munkásságát taglalja. Egyben közzéteszi saját kitüntetései és oklevelei képeit is. (Katholikus Legényegyleti Emlékeim 1850-1890). Egerben külön kriptája van a temetőben. Ő adta ki az első magyar nyomdász szaklapot, a 1865-1867 között.

Források : Katolikus Lexikon, Heves megyei népújság 1989. dec.22., OSZK.HU.

(Bevallom őszintén, hogy az Interneten megtaláltam a forrást, ahol a két, a képen lévő kitüntetést megnevezik, és így a személy 100%-ban azonosítható vált - mivel a hátoldalon szerepel a neve, de persze most nem találom.)

A tisztelt Tagság szerint, mely kitüntetéseket viseli? Esetleg a szabadságharcos szerepéről vajon lehetne találni valamit? (Ekkor mindössze 16-17 éves)