Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Egyéb katonaszemélyek (13 kép)

Huszár főhadnagy

Legújabb festményem, akvarell, 1919-ben valószínűen hadifogolytáborban készült, talán egy huszár (?) főhadnagyról (?). A piros sapkából és a két aranycsillagból ezt a következtetést vontam le. A keret természetesen már új. Ha valaki esetlegesen hozzá tud valamit tenni, szívesen veszem.

Zászlós a Horthy korszakból

Egy magyar zászlós a harmincas évekből, a fegyvernemet majd a hozzáértők megmondják. Mindig úgy gondoltam, hogy egy gyűjtő nem csak gyűjt, de tulajdonképpen értékeket is ment. Ezt a festményt a neten találtam borzalmas állapotban. Az eladója szerint orosz tiszt, amit nem tudom, hogy honnan vett, mert a képen eredetileg is látható volt egy magyar név (a festő) és az 1935-ös évszám. Megvettem, megtisztítottam, bekereteztettem, megmentettem... Hozzászólásban teszek fel képet, hogy nézett ki.

Pusztai Emil főhadnagy

A csatolt fényképet ma készítettem Őriszentpéter középkori katolikus templomának kertjében az ott lévő sírok közt. Kérlek segítsetek többet megtudni a főhadnagy úrról.

Gábos János

A minap kerültek hozzám a fényképek, több infóval, mint például születesi dátum a következö napokban jelentkezem, hogy minél többet megtudjunk a katonai pályafutásáról.

Csatolok további képeket.

96001

A képen Ács Gyula 1926-2016 (Zalaszentgrót) Látható.

A fotó mérete: 42X55mm, a hátoldalán kézzel írt szöveg:

1945 év. I.hó 30-án készült, Németország, Augzsburg (Augsburg) lekfeld (Lechfeld) B114 247

Rákosi katona könyve alapján 1945.05.03.-1945.09.20-ig amerikai fogságban volt. Arról, hogy levente lett volna, nincs tudomásom, 1936-os elsőáldozói emléklap alapján római katolikus vallású. Nem népi német ez is biztos.

Kérdésem lenne, milyen fotó is ez, melyből 2db. is megvan?

Hanisch Ferenc hajóskapitány

Most került hozzám ez a fotó, a hátulján a névvel és az évszámmal. Kis kutakodással ezt sikerült róla megtudnom; a képen a Dunagőzhajózási Társaság (DGT) hajóskapitánya Hanisch Ferenc látható 1929-ben. A háborúban a hadsereg sajátos státuszt biztosított a polgári hajózási cégek alkalmazottainak, gyakorlatilag félig-meddig civilben végezték a hadsereg számára fontos munkájukat, szállítmányozást stb. Érdemeikért hadi kitüntetéseket is kaphattak, ahogy az látható is a képen. Hanisch 1891-ben született és 1912-ben végezte el a polgári hajóskapitányi tanfolyamot.