Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Érdekességek, különlegességek, ritkaságok (179 kép)

Katonai vívó serleg

Sziasztok! Szeretném bemutatni az Inokai hagyaték egyik legszebb és legritkább relikviáját, a vívó serleget.

A felirat rajta:

"VII. Hadtest helyőrségi vívóverseny Eger 1941"

Fémjelzett ezüst. Sajnos erről a konkrét vívóversenyről nem tudok semmit. Azon viszont régóta gobdolkodom, hogy ezért az eredményért járhatott-e Sportügyességi Jelvény?

A hozzászólásban mellékelek majd közelebbi képeket is róla.

Cheonan (PCC-772) hajó elsüllyedésére kiadott emlékjelvény

Az alábbi gyűjtői emlékjelvény legnagyobb érdekessége, hogy a hagyományőrző munkám elismeréseként küldte számomra egy hazánkban frissen letelepedő dél-koreai állampolgár.

Kiadása a Dél-Koreai Haditengerészet tragikus sorsú Cheonan (PCC-772) hajó elsüllyedése apropóján történt 2010-ben, amelyet egy észak-koreai miniatűr tengeralattjáró torpedózott meg, az elsüllyedés során 46 tengerész veszett hullámsírba.

Verőtövek a Vaterán

Kedves Tagtársak,

Nagyon sok verőtő bukkant fel a Vaterán mostanában. A témát nem gyűjtöm, így csak kíváncsisággal figyelem ezeket a tételeket. Elgondolkoztattak ezek a darabok.

Nem értek a fémmegmunkáláshoz, de úgy gondolom, hogy egy ilyen szerszám birtokában azért már közel az eredetivel megegyező darabok gyárthatóak. Ezek a hamisítványok, hogyan különböztethetőek majd meg? 

Főképp a német kitüntetéseket gyűjtöm és ott sokszor egy vagy fél miliméteres verőtő hibák döntik el, hogy egy-egy darab eredeti vagy másolat. De ha valaki megszerezné az eredeti verőtövet, akkor nincs az a gyűjtő, aki megtudná különböztetni az eredetit a másolattól. Jó példa erre a magyar volksbund jelvény esete. Piacra került egy eredeti verőtő és pár hónapra rá hirtelen felbukkant a piacon sok sok ilyen jelvény. A felbukkant darabokat sokan ehhez a verőtőhöz kötik és máig vitáznak a gyűjtők, hogy eredetiek vagy sem. A "gyártó" meg jót mosolyog a bajsza alatt. Itt is ez várható majd?

Dr Huszár Jenőné rendőr ezredes MNK kardokkal ékesített Csillagrendje

Tudtommal és a kutatásaim alapján egyetlen rendőrnő, de talán Magyarországon az első nő Dr Huszár Jenőné rendőr ezredes, akit a Magyar Népköztársaság kardokkal díszített Csillagrendjével tüntették ki. Magyar Rendőr 1988.10.08.-i 41. száma 3. oldal. Ez számomra egy nagyon nagy felfedezés és érdekesség. Huszárnéról nincs adat. Belügyminiszter 1975. július hó 15.-i 20. sz. parancsában van említve a neve, mint bizottsági tag, őrnagyi rendfokozatban a BM III/4. osztály munkatársaként.

Repülőgépek-Rubik Ernő-Esztergom

A napokban felkerült az S.L.F. Képtárába kettő repülőgép modell, melyeket az 1950-1960 években készítettek. Arra gondoltam, most megkeresem, mit is lehet kideríteni a XX. század elején megkezdett sportrepülés,  tanuló kisgépek tervezéséről, esztergomi gyártásáról? Ki is volt Rubik Ernő, akinek neve többszörösen is összeforrott a repüléssel, a tervezéssel és gyártással?

Az itt látható fényképet magam készítettem, az 1973. évben kiadásra került "Esztergom 1000. éves" könyvből. Igyekeztem oly módon megjeleníteni, hogy méltóképpen emlékeztessen a múlt emlékére. Kiváncsi kérdéseim válaszait, Esztergom XX. századi ipartörténet témakörben található könyvekben találtam meg.