Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Szálfegyverek és tartozékaik (29 kép)

Kardok, tőrök, szuronyok, szuronykésk

Emléktőr

A 2003.- as, első iraki misszióban részt vett katonáknak ajándékozták a miniszteri látogatáskor. Spanyol, 440-es acél a penge.

Brit "Rambo-kés"

Spanyol gyártmány, és a dél-szláv háború idején a brit kontingensparancsnok adományozta az általa arra érdemeseknek talált egyéb nemzetbeli katonáknak. Mint ahogy az aranyozásból is kikövetkeztethető, ez a harci eszköz "díszített" változata.

Díszelgő vagy avatási kard?

Nemrég volt róla szó valahol, milyen "újfajta" kardokat használnak manapság avatáskor, díszelgéskor.

 Ez a 48M "klón" most került hozzám. A hüvelye tiszta műanyag és elég bénácska felkötőkkel rendelkezik. A penge rendes acélnak tűnik, a markolat szerelékei azonban, bár fémből vannak, elég gyengécskének látszanak - szembeötlő a keresztvas/markolatkengyel illesztés.

 Még nem láttam ilyet, létezik, hogy ez tényleg egy ilyen célokra rendszeresített "kard"?

IV. Károly selyem kardbojt

Ritka darab, főleg azért, mert később tovább használták, erre utal a felvarrt nemzeti színű szalag is. A '20-as évek elején ez bevett gyakorlat volt az új, koronás kardbojt bevezetéséig.

Repülős tőr

 Repülős tőr, a pengéjén a koronás címerrel, sorszámozott több helyen beütéssel, a penge tövénél, a sas alatt, és a csatléktartó karikán is. Egy somogyi faluból került elő elég méltatlan körülmények között tárolták nagyon sokat kellett tisztogatni míg ilyen állapotba lehetett hozni. A saját kezemmel szedtem ki a lomok közül és azt hittem menthetetlen olyan koszos, szennyezett volt.