Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Napszemüveg

Tobak Tibor hadnagy a Pumák földön-égen című könyvében ezt írta: „Fiatalok voltunk és divat volt valami extra dolgot csinálni. Például valaki kiszúrta, hogy Veszprém egyik üzletében sétapálca kapható. (…) Másik hír jött: napszemüveg kapható itt és itt. Másnap legalább húsz napszemüveges pilóta szállt le a buszról.”

Horváth György hadnagy 1945. március 19-én Esztergom környékén eltűnt. A századtársai nem tudták, hogy pontosan mi történt vele és a háború után sem sikerült a családnak információt szerezni róla. 2009. október 25-én a Szlovák Köztársaság területén fekvő Búcs község mellett Porubszky Béla és Zsákovics László vezetésével egy repülőgép-lezuhanási hely felkutatása kezdődött el. A feltárás során emberi maradványok, valamint magyar hadnagyi váll-lapok kerültek elő, ezért a teljes exhumáló feltárást az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis és a Magyar Roncskutató Egyesület támogatásával fejeztük be. Előkerült a pilótajelvény és napszemüveg maradványa is. A DNS alapú személyazonosítást nem lehetett elvégezni a csontok rossz állapota miatt, ezért az általam benyújtott közvetett bizonyítékokra alapozott személyazonosítás alapján állapították meg, hogy a pilóta Horváth György hadnagy.

Sztókay Géza szakaszvezető 1945. március 22-én Herendtól északra hősi halált halt. A géppárja nem tudta megmondani, hogy pontosan mi történt vele, csak azt látta, hogy becsapódik a gépe. Ajka külterületén Varga László kutató azonosított egy helyszínt, ahol sok alumínium lemez darab feküdt a felszínen. A Magyar Roncskutató Egyesület és az MH Kiss József 86. Helikopterdandár elvégezte az ajkai roncs feltárását, mely során emberi maradványok is előkerültek. A közvetett bizonyítékok alapján, a kutatás jelenlegi állása szerint Sztrókay szakaszvezető gépét sikerült megtalálni. A személyes tárgyak közül mindössze a napszemüveg egyik lencséjét találtuk meg, mely méretei alapján egyezik a Horváth hadnagy exhumáló feltárása során talált napszemüveg lencsével.

A fotón, bal oldalon Horváth hadnagy napszemüvege, jobb oldalon Sztrókay szakaszvezető (az azonosítási eljárás végén lesz bizonyos a személyazonossága) napszemüveg lencséje.

Emlékezzünk ezzel a pár sorral a hősökre és hősi halottakra!