Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Külföldi egyenruhák és tartozékok (101 kép)

Szovjet és orosz sapkák

Először egy "lehengerlő" darabbal kezdeném, haditengerész admirális. Fémszálas hímzés, Oroszországban 2000-től áttértek a fémjelvényes felékítésekre.

Belga városi rendőrkapitány - tányérsapka

Nemcsak nálunk, hanem sok országban megmaradt, sőt napjainkig használatosak olyan egyenruha-felszerelések, amelyek fényszálas hímzéssel készültek/nek. Ilyen ez a darab is. Ide rakok majd még fel más belga tányérsapkát is.

Rejtvény - ritka és egzotikus

Egy kis játékra invitálom a t. Tagságot: azt kell kitalálni, hogy melyik országból származik a bemutatott egyenruha. 

Mivel a feladvány nem könnyű (de nem megfejthetetlen) ösztönzésképpen az első helyes megfejtőnek felajánlom a Hadtörténeti Múzeum 2013-as Értesítőjének egy példányát.

A megfejtést indokolni is kell!

Részletek:

A Brit Királyi Hadsereg Jogi Szakszolgálatának egyenruházata és jelvényei

A kép egy képeslapot ábrázol, ami egy, a brit hadsereg alakulatait bemutató soktagú sorozat 80. tagja.

Történelmi háttérA hadseregben mindig is voltak jogászok. Az első rögzített adat a Legfőbb Katonai Ügyészi (Judge Advocate General) tisztségről Dr. Samuel Barrow-val kapcsolatban található, aki 1666-ban lett kinevezve, és 16 évig töltötte be ezt a pozíciót. A Legfőbb Katonai Ügyész hivatalában 1923-ban hoztak létre egy speciális katonai egységet. A katonai bíróságon ekkortól – mind bíróként, mind ügyészként - ennek az alakulatnak a tagjai jártak el. A második világháború előtt merült fel kifogás azzal kapcsolatban, hogy a bírák és az ügyészek ugyanannak a szervezetnek a tagjai, ezért 1948-ban létrehozták a Katonai Jogi Szolgálatot, 1978-ban pedig ebből alakították ki a Hadsereg Jogi Szakszolgálatát (ALS - Army Legal Service).Ez a csekély méretű alakulat körülbelül 50 tisztből állt, akik a hadvezetés és a beosztott katonák részére tanácsot adtak fegyelmi ügyekben, peres eljárásokkal kapcsolatban, képviselték őket a hadbírósági eljárásokban (akár külszolgálatban is), személyes jogi tanácsadást nyújtottak a katonák részére, valamint jogi iránymutatást adtak a katonai vezetők és a beosztott katonák részére is.

A sapkajelvényJustitia szemkötős, egyik kezében mérleget, a másikban kardot tartó alakja áll rajta a és a keresztbe fektetett kardok előtt, körben a JUSTITIA IN ARMIS felirat, alatta az ARMY LEGAL CORPS felirat található.

Százados (2. számú egyenruha)Szolgálati egyenruhát visel Sam Browne övvel, kardot, kitüntetéseit és kesztyűt – ahogy a hadbíróság előtt az megkövetelt. Az 1. típusú tányérsapka sötétkék színű, az annak állórészén körbefutó szalag ugyancsak, alul és felül egy-egy skarlátvörös sávval.

Őrnagy (társasági ruha)Fekete selyemből készült női társasági ruházatot visel, feketével szegélyezett vörös kendővel; a kendő első részén az alakulat jelvénye látható. Bal vállán hímzett rendfokozati jelzés található.

A háttérEgy tipikus hadbírósági tárgyalás képe. A talárban lévő Legfőbb Katonai Ügyész, illetve balján a hadbíróság elnöke foglal helyet középen, tőlük jobbra és balra a tanács tagjai. A bal oldalon a tanúk padján egy katonai rendész tesz tanúként vallomást, a vádlott pedig sapka nélkül a kép közepén, a bírósággal szemben foglal helyet. A bíróság tanácsa felett a falon a királyi címer látható.

A Jogi Szakszolgálat 1992 után megszűnt önálló alakulatnak lenni, beolvasztásra került az Adjutant General Corps-ba, ami jelenleg már minden humán jellegű alakulatot (pénzügy, személyi nyilvántartás, stb.) magában foglal.