Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Külföldi egyenruhák és tartozékok (105 kép)

Francia csendőrkepi

Nemrégiben Franciaországban jártam egy hagyományőrző rendezvényen. Az eseményt csendőrök biztosították. 

Hoztak egy sátrat egy fényképkiállítással meg pár érdekesebb eszközzel, e mellett pedig vásárolni lehetett többféle egyenruhát, jelvényt, kitüntetést. Utóbbiakat csendőrök adták, az eladásból befolyt összeget pedig egy gyerekkórház kapja majd meg.

Én is hozzájárultam egy szerényebb adománnyal :)

Hadbíró ezredes egyenruhája - Románia

Román hadbíró ezredes köznapi zubbonya 1990 előttről. 

Fésűsszövetből készült igényes, szuperslankított darab, az ujjakon és a nadrág (a képen nem látható, de megvan) oldalán vörös szegélyezéssel. A bőr szemernyős sapka ugyanezeket a színeket viseli magán. A zubbony vállán a szovjet ihletésű váll-lapokon a három csillag felett igazságügyi fegyvernemi jelzés (pajzs alapon kard és mérleg) látható.

/Ha valaki még emlékszik 1989-90 fordulójára, láthatott ilyet a Panoráma egyik (talán különkiadásként leadott) adásában, amiben a Ceausescu-tárgyaláson és a kivégzés alatt forgatott videót bemutatták. Abban Gica Popa hadbíró ezredes, aki a halálos ítéletet kihirdette, ugyanilyet viselt. A videó a YouTube-on megtekinthető./

A nyugatnémet 1959M Kampfjacke

Kedves Tagtársak!

Számomra ismeretlen posztó zubbony birtokába jutottam. Kérlek benneteket, aki tud segíteni a zubbony eredetét illetően.Kérdések a kovetkezők: katonai eredetű vagy sem? Melyik országból való?

Előre is köszönet a segítségért

Izraeli barett (igazságügyi)

Az olivazöld baretten az IDF MAG Corps régebbi jelvénye látható. Érdekes, hogy ott sokan (főleg nőket ábrázoló ilyen képeket találtam) a barettet nem egyik oldalra csapva, hanem középen, a sapkából élt képezve hordják. Hozzám ez a darab úgy érkezett, hogy ez utóbbi viseleti mód korábbi alkalmazásának nyomait mutatta.

És egy kis alakulattörténet:

Az Izraeli Honvédség (IDF) Katonai Jogi Szolgálata (Military Advocate General’s Corps, a hivatalos fordítás megint "Katonai Ügyészség") 1956-ban jött létre. Funkciója - miként máshol is a hasonló fegyvernemeknek - egyfelől a katonai vezetés jogi útmutatással való ellátása a hazai és nemzetközi jog területén, másfelől felügyelet a jogi rendelkezések hadseregen belüli betartása felett.

Hatáskörébe tartozik: a fegyveres erők rendjének fenntartása, az eljárási rendek betartásának ellenőrzése, hadbírósági eljárások során jogi képviselet biztosítása, jogi tanácsadás mind egység-, mind katonai felsővezetői szinten, a jogi ismeretek oktatása az IDF-en belül.

(További képek hozzászólásként)

Wehrmacht tiszti vállap és hajtókadísz (igazságügyi)

A birodalmi német hadseregnek a harcoló alakulatok mellett voltak azokat részben kiszolgáló, a csapatok irányításával, harcaival közvetlen kapcsolatban nem álló adminisztratív alakulatai is, ahol a hivatalosan is a „Wehrmacht tisztviselőinek” (Wehrmachtbeamte) nevezett, de katonaállományú személyzet tevékenykedett technikai, pénzügyi, igazságügyi és egyéb feladatok ellátása körében.

Ezek tisztviselői státuszát a váll-lapjaikon elhelyezett HV karakterek (Heeresverwaltung - katonai igazgatás), valamint a sötétzöld fegyvernemi szín jelezték, míg a konkrét funkciót egy második (mellék)szín (Nebenfarbe) jelölte. A különböző beosztásokban lévő igazságügyi tisztviselőket a világoskék mellékszín különböztette meg az egyéb feladatokat ellátó tisztviselőktől.

A képen egy őrnagyénak megfelelő rendfokozathoz tartozó vállap és hajtókadísz látható, a beosztás német elnevezése "Kriegsgerichtsrat" (kb. 'hadbírósági tanácsnok') vagy "Heeresjustizamtmann" (kb. 'katonai igazságügyi tanácsos') volt.

/vö: http://www.wwiidaybyday.com/uniformen/wehrmachtbeamte.htm /

Katonai bíró/ügyész ezredes zubbonya - NDK

A hadsereg ruházatán belül a fegyvernemet (Justiz) a hajtóka alapját képező szürke mellékszín és a bal zubbonyujjon viselt beosztási jelzés is jelezte. (Ez az NDK-ban is a katonai igazságügy megkülönböztetésére főként a szláv nemzeteknél használt "pajzs a mögötte keresztbe fektetett kardokkal" szimbólum volt.)

Egyenruha-kavalkád

Vajon hány ország egyenruháit sikerül azonosítani a (NATO-s találkozóról készült) képen?

/A kép forrása: www.delfi.lt/