Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Külföldi egyenruhák és tartozékok (101 kép)

A nyugatnémet 1959M Kampfjacke

Kedves Tagtársak!

Számomra ismeretlen posztó zubbony birtokába jutottam. Kérlek benneteket, aki tud segíteni a zubbony eredetét illetően.Kérdések a kovetkezők: katonai eredetű vagy sem? Melyik országból való?

Előre is köszönet a segítségért

Izraeli barett (igazságügyi)

Az olivazöld baretten az IDF MAG Corps régebbi jelvénye látható. Érdekes, hogy ott sokan (főleg nőket ábrázoló ilyen képeket találtam) a barettet nem egyik oldalra csapva, hanem középen, a sapkából élt képezve hordják. Hozzám ez a darab úgy érkezett, hogy ez utóbbi viseleti mód korábbi alkalmazásának nyomait mutatta.

És egy kis alakulattörténet:

Az Izraeli Honvédség (IDF) Katonai Jogi Szolgálata (Military Advocate General’s Corps, a hivatalos fordítás megint "Katonai Ügyészség") 1956-ban jött létre. Funkciója - miként máshol is a hasonló fegyvernemeknek - egyfelől a katonai vezetés jogi útmutatással való ellátása a hazai és nemzetközi jog területén, másfelől felügyelet a jogi rendelkezések hadseregen belüli betartása felett.

Hatáskörébe tartozik: a fegyveres erők rendjének fenntartása, az eljárási rendek betartásának ellenőrzése, hadbírósági eljárások során jogi képviselet biztosítása, jogi tanácsadás mind egység-, mind katonai felsővezetői szinten, a jogi ismeretek oktatása az IDF-en belül.

(További képek hozzászólásként)

Wehrmacht tiszti vállap és hajtókadísz (igazságügyi)

A birodalmi német hadseregnek a harcoló alakulatok mellett voltak azokat részben kiszolgáló, a csapatok irányításával, harcaival közvetlen kapcsolatban nem álló adminisztratív alakulatai is, ahol a hivatalosan is a „Wehrmacht tisztviselőinek” (Wehrmachtbeamte) nevezett, de katonaállományú személyzet tevékenykedett technikai, pénzügyi, igazságügyi és egyéb feladatok ellátása körében.

Ezek tisztviselői státuszát a váll-lapjaikon elhelyezett HV karakterek (Heeresverwaltung - katonai igazgatás), valamint a sötétzöld fegyvernemi szín jelezték, míg a konkrét funkciót egy második (mellék)szín (Nebenfarbe) jelölte. A különböző beosztásokban lévő igazságügyi tisztviselőket a világoskék mellékszín különböztette meg az egyéb feladatokat ellátó tisztviselőktől.

A képen egy őrnagyénak megfelelő rendfokozathoz tartozó vállap és hajtókadísz látható, a beosztás német elnevezése "Kriegsgerichtsrat" (kb. 'hadbírósági tanácsnok') vagy "Heeresjustizamtmann" (kb. 'katonai igazságügyi tanácsos') volt.

/vö: http://www.wwiidaybyday.com/uniformen/wehrmachtbeamte.htm /

Katonai bíró/ügyész ezredes zubbonya - NDK

A hadsereg ruházatán belül a fegyvernemet (Justiz) a hajtóka alapját képező szürke mellékszín és a bal zubbonyujjon viselt beosztási jelzés is jelezte. (Ez az NDK-ban is a katonai igazságügy megkülönböztetésére főként a szláv nemzeteknél használt "pajzs a mögötte keresztbe fektetett kardokkal" szimbólum volt.)

Egyenruha-kavalkád

Vajon hány ország egyenruháit sikerül azonosítani a (NATO-s találkozóról készült) képen?

/A kép forrása: www.delfi.lt/

Nagy-Britannia sapkák - egyenruhák

Indító képként egy Bobby sapka. Nagyon sok variációban létezik, ugyanis megyénként és városonként változó a formája és a csúcsdísze. Ez a Cleveland-i sapka egy ORFK vezető ajándéka volt számomra. Az érdekesség, hogy addig azt hittem, hogy ez a város csak az USA-ban létezik (eléggé nevezetes). A sapkajelvények általában megegyeznek a Bobby sapkáknál. Ez a darab már a 90-es évek terméke, könnyített, ugyanis előtte fémből volt a szerkezet és nagyon sokat panaszkodtak a rendőrök nyakfájásra, gerinc bántalmakra. Így lecserélték szivacsos anyagra.