Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Felső- és alsóruházat (26 kép)

Érdekes fotó

A szovjet katonai attasé Nyikolaj Jahtyerov találkozik Grassy József ezredessel a 7. gyalogezred parancsnokával. A képet a neten találtam.

Zubbony beazonosítás

Segítséget kérnék ennek a zubbonynak a beazonosításába.Talán tűzoltó lehet? Munkám során egy pincében találtam ezt a zubbonyt.Nem a gyűjtési területem, de azért elhoztam mert kidobta volna a tulaj.

Horthy tiszthelyettesi 1939M zubbony

Kalandos úton került hozzám ez a kincstári állapotú zubbony. Teljesen ép, gyönyörű állapotban van. Sajnos nevesíteni nem tudom. Mivel a szabócimke eredetinek tűnik és van szegedi kötődésem, próbáltam keresgélni, de nem találtam információt a készítőjéről sem. Sebaj,végre ismét itthon a törzsőrmester úr zubbonya. 

Igazságügyi tisztviselő zubbonya

A monarchia időszakába tett kis kalandozásom eredménye ez a tisztviselői zubbony. A Justizwachkorps, tkp. az (adott időszakban még szélesebb feladatkörrel rendelkező) büntetés-végrehajtás egy képviselőjéé volt.

A sajátosságai:

- az alapszín a fekete, két aranyozott, kétfejű sasos gombsorral

- az ujjak végén és a galléron lila bársony fut körbe

- a "rendfokozati" jelzés nem csillag, hanem egy darab fémszállal hímzett rózsácska (VII. rangosztály)

- a paszomány a rózsácska alatt nem a z egyenes vonalú cikkcakk-mintás, hanem a hullámos tisztviselői

Kívül-belül nagyon szép állapotú és minőségű darab, olyan anyagokból, amit bármilyen jelenlegi ruházati termék alapjaként is elfogadnék.

(Azt nem tudom, hogy az 1889-es, vagy az 1911-es szabályozás szerinti kivitel, még kutakodom e körben.)

Horthy csendőr főhadnagy társasági egyenruha

Egy nagyon érdekes szettet szeretnék a tagtársaknak bemutatni.

Nagyon kedves ismerősöm családi darabjáról van szó. A zubbony nevesített, ha a család hozzájárul, megosztom a teljes történetet.

Még nem került elő minden, a szalagsávsorból hiányzik vagy 5 szalagsáv, de szerintem ígyis elég ritka és értékes darab!

A pantalló és a babmérő is ugyanazon személyé volt.

Először tüzér volt, majd átkerült a csapatcsendőrökhöz.

Hazatért vívómester századosi zubbony és köpeny

A legújabb, ezúttal kissé viseltes szerzeményeim ismét az USÁból találtak haza kalandos úton.

A zubbony kifejezetten lila posztó hajtókával rendelkezik, a köpeny elvileg azonos forrásból van. Utóbbi nem a megszokott színekkel bír, finom, de kicsit zöldebb a posztó (majd látjátok). "Vájtszeműek" összehasonlíthatják a színeket ezzel, érdekelnek a vélemények.

Rendőr pelerin (körköpeny) 1936M

Szürke színű, ujjatlan, búzavirágkék parolinnal, rajta koronás arany gombok. A jobb oldali parolinon 1945-ös átalakítás nyomai (puskajelvény lyukak). 1936-os rendszeresítésű, kiváló állapotban, rendkívüli ritkaság. További információ: Signum Laudis Fórum, forrásanyagok könyvtár: 123.000-1936 BM rendelet egyenruházat és felszerelési szabályzat.

Vidéki rendőregyenruhák - Trencsén

"A legénység ruházata: kék huszáratilla, hasonló csizmanadrág vörös-fehér zsinórral, kék mente hasonló zsinórzattal és fekete prémmel, könnyű lovassági kard, vörös-fehér kardszíj és kötő, szürke pantalló, zsávolynadrág, zubbony (sötétkék posztó), gyalogsági szürke köpeny, kaucsuköpeny, honvéd gyalogsági kék csákó a város címerével, sötétkék sapka ezüst-vörös zsinórral és rózsával, T. V. betűkkel, éjjel forgópisztoly. A legénység ruházata elég csinos, de inkább hajdús, mint rendőri.A rendőrbiztos ruházata – ki azt kötelezőleg hordja – épp olyan, mint a m. kir. budapesti államrendőrség fogalmazói szakmájú hivatalnokoké, a rendőrkapitányé – ki azt hordani nem köteles – szintén olyan, csakhogy lovassági kardot hord."

Képforrás és idézet: A Közbiztonság almanachja az 1910. évre. 268. p.