Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Felső- és alsóruházat (24 kép)

Zubbony beazonosítás

Segítséget kérnék ennek a zubbonynak a beazonosításába.Talán tűzoltó lehet? Munkám során egy pincében találtam ezt a zubbonyt.Nem a gyűjtési területem, de azért elhoztam mert kidobta volna a tulaj.

Horthy tiszthelyettesi 1939M zubbony

Kalandos úton került hozzám ez a kincstári állapotú zubbony. Teljesen ép, gyönyörű állapotban van. Sajnos nevesíteni nem tudom. Mivel a szabócimke eredetinek tűnik és van szegedi kötődésem, próbáltam keresgélni, de nem találtam információt a készítőjéről sem. Sebaj,végre ismét itthon a törzsőrmester úr zubbonya. 

Igazságügyi tisztviselő zubbonya

A monarchia időszakába tett kis kalandozásom eredménye ez a tisztviselői zubbony. A Justizwachkorps, tkp. az (adott időszakban még szélesebb feladatkörrel rendelkező) büntetés-végrehajtás egy képviselőjéé volt.

A sajátosságai:

- az alapszín a fekete, két aranyozott, kétfejű sasos gombsorral

- az ujjak végén és a galléron lila bársony fut körbe

- a "rendfokozati" jelzés nem csillag, hanem egy darab fémszállal hímzett rózsácska (VII. rangosztály)

- a paszomány a rózsácska alatt nem a z egyenes vonalú cikkcakk-mintás, hanem a hullámos tisztviselői

Kívül-belül nagyon szép állapotú és minőségű darab, olyan anyagokból, amit bármilyen jelenlegi ruházati termék alapjaként is elfogadnék.

(Azt nem tudom, hogy az 1889-es, vagy az 1911-es szabályozás szerinti kivitel, még kutakodom e körben.)

Horthy csendőr főhadnagy társasági egyenruha

Egy nagyon érdekes szettet szeretnék a tagtársaknak bemutatni.

Nagyon kedves ismerősöm családi darabjáról van szó. A zubbony nevesített, ha a család hozzájárul, megosztom a teljes történetet.

Még nem került elő minden, a szalagsávsorból hiányzik vagy 5 szalagsáv, de szerintem ígyis elég ritka és értékes darab!

A pantalló és a babmérő is ugyanazon személyé volt.

Először tüzér volt, majd átkerült a csapatcsendőrökhöz.

Hazatért vívómester századosi zubbony és köpeny

A legújabb, ezúttal kissé viseltes szerzeményeim ismét az USÁból találtak haza kalandos úton.

A zubbony kifejezetten lila posztó hajtókával rendelkezik, a köpeny elvileg azonos forrásból van. Utóbbi nem a megszokott színekkel bír, finom, de kicsit zöldebb a posztó (majd látjátok). "Vájtszeműek" összehasonlíthatják a színeket ezzel, érdekelnek a vélemények.

Rendőr pelerin (körköpeny) 1936M

Szürke színű, ujjatlan, búzavirágkék parolinnal, rajta koronás arany gombok. A jobb oldali parolinon 1945-ös átalakítás nyomai (puskajelvény lyukak). 1936-os rendszeresítésű, kiváló állapotban, rendkívüli ritkaság. További információ: Signum Laudis Fórum, forrásanyagok könyvtár: 123.000-1936 BM rendelet egyenruházat és felszerelési szabályzat.

Vidéki rendőregyenruhák - Trencsén

"A legénység ruházata: kék huszáratilla, hasonló csizmanadrág vörös-fehér zsinórral, kék mente hasonló zsinórzattal és fekete prémmel, könnyű lovassági kard, vörös-fehér kardszíj és kötő, szürke pantalló, zsávolynadrág, zubbony (sötétkék posztó), gyalogsági szürke köpeny, kaucsuköpeny, honvéd gyalogsági kék csákó a város címerével, sötétkék sapka ezüst-vörös zsinórral és rózsával, T. V. betűkkel, éjjel forgópisztoly. A legénység ruházata elég csinos, de inkább hajdús, mint rendőri.A rendőrbiztos ruházata – ki azt kötelezőleg hordja – épp olyan, mint a m. kir. budapesti államrendőrség fogalmazói szakmájú hivatalnokoké, a rendőrkapitányé – ki azt hordani nem köteles – szintén olyan, csakhogy lovassági kardot hord."

Képforrás és idézet: A Közbiztonság almanachja az 1910. évre. 268. p.

Vidéki rendőregyenruhák - Székesfehérvár

A vidéki Magyarország rendőregyenruháit az 1919-es összállamosításig nem egységesítették, így azok elég színes képet mutattak. A legtöbb helyen természetesen a fővárosi rendőrség ruházata szolgált zsinórmértékül, máshol azonban a hagyományokhoz való ragaszkodás volt a jellemző.

"Székesfehérváron [...] csak a rendőrlegénység viselhet egyenruhát. [...] a tárgyalás alá kerülő rendőrségi szervezési és szolgálati-, úgy a városi szervezési szabályzat rendelkezései szerint [...] a rendőrtisztek részére, budapesti minta szerinti egyenruháról is gondoskodik. A rendőrök is budapesti mintára lesznek felszerelve, mert bizony a hajdu viseletnek az ideje már lejárt."

Képforrás: A Közbiztonság almanachja az 1910. évre

Idézet: Közbiztonság (Rendőri Lapok), 1908. március 1. 109. p.

Rendőrtisztviselői díszegyenruha (1896-1936)

Az 1945 előtti magyar rendőrség egyik leghosszabb ideig (40 évig) rendszerben tartott öltözeti darabja - a Zrínyi-sisak mellett - a képen látható dolmány volt. 1896-ban látták el vele a rendőröket, alapjául az 1885 M csendőrségi dolmány szolgált. Az 1908-as, Boda Dezső főkapitány nevéhez fűződő egyenruhareform a fogalmazó karbeli tisztviselőket nem érintette. Ez a 20-as évektől kezdve több vitát is generált, mivel az uniformis nem idomult a felügyelőkéhez és az őrszemélyzetéhez, akik viselni kényszerültek, nevetségesnek, magyartalannak és idejétmúltnak tartották. Mellette a bivalyszőrforgós kalap hivatalosan még 1936-ban is a díszöltözet részét képezte, a gyakorlatban azonban ezt igyekezték mellőzni és a szolgálati babmérőt viselni helyette. Az 1936-os egyenruhareform során aztán a fogalmazó karbeliek is kisatillát kaptak díszöltözetnek.A kép forrása: Rendőrségi Almanach (Bp., 1923)