Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Felső- és alsóruházat (29 kép)

51M. Bv. egyenruha

Egy kis ízelítőt szeretnék adni a büntetés-végrehajtás egyenruháinak szépségéből. 

A fotón egy bv. tizedesi 51M. posztóköpeny látható, hozzá illő 51M. zubbonnyal, derékszíjjal és TT pisztolytáskával.

A fotón látható egyenruha gyűjteményemben található. 

Korai ÁVH zubbony 1948?-1949

Sajnos nagyon kevés információt sikerül találnom az ÁVH egyenruháival kapcsolatban, főleg ezt a nagyon rövid időszakot (öltözködés szempontjából) tekintve. 

Repülő-hajózó szett a Rákosi korból

(El)használt, de színes-szagos darab, nagyon közel áll a szívemhez. A téli 49M haubét sajnos megették a molyok (alapos takarítás után is csak a kép erejéig tettem egymás mellé). A nyári haube friss szerzemény, komplett darab. Ha valakinek esetleg akadna szemüveg, az dobhatna nekem egy üzenetet :)

Fehér rendőr ingek

Több 1951M rendőr zubbonnyal együtt kerültek hozzám a bemutatni kívánt fehér ingek. Pontos gyártási évet nem tudok mondani, de annyi bizonyos a cimkék alapján, hogy 1948-1957 közöttiek. A ruhagyárak többségét 1948-ban államosítják.

Téli álcaruha 1951M

A Magyar Néphadsereg részére rendszeresített, fehér színű, téli álcaruha. Kiváló állapotban van, szinte kijelenthetem, hogy 50-es évekbeli darab. Határőrségi raktárban volt, sohasem használták.

Nadrág

Tisztelt Tagtársak!

Tudnátok segíteni abban , hogy ezt a nadrágot mikor hordhatták, vagyis mikori mintájú lehet?

Rendőr fehér zsávoly zubbony 1945M

Nagy ritkaság a fehér zsávoly zubbony az 1945-1947 közötti korszakból. Tiszthelyettesi darab, majd később kiderül, hogy miért. Az SL Fórumon itt található a rendszeresítő szabályzat: http://signum-laudis.hu/forum/temak/33-magyar-alla...

Tehát 1945-ben rendszeresítik ebben a formában és 1947.12.31-ig volt az R9 azaz az 1947-es új szabályzat alapján a kihordási ideje. Váll-lapokat kellett rátenni, nem bevarrós volt. Rejtett gombolású, zártnyakú. Sajnos hiányzik a gallérhajtóka is, de a nyomai egyértelműen fellelhetőek. De lesz még érdekesség is.