Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Felső- és alsóruházat (28 kép)

1951/54M tiszti társasági zubbony

Egy régi álmom beteljesedése ez a zubbony, ugyanis posztó(gyakorló) zubbonyból volt már több darabom is, de kammgarn társaságiból még sosem sikerült szépet szerezni.

Elvileg megvan hozzá a lovaglónadrág, illetve a volt tulajdonos kitüntetései, ha hozzám kerülnek megosztom itt azokat is.

A pontos mintamegjelöléshez köszönöm a segítséget!

Rendőr fésűs zubbony 1951M

Az 1951-ben rendszeresített felső ruházatok közül a fésűs anyagút mutatom be. A ruha használva nem volt, talán egykori gazdája egyszer felpróbálta. A gallérhajtóka sem volt rávarrva soha. Látszani fog az eredeti felfércelt ruhamegjelölő textília is.

Rendőr posztó zubbony 1951M

Az 1951-ben rendszeresített felső ruházatok közül egy ritkaság. Nem azért mert posztó, hanem mert fekete gombok vannak rajta. Az Ideiglenes Szabályzat egyöntetűen sárgás színű gombokat ír, méretbeli eltérésekkel annak ruhaneműre és funkciójára tekintettel. A ruha használva nem volt, a szolgálati jelzést a paroliról levette valaki.

Határvadász posztóköpeny 1945-1949

Ez a posztóköpeny biztosan 1945 utáni és talán 1949-ig, maximum 1951-ig hordták. Decker és bocskais07 tagtársak véleményét kértem az azonosításban. Szakaszvezetői rendfokozati jelzés van rajta és a HV jelvény hordásának nyomát is viseli. Pecsétek is vannak a ruha belsejében de érdemleges információt nem hordoznak. Szép állapotú és ritka darab történelmünkből.

Határvadász zubbony 1945M-1947M

Decker Tagtárs hathatós segítségével az alábbi tűnik konkrétnak: fésűsszövet anyag, 1939M lehet, két 1945 előtti zsinór a vállon. A gallér át van alakítva, belül megerősítették. A hajtókadísz nagyobb, mint a korábbiak, át van gombozva - Tildy címeresek. A kitüntetések rögzítéséhez használt zsinórok szintén 1945 előttiek lehetnek, 7-nek van helye. A jobb zseb alatt a Határvadász jelvény rögzítésének a helye látható. A hajtókák már a kék-piros HV fegyvernemiek.

Egy 1951M rendőr posztóköpeny "polgári élete"

A történelmünk folyamán nem először fordul elő, hogy egy egyenruha polgári életet kezd. Sok esetben találkozhatunk katonai, rendőri rendszeresítésű egyenruha, felszerelés polgári átalakításának. Íme egy 1951M rendőr posztóköpeny polgári életének nyomai. Sajnos megállapítani nem lehet, hogy tiszti vagy tiszthelyettesi volt-e, mert a külső és belső átalakítás ezt már fedi fel előttünk. Viseli magán a pecséteket, és fegyveres szervi jelleget, melyek egyértelműsítik eredeti mivoltát :)))