Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Felső- és alsóruházat (34 kép)

Iparőr egyenruha

A képen egy iparőr tizedes posztóköpeny látható, ha jól nézem 51.M. (ha tévedek, kérem korrigáljátok). A múlt héten került egy kisebb hagyaték a birtokomba. Érdekessége, hogy a későbbi ruházatokon már rendfokozat látható, pl. egy másik posztóköpenyen, zubbonyokon. Továbbá, beazonosítható a viselője, ugyanis szakszervezeti tagsági könyve az egyik zubbonyban maradt.

Középen Gál János honvéd

Gál János honvéd a barátaival, Egyházaskozáron, szabadságon. A két bányászt ábrázoló fotón ő az egyik, a jobb oldali. A személy érdekessége, hogy moldvai csángó, 1941-ben a csángók Moldvából történt "hazatelepítése" (Teleki Pál miniszterelnök által megszervezett akció) révén került szüleivel előbb a Bácskába, majd onnan Baranyába, Kész regény ez is...

51M. Bv. egyenruha

Egy kis ízelítőt szeretnék adni a büntetés-végrehajtás egyenruháinak szépségéből. 

A fotón egy bv. tizedesi 51M. posztóköpeny látható, hozzá illő 51M. zubbonnyal, derékszíjjal és TT pisztolytáskával.

A fotón látható egyenruha gyűjteményemben található. 

Korai ÁVH zubbony 1948?-1949

Sajnos nagyon kevés információt sikerül találnom az ÁVH egyenruháival kapcsolatban, főleg ezt a nagyon rövid időszakot (öltözködés szempontjából) tekintve. 

Repülő-hajózó szett a Rákosi korból

(El)használt, de színes-szagos darab, nagyon közel áll a szívemhez. A téli 49M haubét sajnos megették a molyok (alapos takarítás után is csak a kép erejéig tettem egymás mellé). A nyári haube friss szerzemény, komplett darab. Ha valakinek esetleg akadna szemüveg, az dobhatna nekem egy üzenetet :)