Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Felső- és alsóruházat (28 kép)

Vasutas zubbony, 1950

A gyűjteményem vasutas része sajnos be van dobozolva helyhiány miatt, de gondoltam, hogy ezt a szépen megmaradt zubbonyt bemutatom, hátha gyűjti valaki más is a korszak vasutas relikviáit. Eredetileg kellett volna rá paroli is, de mivel semmi nyomát nem láttam, nem tettem rá. Állítólag létezett olyan, amin nem volt.

1945M ezredesi fésűs zubbony

Hadbíró ezredes (korai) fésűs zubbonya. Igényes kivitel, gyártójelzés nincs benne.

Meggypiros bársony alapon széles paszomány felett három lapos csillag a rendfokozaton. A zubbony szabása, a fegyvernemi szín már az új minta szerinti, de a gombok a Kossuth-címeresek helyett még matt ezüst koronás gombok.

(További képek hozzászólásban)

1945M tiszti nyári zubbony

Könnyű nyári viselet. Egyrétegű, bélés nélküli darab, már az előírásszerű Kossuth-címeres gombokkal felszerelve. Kárminpiros posztó alapon három lapos aranyszínű csillagot viselt a tulajdonosa, de nem tudom, milyen százados lehetett az ezen színt viselők közül. Annak idején egy (megítélésem szerint korabeli) növekedésgátlós derékszíjjal érkezett hozzám a tétel, ha ez bárkinek segít valamit a szűkítésben.

(További képek hozzászólásban)

Korszakváltás - 49M egyenruha

A Magyar Honvéd Légierő katonája 49M egyenruhában, korszakváltás derekán. Az utólag színezett fényképeken jól látszik az "emeletes" váll-lap. Ebben az időben a repülőcsapatok fegyvernemi színe kék-fehér volt. Ugyanez a színösszeállítás jelenik meg a gallérhajtókán is, mind a zubbonyon, mind a köpenyen, annyi eltéréssel, hogy a zubbony paroliján fegyvernemi jelvények is vannak.