Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Felső- és alsóruházat (45 kép)

BM Őrbunda 1957-1989

Az őrbunda 1945 előtt is volt rendszeresítve a M. Kir. Honvédségnél. Formájában nem igazán változott a háború után sem. A Belügyminisztérium keki színű ruházatot viselő szervei részére szintén rendszeresítették 1957-ben, egészen 1989-ig rendszerben volt. Ez a darab hordatlan, hibátlan állapotú, SzR1963 pecséttel. Bronz gombos. Belső zsebek nincsenek. A külső nyakszőrme fekete, a testfelület belső szőrméje fehér színű. A Határőrség, Karhatalom, Kormányőrség használta. 

A BM Határőrség sor- és tartalékos állomány 1970M szövet zubbonya

Benkei András belügyminiszter 10-22/6/1970 iktatószámú utasítása alapján rendszeresítik a BM Határőrség és BM Karhatalom sor és tartalékos állománya részére 1970.04.01. hatállyal. A BM I. főcsoportfőnök 10-22/9/A/1970. iktatószámú utasítása részletezi a ruházati normák módosítását. Ekkor jelenik meg a hímzett Kossuth címerből stilizált pajzs, "HŐR" illetve "KH" betűjelzéssel. A rendfokozatok a vállszalagon jelölődnek. Ez egy tizedesé volt.

BM Kormányőrség szolgálati ruházat

Jeszter anyagú, zárt nyakú zubbony és jeszter anyagú csizmanadrág. Ez a ruházat szolgálati volt.  A Parlamentet ábrázoló szolgálati jelvényt 1967-ben rendszeresítik tisztek és tiszthelyettesek részére. Viselt darab, mégis meglepő módon makulátlanul tiszta, foltmentes a külső része. Főtörzsőrmesteri rendfokozatú, biztosan 1973 utáni állípotú, mert a hajtókán már a puskás fegyvernemi jelvény található. Karjelvénynek, szalagsávsor és jelvény tűnyomoknak nyoma sincs rajta.

BM Kormányőrség fésűs köpeny

A Belügyminiszter 1966.12.30-i parancsa rendszeresíti 1967.01.01.-től a fésűs köpenyt, melyet mindenkinek a Kormányőrségnél 1968.12.31.-ig be kell szereznie. Egyidejűleg a posztóköpenyt törlik a rendszerből (azaz kivonják). A később rendszeresített karjelvényen és a fegyvernemi jelvényen kívül a köpenyen más ékítmény (kitüntetés, jelvény, szalagsávsor) nem volt viselhető.

BM Kormányőrség társasági ruha törzszászlós

Egy igazi évszámokat felsoroltató ruházat a BM Kormányőrségtől. A fésűs tányérsapka a meggypiros állórésszel, a rendőrségi sapkarózsát, sapkazsinórt (melyet ekkor viharzsinórnak neveznek), jeszter zubbonyt és csizmanadrágot, a Parlamentet ábrázoló szolgálati jelvényt 1967-ben rendszeresítik. A zászlósi rendfokozatot 1971-ben a HSZT vezeti be, tehát a törzszászlós rendfokozat valamikor a 70-es évek közepén járt a tulajdonosának soros előléptetés esetén. A karjelvény 1978-as, a Parlamentet ábrázoló szolgálati jelvényt ekkor vonják ki 1983-as határidővel.

Ez is előkerült

Kárpáti Ferenc ruházata. Dohos, büdös, hiányos, de legalább megmaradt. Sajnos a lombok letörtek, az egyik megvan, lábak nélkül, szinte felismerhetetlen színben.

Rendőr esőgallér 1957M

Sajnos az 1957-es egyenruha és felszerelési rendszeresítő BM parancs nem fellelhető. Így az 1961-es BM öltözködési szabályzat az irányadó. Ebben a BM szerveknél egységesen PVC szürke esőgallérként szerepel ezen darab. Mivel sem fém és textil valamint rendfokozati jelzés helye nincs rajta, így az összes BM szerv használhatta. Egy biztos, ezen darab nyugdíjas rendőr által részemre adományozott darabja, címkével, használatlan állapotban.