Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Felső- és alsóruházat (70 kép)

39M és 42 vagy 43M bakancsok

Remélhetőleg nem okozok megdöbbenést ezzel a képpel. Tavaly egy hadisírfeltáráson "működtem" közre, a húsz exhumált magyar honvéd "hagyatékából kerültek elő 77 év után, relatíve igen jó állapotban. A katonák a magyaralmási (Székesfehérvártól északra 15 km) hadszíntéren estek el 1945. január és március 16. közötti harcokban. 

Mellzsebes gyakorlózubbony

Tudomásom szerint ez a "Rábamintás" mellzsebes ("kenguruzsebes"), bebújós zubbony nem lett rendszeresítve a rendszerváltás utáni honvédségnél, bár én egy taszári ruházatiraktárostól kaptam, tehát csapattól. A mandzsetták és a derékrész gumírozott, a mellzsebek zsebtakarója tépőzáras (illetve hivatalos katonai nevén "bogáncszáras"  rögzítéssel. Állítólag az eje. alakulatoknak szánták.

65M és 75M Bocskai gyakorlósapkák

A kezdet és a vég... A 65M-es 1966-ból való a benne lévő bélyegző szerint, a 75M pedig a legutolsó szériából ered, már a csillag nélküli sapkarószával. Ez egy igencsak leegyszerűsített  változat.

A legendás molinófelső és alsó

Csak azért mertem föltenni ezt a képet, mert Felső- és alsóruházat a kategória neve...

Az 1965M gyakorlóruha aláöltözete volt a szerintem méltán kedvelt molinó alsóruha (ellentétben a közutálatnak számító "tundrabugyival", azaz a hivatalosan vattanadrágnak nevezett pufajka alsóval, amelyből a legritkább esetben volt mérethelyes, legalábbis nálunk biztosan.

Két egykori szakasztársam páncélos mikádóban

Csak azért tettem föl ezt a képet, mert szeretném vele bizonyítani, hogy - ellentétben A Magyar Néphadsereg egyenruhái 1957-1990 c. (egyébként remek) kötetben olvasható állítással, miszerint a Kossuth gl. hallgatói is megkapták a 80-as évek végén a páncélos mikádót - már a hetvenes évek elején megkaptuk. A kép egyébként 1975-ben készült, harmadévben, egy Zala megyei faluban, mezőgazdasági melón.

Néphadsereg motoros bőrkabát és nadrág

Friss piacos szerzemény. Sosem volt használva. Sajnos semmi infót sem találtam a neten. A kabátban nincs jelzés, a nadrágban van egy 1973-as évszám. Mi ennek a szettnek a hivatalos neve és mely alakulatok használhatták?

Büntetés-végrehajtás kabát? - ez a kérdés

Az ebben tapasztalt gyűjtőtársakat kérdezem, Én ugyanis nem értek ehhez (se).

Kaptam egy BV-s hagyatékot, és a ruhák között volt ez a kabát. A szín még csak stimmelne, de Én nem tudom, vajon ez a kabát is a BV-s ruházat része vagy csak sima civil kabát.

Selyem bélése van, a műszőrme bélés kivehető, körben tépőzáras rögzítésű. Gombolása rejtett.

A poszthoz majd még töltök fel képeket.

Előre is köszönettel!