Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Felső- és alsóruházat (74 kép)

Rendőr tábornoki egyenruha 1957M

A Magyar Népköztársaság Rendőrségének 1957-ben újt egyenruhát terveznek és rendszeresítenek. A tábornoki egyenruha is megváltozik 1966-ig, a keki színű rendszeresítéséig marad rendszerben. Színe acélkék. A fazon mindenben egyezik az általános rendőri feladatokat ellátókéval (klasszikus 1957M). Tábornoki jelzés a galléron hímzett arany fonalú. Ekkor két tábornoki rendfokozatú rendőri vezető regnál, Kőrösi György r. vezérőrnagy, belügyminiszter-helyettes (Országos Rendőr-főkapitány) és Dr. Sós György r. vezérőrnagy a Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetője.

1957M női rendőr zubbony

A Magyar Rendőr című hetilap 1964.04.16-án megjelent 15. számának címlapfotóján látható az 1957M női rendőr zubbony. Természetesen nincsenek mellzsebek, karcsúsított. A százados asszony az igazgatásrendészeten dolgozik, éppen a személyi igazolványok fénykép részénél száraz pecsétet nyom.

MN hadtáp őrnagy

Hibátlan és szinte hordatlan szett került hozzám; zubbony, ing, nadrág, téli sapka és tányésrapka. 

Sem pecsét, sem név nincs benne.

Az egyenruha nekem nem a területem, esetleg be tudjátok azonosítani a típusokat? Zubbonyt és a sapkát nekem? A tányérsapka talán 65M?

39M és 42 vagy 43M bakancsok

Remélhetőleg nem okozok megdöbbenést ezzel a képpel. Tavaly egy hadisírfeltáráson "működtem" közre, a húsz exhumált magyar honvéd "hagyatékából kerültek elő 77 év után, relatíve igen jó állapotban. A katonák a magyaralmási (Székesfehérvártól északra 15 km) hadszíntéren estek el 1945. január és március 16. közötti harcokban. 

Mellzsebes gyakorlózubbony

Tudomásom szerint ez a "Rábamintás" mellzsebes ("kenguruzsebes"), bebújós zubbony nem lett rendszeresítve a rendszerváltás utáni honvédségnél, bár én egy taszári ruházatiraktárostól kaptam, tehát csapattól. A mandzsetták és a derékrész gumírozott, a mellzsebek zsebtakarója tépőzáras (illetve hivatalos katonai nevén "bogáncszáras"  rögzítéssel. Állítólag az eje. alakulatoknak szánták.

65M és 75M Bocskai gyakorlósapkák

A kezdet és a vég... A 65M-es 1966-ból való a benne lévő bélyegző szerint, a 75M pedig a legutolsó szériából ered, már a csillag nélküli sapkarószával. Ez egy igencsak leegyszerűsített  változat.