Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Felső- és alsóruházat (48 kép)

Díszelgő legénységi ruházat

A Magyar Néphadsereg felsővezetésében is megjelent az igény egy reprezentatív, a díszfeladatok ellátásának minden körülmények között megfelelő ruházat kialakítására. 

Katonadiplomata öltöny

Az 1965-ös egyenruhareform keretében terveztek  bevezetni a hivatásos állomány számára társasági ruházatot palackzöld színben. Ez nem valósult meg, de ebből született meg a katonadiplomata öltözet. 

BM Őrbunda 1957-1989

Az őrbunda 1945 előtt is volt rendszeresítve a M. Kir. Honvédségnél. Formájában nem igazán változott a háború után sem. A Belügyminisztérium keki színű ruházatot viselő szervei részére szintén rendszeresítették 1957-ben, egészen 1989-ig rendszerben volt. Ez a darab hordatlan, hibátlan állapotú, SzR1963 pecséttel. Bronz gombos. Belső zsebek nincsenek. A külső nyakszőrme fekete, a testfelület belső szőrméje fehér színű. A Határőrség, Karhatalom, Kormányőrség használta. 

A BM Határőrség sor- és tartalékos állomány 1970M szövet zubbonya

Benkei András belügyminiszter 10-22/6/1970 iktatószámú utasítása alapján rendszeresítik a BM Határőrség és BM Karhatalom sor és tartalékos állománya részére 1970.04.01. hatállyal. A BM I. főcsoportfőnök 10-22/9/A/1970. iktatószámú utasítása részletezi a ruházati normák módosítását. Ekkor jelenik meg a hímzett Kossuth címerből stilizált pajzs, "HŐR" illetve "KH" betűjelzéssel. A rendfokozatok a vállszalagon jelölődnek. Ez egy tizedesé volt.

BM Kormányőrség szolgálati ruházat

Jeszter anyagú, zárt nyakú zubbony és jeszter anyagú csizmanadrág. Ez a ruházat szolgálati volt.  A Parlamentet ábrázoló szolgálati jelvényt 1967-ben rendszeresítik tisztek és tiszthelyettesek részére. Viselt darab, mégis meglepő módon makulátlanul tiszta, foltmentes a külső része. Főtörzsőrmesteri rendfokozatú, biztosan 1973 utáni állípotú, mert a hajtókán már a puskás fegyvernemi jelvény található. Karjelvénynek, szalagsávsor és jelvény tűnyomoknak nyoma sincs rajta.

BM Kormányőrség fésűs köpeny

A Belügyminiszter 1966.12.30-i parancsa rendszeresíti 1967.01.01.-től a fésűs köpenyt, melyet mindenkinek a Kormányőrségnél 1968.12.31.-ig be kell szereznie. Egyidejűleg a posztóköpenyt törlik a rendszerből (azaz kivonják). A később rendszeresített karjelvényen és a fegyvernemi jelvényen kívül a köpenyen más ékítmény (kitüntetés, jelvény, szalagsávsor) nem volt viselhető.

BM Kormányőrség társasági ruha törzszászlós

Egy igazi évszámokat felsoroltató ruházat a BM Kormányőrségtől. A fésűs tányérsapka a meggypiros állórésszel, a rendőrségi sapkarózsát, sapkazsinórt (melyet ekkor viharzsinórnak neveznek), jeszter zubbonyt és csizmanadrágot, a Parlamentet ábrázoló szolgálati jelvényt 1967-ben rendszeresítik. A zászlósi rendfokozatot 1971-ben a HSZT vezeti be, tehát a törzszászlós rendfokozat valamikor a 70-es évek közepén járt a tulajdonosának soros előléptetés esetén. A karjelvény 1978-as, a Parlamentet ábrázoló szolgálati jelvényt ekkor vonják ki 1983-as határidővel.

Ez is előkerült

Kárpáti Ferenc ruházata. Dohos, büdös, hiányos, de legalább megmaradt. Sajnos a lombok letörtek, az egyik megvan, lábak nélkül, szinte felismerhetetlen színben.