Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Felső- és alsóruházat (53 kép)

Zárt nyakú BV zubbony tányérsapkával

Büntetésvégrehajtás fésűs szövetből készült zárt nyakú zubbonya. A sapka bőr ellenzős, viseltes darab, kör alakú bélyegzőt és méretjelölést (55-ös) találtam a belsejében. A körbélyegző sajnos olvashatatlan. Szeretném megkérdezni a Tagtársakat, hogy meddig viselhették ezeket a zubbonyokat, volt-e valamilyen dátum ezek kihordására?

BM Karhatalom egyenruha

A képen látható egyenruházati cikkek egyetlen helyről kerültek elő, Nyékládházáról, amely  Miskolctól 15 km-re található. Feltehetően a Miskolci 1. Karhatalmi Zászlóalj hadnagya lehetett az illető. 

Díszelgő legénységi ruházat

A Magyar Néphadsereg felsővezetésében is megjelent az igény egy reprezentatív, a díszfeladatok ellátásának minden körülmények között megfelelő ruházat kialakítására. 

Katonadiplomata öltöny

Az 1965-ös egyenruhareform keretében terveztek  bevezetni a hivatásos állomány számára társasági ruházatot palackzöld színben. Ez nem valósult meg, de ebből született meg a katonadiplomata öltözet. 

BM Őrbunda 1957-1989

Az őrbunda 1945 előtt is volt rendszeresítve a M. Kir. Honvédségnél. Formájában nem igazán változott a háború után sem. A Belügyminisztérium keki színű ruházatot viselő szervei részére szintén rendszeresítették 1957-ben, egészen 1989-ig rendszerben volt. Ez a darab hordatlan, hibátlan állapotú, SzR1963 pecséttel. Bronz gombos. Belső zsebek nincsenek. A külső nyakszőrme fekete, a testfelület belső szőrméje fehér színű. A Határőrség, Karhatalom, Kormányőrség használta.