Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Felső- és alsóruházat (48 kép)

Rendőr esőgallér 1957M

Sajnos az 1957-es egyenruha és felszerelési rendszeresítő BM parancs nem fellelhető. Így az 1961-es BM öltözködési szabályzat az irányadó. Ebben a BM szerveknél egységesen PVC szürke esőgallérként szerepel ezen darab. Mivel sem fém és textil valamint rendfokozati jelzés helye nincs rajta, így az összes BM szerv használhatta. Egy biztos, ezen darab nyugdíjas rendőr által részemre adományozott darabja, címkével, használatlan állapotban.

Olivzöld tábornoki gyakorló vietnami látogatásra

A feltett zubbony, már nincs a birtokomban, kb. 25 percig örültem neki. Nem magamnak szántam, hanem egy gyűjtőtársnak. Altábornagyi rendfokozatú, hímzett tölgyfalomb. Olivzöld anyag mely eltér az itthon használt gyakorló anyagától. Ki lehetett? Összehasonlítottuk más MN tábornokéval és majdnem mindenben egyeznek. A méret alapján és egyéb következtetések szerint Csémi Károly vezérezredesé lehetett. További képek a hozzászólásban (a képek minőségéért elnézést kérek, mobiltelefonnal készültek remegő kezekkel).

Női rendőr tiszti posztóköpeny 1957M

Ritkaságnak számítanak az 1957-1975 közötti korszakból a rendőri női egyenruhák. Ez egy főtiszti rendfokozatú (1964M) posztóköpeny. Fordított gombozású, ez a legfontosabb ismertető első ránézésre, hogy férfi vagy női ruhadarabbal van dolgunk.

Rendőr egyenruha

Valószínűleg nem annyira ritka ruházat, de talán van akit érdekel a gyűjteményünk ezen darabja. A képen nem szerepel, de van még hozzá egy szürke bőrkabát is, szürke gumibot és egy fekete gázspray-s gumibot. Természetesen, megvan a  bilincstok is a szíj hátsó részén. Amennyiben érdekel még valakit lefényképezem a többi tárgyat is.   

Egy alezredes hagyatéka

Sajnos a megfelelő kitüntetések és szalagsáv hiányában sikerült hozzájutnom ezekhez a ruhákhoz. Amennyiben hihetek az eladónak, úgy egy volt hadügyminiszter testvérének a ruházata került hozzám.

Visszaalakított 57M hadtáp főtörzsőrmesteri zubbony

Egy kérdéssel fordulnék a Tagtársakhoz. Vajon milyen kitüntetései lehettek a zubbony volt tulajdonosának?

Maga a zubbony egyébként visszaalakított. 1965 után még használták pár évig, így kiszedték a gallér szegélyezését és lecserélték a váll-lapokat. Végül mivel voltak visszavarrattam az 57M váll-lapokat, de a gallér szegély visszavarrását a szövet már lehet, hogy nem bírná ki. Ezért egyelőre így marad.