Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Rendfokozatjelzés (23 kép)

Rendőr szakaszvezető vállszalag 1957M

1957-ben megváltozik a rendőr rendfokozati jelzések rendszere. Ezeket az 1961-es szabályzat részletesen tartalmazza, de jelentős különbségek is akadnak az 57-es és a 61-es darabok között. Hibátlan, nem hordott szakaszvezetői vállszalag, melyet a fésűs zubbonyhoz készítettek. Ekkor még a posztó zubbonyhoz a posztó alapú, a fésűs zubbonyhoz a fésűs alapú rendfokozatok készültek.

Határőrség 1987M "lepke" kar rendfokozatok

A Magyar Néphadsereg 1982-ben rendszeresíti a repülős állomány részére a hímzett csillagú "lepke" kar-rendfokozati jelzést. A Határőrség az 1987M EJE ruházathoz rendszesíti a fegyvernemi színével egyező kar-rendfokozati jelzéseket, melyet 2001-ig tart rendszerben. Tudomásom szerint az MN-MH-val ellentétben egyedülállóan a HŐR-nél jelenik meg a főiskolai gyakorló és köznapi változat is.

Tartalékos tiszti iskolai hallgató katonai pályája váll-lapokban

A múltkor, decker tagtárs által feltöltött váll-lap után gondoltam, hogy bemutatom ezt a sort.

A volt tulajdonosuk a váll-lapoknak mindegyikből eltett fél párt, emlékbe.

Egyben ezzel indítanék egy topicot és egy szakmai vitát is a "rigó" váll-lapok ügyén.

Jelen esetben jól látható a katonai pálya.

Ami még érdekes, hogy az első hadnagyi gyakorló váll-lap alhadnagyiból lett csinálva, még látszik is a középső paszomány helye.

Tartalékos tisztiiskolai hallgatói váll-lap

Ebay-es találás, az amerikai eladó úgy hirdeti, hogy "1980s HUNGARIAN ARMY TANKERS FIELD SUMMER SHIRT", vagyis "1980-as évek-beli magyar katonai harckocsizó nyári gyakorló zubbony".

Számomra nem ismerős, csak részeiben. Az alap rigó (tartalékos parancsnoki hallgatói) váll-lap, nekem is ilyen volt a kimenő ruhán 2001-ben, de azon az elején (az alap- és szak-alapkiképzés során) semmilyen csillag nem volt, utána a végéig (a csapatszolgálat ideje alatt) főtörzsőrmesteri rendfokozatot viseltünk, a leszerelés délelőttjén pedig "sima" hadnagyokká léptünk elő.

Szóval a három krumplivirág (ha úgy tetszik: csontcsillag) nem jön össze ezzel a rendszerrel. Korábban több variáció/fokozat volt az előlépésre?

Hadseregtábornoki váll-lapok

Még nem voltam tag, de úgy tudom erről folyt már értekezés, de hadd kérjem meg a tagtársakat, akinek ideje és kedve engedi szóljon erről a váll-lap párról néhány szót. Azért kérem, mert hozzám került. Minden információt előre is köszönök.

Úgy emlékszem, hogy "egy érdekes vaterás" címmel ment, csak ennyit láttam, mert mint említettem nem voltam akkor tag. Viszonzásul felteszek egy szép patriotikát is, remélem tetszeni fog.

Rep. szer. váll-lapok

Régóta a gyűjteményemben vannak, ritka darabok.

Sajnos sok az utólag "gyártott" darab, leszedik a sima tth. gyakorló vállap gombjait és hímzett csillagokat ragasztanak rá.