Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Érdekességek, különlegességek, ritkaságok (175 kép)

Repülőgépek-Rubik Ernő-Esztergom

A napokban felkerült az S.L.F. Képtárába kettő repülőgép modell, melyeket az 1950-1960 években készítettek. Arra gondoltam, most megkeresem, mit is lehet kideríteni a XX. század elején megkezdett sportrepülés,  tanuló kisgépek tervezéséről, esztergomi gyártásáról? Ki is volt Rubik Ernő, akinek neve többszörösen is összeforrott a repüléssel, a tervezéssel és gyártással?

Az itt látható fényképet magam készítettem, az 1973. évben kiadásra került "Esztergom 1000. éves" könyvből. Igyekeztem oly módon megjeleníteni, hogy méltóképpen emlékeztessen a múlt emlékére. Kiváncsi kérdéseim válaszait, Esztergom XX. századi ipartörténet témakörben található könyvekben találtam meg.

Felvidéki Felkelők (?) jelvénye

A jelvényt, eddigi gyűjtői pályafutásom alatt 3 alkalommal láttam. Bő egy éve kínáltak is egyet megvételre de az irreálisan drága volt és nagyon hibás. Most egy nagobb 200 db-os jelvény csomagban került hozzám. Úgy gondolom “sötét ló” a Horthy kori jelvények között. Semmilyen hivatalos irat nem említi viszont van tudomásom két viselési fotóról, tehát létező, korabeli darabról beszélünk. Kinek van esetleg konkrétabb tudása a jelvényről? Esetleg megoszthatná velünk. Hátoldala sorszámozott és S S beütővel ellátott, jelzett (LUDVIG BP) darab. Köszönök előre is minden hozzászólást! 

Viselhet-e a színész katonai rendjeleket a színpadon?

A Békésmegyei Közlöny 1926. március 24-i számában leltem ezt az érdekes hírt.

— Viselhet e a színész katonai rendjeleket a színpadon ? Érdekes elvi jelentőségű határozatot hozott a napokban a belügyminisztérium az egyenruha színpadi viselése tárgyában. A határozat előzménye az, hogy kihágási eljárás indult meg két színművész ellen, akik őket jogosan meg nem illető rendjel-szalagokat használtak a színpadon katonatiszt szerepükben. A másodfokú rendőri büntetőbíróság a színészeket bűnösnek mondotta ki a kihágásban, utalva az 1879. XL. t.-c. 45. § ára. A belügyminisztérium, mint harmadfokú hatóság, a másodfokú büntetőitéletet megváltoztatta és az illető színészeket a kihágás vádja alól felmentette. Az elvi jelentőségű határozat a megokolásban kifejti, hogy az idézett törvényes rendelkezés szerint kihágást követ el az, aki őt jogosan meg nem illető rend- és diszjeleket nyilvánosan visel. A színészek cselekménye — ami abból állott, hogy egy színműnek nyilvános előadása alkalmával szerepüket a volt monarchia hadseregének egyenruhájában, az arra kitűzött kitüntetési szalagok viselésével játszották — nem vonható e meghatározás alá. A színészek cselekményei ugyanis nem lehet akkep magyarázni, mintha a közönségben azt a téves hitét akarták volna kelteni, hogy a kitüntetések őket saját személyükben illetik meg.

Az idézett törvénycikk egyébként így szól: 

45. § A ki őt jogosan meg nem illető olyan czimet vagy rangfokozatot használ, a mely által a közönség tévútra vezettetik, valamint az is, a ki őt jogosan meg nem illető belföldi rend- vagy díszjeleket, vagy engedély nélkül külföldi rend- vagy díszjeleket nyilvánosan visel: száz forintig terjedhető pénzbüntetéssel büntetendő.

"Ólomkatonák"

Már régen nem ólomból készülnek, de mindig is divatban voltak a fém katonák. Ez is egy ilyen kis csoport. Akár játszani is lehet "velük", ha kitaláljátok, melyik hadsereg, milyen katonái láthatók az őszi hangulatú, de napfényes kompozícióban.

Külön kérdés lehet, hogy mik ezek, honnan származnak?