Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Érdekességek, különlegességek, ritkaságok (171 kép)

Felvidéki Felkelők (?) jelvénye

A jelvényt, eddigi gyűjtői pályafutásom alatt 3 alkalommal láttam. Bő egy éve kínáltak is egyet megvételre de az irreálisan drága volt és nagyon hibás. Most egy nagobb 200 db-os jelvény csomagban került hozzám. Úgy gondolom “sötét ló” a Horthy kori jelvények között. Semmilyen hivatalos irat nem említi viszont van tudomásom két viselési fotóról, tehát létező, korabeli darabról beszélünk. Kinek van esetleg konkrétabb tudása a jelvényről? Esetleg megoszthatná velünk. Hátoldala sorszámozott és S S beütővel ellátott, jelzett (LUDVIG BP) darab. Köszönök előre is minden hozzászólást! 

Viselhet-e a színész katonai rendjeleket a színpadon?

A Békésmegyei Közlöny 1926. március 24-i számában leltem ezt az érdekes hírt.

— Viselhet e a színész katonai rendjeleket a színpadon ? Érdekes elvi jelentőségű határozatot hozott a napokban a belügyminisztérium az egyenruha színpadi viselése tárgyában. A határozat előzménye az, hogy kihágási eljárás indult meg két színművész ellen, akik őket jogosan meg nem illető rendjel-szalagokat használtak a színpadon katonatiszt szerepükben. A másodfokú rendőri büntetőbíróság a színészeket bűnösnek mondotta ki a kihágásban, utalva az 1879. XL. t.-c. 45. § ára. A belügyminisztérium, mint harmadfokú hatóság, a másodfokú büntetőitéletet megváltoztatta és az illető színészeket a kihágás vádja alól felmentette. Az elvi jelentőségű határozat a megokolásban kifejti, hogy az idézett törvényes rendelkezés szerint kihágást követ el az, aki őt jogosan meg nem illető rend- és diszjeleket nyilvánosan visel. A színészek cselekménye — ami abból állott, hogy egy színműnek nyilvános előadása alkalmával szerepüket a volt monarchia hadseregének egyenruhájában, az arra kitűzött kitüntetési szalagok viselésével játszották — nem vonható e meghatározás alá. A színészek cselekményei ugyanis nem lehet akkep magyarázni, mintha a közönségben azt a téves hitét akarták volna kelteni, hogy a kitüntetések őket saját személyükben illetik meg.

Az idézett törvénycikk egyébként így szól: 

45. § A ki őt jogosan meg nem illető olyan czimet vagy rangfokozatot használ, a mely által a közönség tévútra vezettetik, valamint az is, a ki őt jogosan meg nem illető belföldi rend- vagy díszjeleket, vagy engedély nélkül külföldi rend- vagy díszjeleket nyilvánosan visel: száz forintig terjedhető pénzbüntetéssel büntetendő.

"Ólomkatonák"

Már régen nem ólomból készülnek, de mindig is divatban voltak a fém katonák. Ez is egy ilyen kis csoport. Akár játszani is lehet "velük", ha kitaláljátok, melyik hadsereg, milyen katonái láthatók az őszi hangulatú, de napfényes kompozícióban.

Külön kérdés lehet, hogy mik ezek, honnan származnak?

Akire méltán lehetünk büszkék

Halottak napja alkalmábol  a győri nádorvárosi temetőben  fotóztam a város egyik  méltán  híres emberének sirját, de neve országosan is ismert. Egyetemi tanár, feltaláló, királyi tanácsos, s nem utolsó sorban magas kitüntetést is viselt. Ő volt Jedlik Ányos. 

Emlékezzünk a hősökre

A tegnap, Mindenszentekkor a krizbai temetőben fenyképeztem ezt a sírkövet.

A kérésem az volna a Tagtársak hoz, ha lehetséges, akkor keressük ki, hogy milyen "Koronás Érdemkereszttel" volt kitüntetve.

Ezüst szalvéta gyürű, meglepő érdekességgel

Erre a darabra most akadtam egy helyi lim-lom aukción. Igaz nem kitüntetés de remélem maradhat. Jelzett ezüst bár a tisztasági fokot nem jelölték. Első ránézésre mondhatnánk, hogy egy újabb nemzetiszocialista relikvia. De nem az! Ami elsőre szembeötlő ha megnézzük a beütéseket az az Ír Állam hitelesítő jegye. Utána jön egy stilizált "S" betű mely az 1913-as évet jelöli.

Gyártójel: w&w: Wakely&Wheeler, London

Tehát ez a darab Londonban készült majd exportálták Írországba 1913-ban, majd ott kerlt értékesítésre. Akkor még más volt a jelentése a horogkeresztnek.

Részlet egy könyvből

Részlet Nemere István Ferenc József magánélete című 2015-ben megjelent könyvéből. Csak, hogy tudjátok a hobbink nem más mint "az óvodások szellemi szintjére emlékeztető ragaszkodás." Számomra egyébként rejtély, hogy a szerző hogyan tud hosszú évtizedek óta akár évente több könyvet is kiadatni, bármilyen témában.